fbpx

Intr-o lume competitiva, marcata de criza, ritm alert si  incertitudine, este din ce in ce mai dificil sa faci fata stresului cotidian. Expunerea prelungita la stress dauneaza corpului si psihicului nostru. Pe nesimtite ne trezim recurgand la mai multe stimulente, dulciuri sau medicamente in speranta ca vom reusi sa continuam sa rezistam inca o luna, o saptamana, o zi… In final, pe fondul unui organism slabit, se instaleaza starea de boala, fizica sau emotionala.

Sectiunile de auto-ajutor din diferite ziare si reviste abunda in informatii despre cum pot fi prevenite efectele negative ale unui stres prelungit. Practicarea meditatiei, rugaciunii, exercitiilor fizice, o alimentatie bogata in legume, fructe, nuci si seminte, timpul petrecut cu familia si prietenii sunt toate modalitati benefice prin care ne putem intari si proteja organismul.

Pe masura ce stiinta avanseaza si devine din ce in ce mai deschisa si mai constienta in privinta dimensiunii energetice a fiintei noastre, a relatiei dintre biofluxul energetic si starea de bine pe care o experimentam sau nu, doctori, psihoterapeuti, kinetoterapeuti inoveaza noi tehnici prin care dezechilibrele, somatice sau emotionale, sa fie remediate. Una dintre aceste tehnici este tehnica de eliberare emotionala (EFT) care devine din ce in ce mai cunoscuta, apreciata si folosita in Occident. O sinteza a stravechilor invataturi orientale, utilizate in presopunctura si acupunctura, tehnica de eliberare emotionala postuleaza ca originea durerilor fizice si a emotiilor negative se gaseste in dezechilibrarea fluxului bioenergetic la nivelul fiintei.

Tehnica este simpla si poate fi invatata si aplicata de oricine, oriunde, oricand. Folosirea ei repetata duce la rezultate din ce in ce mai consistente, marturie fiind declaratiile entuziaste ale sutelor de suferinzi care au folosit-o pentru o miriada de afectiuni.

 

  • Primul pas este clarificarea problemei care se doreste a fi rezolvate: durere, anxietate, depresie etc.
  • Al doilea pas este sa va imaginati, pe o scala de 1 sau 10, unde ati situa neplacerea si discomfortul pe care aceasta problema va cauzeaza.
  • Al treilea pas este legat de folosirea mainilor: lipiti degetele ambelor maini in stil de karate, si apoi loviti repetat  muchia uneia dintre palme cu muchia sau degetele ceilalte in timp ce rostiti urmatoarea fraza de cel putin sapte ori:

“Chiar daca acum ma simt foarte deprimat, ma iubesc si ma accept asa cum sunt” (exemplu).

Impreunati apoi degetele de la maini intr-un cioc, si ciocaniti repetat de cel putin sapte ori urmatoarele puncte energetice ale organismului, in timp ce mentionati problema care va supara: varful capului, coltul ochilor, portiunea dintre nas si gura, portiunea dintre gura si varful barbiei, sub clavicule, sub brate.

  • Al patrulea pas este sa va opriti si sa evaluati daca discomfortul resimtit primeste acelasi scor pe scala dumneavoastra sau a scazut. Repetati secventa de mai sus, pana la diminuarea semnificativa a neplacerii experimentate, cu urmatoarea afirmatie:

“Chiar daca inca ma mai simt deprimat, ma iubesc si ma accept asa cum sunt” (exemplu).

Un mic ajutor vizual pentru identificarea punctelor de lovit:

Succes !

Articol scris de: Mihai Stancu – psiholog (coautor Platinum)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.