fbpx

Clientii tai sunt oameni – unul dintre punctele cheie in antreprenoriat este sa nu uiti ca lucrezi cu si pentru oameni … Indiferent daca interactionezi in mod direct cu clientii tai sau esti in spatele unui computer in lumea larga a internetului, tu pana la urma interactionezi cu oamenii si nu cu masinile sau procesele.
Voi nu ma vedeti cand vorbesc cu voi, insa sunt aici (tocmai v-am facut cu mana) in spatele tastaturii, nu e un robot generator de text. Eu stau aici si va scriu cu manutele astea doua: informatii, idei, ganduri care sunt intentionate sa va ajute in mod real in viata de zi cu zi.

Uneori se uita ca in spate se afla de fapt oameni, anumite business-uri ajung depersonalizate atat de mult incat nu simti in urma lor decat un val de aer rece si nimic altceva.
Astfel ca, atunci cand intentionezi sa aduci un produs pe lume, sau il ai deja, sa ai in minte ca acel produs se adreseaza unei fiinte vii si ca intentia ta este sa aduci o anumita valoare clientelei tale.

Odata ce intri pe piata tu ai de avut in vedere urmatoarele:
– ce anume intentionezi cu acel produs ?
– care sunt beneficiile pentru care ar veni cineva la tine, respectiv de ce ar dori produsul tau ?
– cine sunt acei oameni care beneficieaza cel mai mult in urma produsului tau si care sunt interesele/necesitatile lor ?

*Pana la urma totul se reduce la profit, nu-i asa ?* – e o expresie tipica in lumea afacerilor. Insa cine se afla in spatele profitului tau ? Nu oamenii care ti-l genereaza ?
Insa realitatea este ca nu oamenii sunt cei care trebuie sa-ti genereze tie venituri, ci tu sa generezi ceva (valoare) oamenilor, respectiv pietei. Nu doar ca ai sanse sa-ti asiguri calea spre un antreprenoriat/business de calitate si pe termen lung, insa vei avea privilegiul sa si lasi ceva in urma ta, sa iti creezi si mentii relatii de durata, sa poti dormi bine noaptea si sa traiesti cu satisfactia ca te poti numi un adevarat OM. Nu doar ca asta este schimbarea de care are nevoie societatea acum, insa e adevarata cale de a trai si de a face lucrurile corect. Pe toti ceilalti ii asteapta multe batai de cap, insomnii, pericole, victime lasate pe drum si otravirea interna.

“Antreprenoriatul inseamna printre altele si sansa de dezvoltare si de prosperitate sociala a unei natiuni. Este echilibrul social prin care se aduce valoare pietei.”

Odata ce-ti vei schimba perceptia ca fiind un adevarat contribuitor in viata ta, a altora si a societatii, de abia de acolo calea catre valoare si succes iti este deschisa. Se cheama dezvoltare personala si sociala in acelasi timp. N-ai cum sa schimbi exteriorul daca nu lucrezi mai intai pe interior, de aceea vorbesc aici in termeni de dezvoltare personala. Insa antreprenoriatul este in fond o cale curajoasa de dezvoltare personala, cu orientare catre dezvoltarea sociala. Si pana nu intelegi asta esti eventual o masinarie, dar in acest caz la un moment dat ajungi in service si nimeni nu te mai repara pentru ca ai epuizat toate caile de a te remonta, ti-ai epuizat toate atuurile, relatiile si toate cartile care te tineau in cursa, fara sa le meriti cu adevarat. Si chiar daca nu intotdeauna apreciezi metaforele mele, stii ca am dreptate.

Suntem intr-un moment de schimbare, final si inceput de ciclu, si asa e si normal sa fie, numai ca de data asta cei care se reorienteaza in mod adecvat au sanse de a razbate. Calitatea umana si calitatea muncii tale va razbate in tot acest razboi al nervilor prin care trecem. Oamenii devin sensibili si receptici spre cei care vor sa ofere ceva in mod onest. Observ asta in jurul meu, pe strada si oriunde ma duc precum un detector fin al ambiantei prin care ma perind. Si cum e normal prin meseria mea ajung sa interactionez cu diferite business-uri (in spatele carora stau tot oameni), sa intru in diferite medii. Si ce va spun acum probabil ca resimtiti si voi oriunde mergeti. Sunt locuri in care cand ma duc de abia astept sa plec si am un sentiment de usurare ca nu trebuie sa lucrez acolo. Sunt locuri fara suflet, care mai repede sau mai tarziu ajung acolo de unde se ridica sufletele, adica in cimitir. Si chiar daca nu ajung la cimitir, e atat de rece acolo incat mi-e teama ca racesc daca raman prea mult acolo. In alte locuri dau de o atmosfera primitoare, umana, orientata catre valoare si atunci ma bucur, ma simt bine si vreau sa fac afaceri cu acele persoane, sau sa leg prietenii, relatii acolo. E un curs firesc al lucrurilor. Receptorii nostrii devin tot mai fini pe masura ce optiunile noastre cresc, si cu cat optiunile cresc dar si provocarile sunt mai mari vei dori sa te apropii si sa fii cu persoane pe care le poti simti ca avand o respiratie si aducand valoare, nu precum masinile de lupta pe principiul “dupa mine potopul”. Doar ganditi-va la asta, si evaluati mediul in felul in care se transforma si cine sunt cei care se chinuie si cine sunt cei care prospera sau incep sa prospere. Deveniti detectori fini si veti vedea in timp real schimbarea.

Oamenii (clientii) sunt cei care-ti vor aduce succesul, chiar daca nu intotdeauna ii vezi sau nici nu ajungi sa-i cunosti. Fara ei nu exista nici o afacere, si nu exista nici un succes. Asa ca preocupa-te de binele celor din jurul tau si nu va trebui sa te preocupi vreodata de binele tau, cele doua sunt implicite.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.