fbpx

Olimpiada de la Londra, sport,
Un bun moment pentru ca romanii sa se uneasca, indiferent de culoarea politica si de preocuparile individuale. Dupa cum stiti probabil, eu sustin si promovez sportul in viata noastra. Din punctul meu de vedere, sanatatea fizica si kilogramele optime au la baza invariabil 2 lucruri: alimentatie si sport. Fara ele poti incerca orice, dar nu vei avea rezultate pe termen lung. Pe langa partea fizica, sportul intareste caracterul, gradul de motivare si te face mai rezistent la orice fel de “intemperii”.

Dar acum vom vorbi de sport, celebrare si identificarea cu performantele altora. Desi la unii n-o sa le pice foarte bine ce vreau sa spun in acest articol, consider ca este un moment mai mult decat oportun sa abordez subiectul.

Da, este Olimpiada, si da avem deja din prima zi prima medalie de argint in persoana Alinei Dumitru la judo. Felicitari Alina, ne mandrim cu tine! Si sunt felicitari sincere. Imi doresc ca reprezentantii Romaniei sa colecteze cat mai multe medalii pana la sfarsitul Olimpiadei. Am un respect deosebit pentru fiecare sportiv de performanta, pentru ca in spatele oricarei performante sta o disciplina de fier si un obiectiv urmarit cu minutiozitate, zi de zi, o perioada lunga de timp. Asa ca, medalia ti se cuvine Alina Dumitru, pentru ca ai muncit sistematic si ai facut performanta din asta. Iar eu nu te-am ajutat cu nimic pentru asta.

Insa noi ajungem sa ne unim doar cand avem pe cineva cu cine sa ne mandrim, sau sa ne identificam cu performanta acestora, fie ca natie, fie individual. Mai mult decat atat, ajungem sa celebram mai des momente in care nu suntem direct implicati, noi ca persoane. Pe noi ne celebram poate odata pe an de ziua noastra, de anul nou, cu ocazia decernarii unei diplome, sau cand suntem promovati. Adica perioade foarte scurte de timp dintr-o viata. Sufletul nostru are nevoie de mult mai mult decat atat pentru a avea energia motivanta sa ceara performanta zi de zi. De cateva ori pe an nu ajunge. Si in nici un caz nu ajunge sa celebrezi pe altii mai mult decat pe tine. Pentru ca se produce un switch (o schimbare) in creier, cum ca viata ta nu merita a fi sarbatorita pentru tine. Intelegeti unde bat?

Daca facem un procent al perioadelor in care noi robotim mecanizati pentru lucruri care TREBUIE facute si lucruri facute de drag si pentru evolutia noastra ca oameni ajungem la un mare minus pentru a doua parte. Si atunci nu e de mirare ca nivelul energetic si creativ al nostru functioneaza la sub capacitate. Si ajungem sa ne devalorizam. Inclusiv celebrand permanent pe altii mai mult decat pe noi insine nu facem decat sa ne devalorizam si mai mult. Si nu spun prin asta sa nu o mai facem, dar sa nu uitam ca ceea ce putem celebra cu adevarat merituos este ceea ce facem noi cu noi si cu viata noastra. Astfel semnalul catre creier va fi mai armonios. Si pentru asta e nevoie de acel procent echitabil intern-extern.

“Aha, deci tu apreciezi valoarea, nu doar la ceilalti ci si la tine”– zice creierul nostru dupa o serie de mesaje similare. “In acest caz hai sa te fac si mai valoros”. Pe cand daca celebrezi performanta altora mai mult decat pe a ta semnalul este “Aha, deci tu te alimentezi din exterior si nu din interior”. Si uite cum asta explica multe “lipsuri” din viata noastra. Pentru ca desi exteriorul ne manipuleaza permanent si tot mai accentuat in zilele noastre, tot noi suntem cei care ne complacem sau nu in asta. Mai ales odata ce devenim informati.

Desi am inceput cu Olimpiada, totusi exemplul cu fotbalul este mult mai relevant la noi in tara, pentru ca se intampla mai frecvent. Olimpiada uneste un numar mai mare de oameni insa la un interval mare de timp, pe cand meciurile de fotbal se succed mult mai frecvent, iar poporul roman inca este avid consumator de acest sport. Si cu cata pasiune traiesc unii din fotbal, iar cand castiga echipa favorita urla pe unde se poate “Am castigat!”. Cine ? “Am castigat” tine gramatical de persoana intai singular sau a doua plural. Insa nu tu sau noi am castigat, ci echipa. Vedeti aici cel mai bun exemplu de identificare cu ceva din exterior. Si sa nu se supere suporterii pe mine, e doar un exemplu relevant romanesc pentru mesajul care doresc sa-l transmit.

De aceea, celebrarea si perioadele de recompensa dupa mici succese in viata noastra vor declansa mecanisme interne foarte puternice pe ideea ca “viata (mea)merita traita”. Si de aici pana la accelerarea meritelor noastre si a performantei personale nu e decat o perioada de acomodare si permanentizare al acestui nou stil de viata.

Asa ca, hai sa celebram meritele sportivilor romani (vroiam sa scriu “nostri”, dar nu sunt ai mei) si sa-i urmarim cu sufletul la gura. Insa pe langa asta, te intreb: “cand te-ai celebrat tu pe tine ultima oara?”. Sau si mai bine zis, in ultimul an calendaristic, de cate ori te-ai celebrat pe tine?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.