fbpx

Poate ai auzit, poate nu, dar exista o modalitate mai holistica de superinvatare, testata si verificata de multa vreme, si anume sugestopedia. Partea cea mai atractiva a metodei este ca nu doar inveti repede, dar si uiti greu, asa ca nu stiu cine nu si-ar dori sa aiba o astfel de unealta la indemana. Si mai ales, oare cei care stiu de ea – de ce nu o folosesc? Poti s-o folosesti in dezvoltare personala, in a invata lucruri noi rapid, limbi straine in timp record si asa mai departe.

 Sugestopedia

sugestopedia, metode de superinvatare, invata repede, cum sa inveti repede, Si pentru putina informare, sugestopedia nu e o gaselnita noua, desi a fost elaborata mai amplu in 1960 de catre psihiatrul bulgar Gh. Lozanov in cadrul Institutului de Sugestologie din Sofia. In scoli din Bulgaria s-a adoptat aceasta metoda de predare, iar elevii reuseau sa asimileze in doar 2 luni materia unui an intreg. De asemenea in alte centre de sugestopedie de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice s-au dezvoltat programe speciale pentru limbile straine si s-a ajuns la concluzia ca poti invata o limba straina intr-o luna, insa e posibil chiar si mai repede, pana la un randament maxim de chiar 3000 de cuvinte pe zi, asta in conditiile in care dintr-o limba se folosesc in mod activ cam 2500-3000 de cuvinte. Treaba si mai interesanta este ca prin sugestopedie rata de retinere este de 88% dupa 6 luni si 57% dupa 22 luni. Asta in conditiile cand daca noi participam la un seminar sau curs in mod clasic (adica vegetand pe scaune) si fara implicare totala vom uita in 4 saptamani peste 90% din ce am auzit acolo, si asta cu indulgenta.

Totusi ramane o mare nebuloasa cum de aceasta metoda, dupa asa rezultate fantastice pe unde a fost adoptata ea in lume, este atat de putin folosita astazi, dupa mai bine de 50 de ani de la implementare. Mi s-ar fi parut normal ca ea sa exista astazi in toate scolile. Dar asta este o alta poveste.

Ce este sugestopedia ca si compozitie “chimica”?

E un amalgam intre: yoga, muzica, invatare in somn, psihologie, fiziologie, hipnoza, autogenie, drama si parapsihologie. Pentru o buna pregatire anterioara focusul central este pe antrenamentul in concentrare, vizualizare, memorie fotografica, metode de respiratie si meditatie. De fapt in sugestopedie se pun cap-coada informatii si metode ce tin de modul in care intregul nostru ansamblu (corp, minte si spirit). Latura parapsihologica are la baza informatii care sunt deja astazi cunoscute si chiar folosite in multe domenii, precum si in NLP (programare neuro-lingvistica). Am sa va reamintesc de un topic preferat si anume paralela dintre constient/subconstient. De exemplu noi avem depozitul nostru central – subcontientul – care acumuleaza permanent informatii despre care nu avem habar in mod constient, insa ele exista si se acumuleaza constant. Problema se pune cum sa le accesezi. De fapt despre asta este vorba si in sugestopedie, daca noi am fi capabili sa ne accesam biblioteca subconstienta nu doar ca am deveni niste superputeri, dar nici nu s-ar mai pune problema de timp lung irosit pentru a invata lucruri aparent noi. Astfel noi inregistram permanent informatii, atat de natura subliminala, cat si intuitiva sau telepatica. Ele toate se scurg in subconstient si contribuie la dezvoltarea pattern-ului nostru, respectiv la crearea hartii noastre mentale.

Muzica este un element de asemenea primordial in sugestopedie. Astazi se cunoaste faptul ca anumite note muzicale si muzica anumitor compozitori duc la randamente mult crescute de invatare, si nu numai, astfel metoda a ajuns sa fie folosita si in sanatate. Muzica baroc, precum Bach, Vivaldi, Handel, Corelli,  este considerata de exemplu una dintre cele mai benefice in invatare. Astfel ca putem memora mai bine ascultand astfel de piese muzicale in fundal.

Tonalitatea, ca parte semnificatica a comunicarii, are si ea efect direct pe eficienta sau respectiv scaderea invatarii. Cat despre respiratie, ea e cruciala in optimizarea sistemului nostru energetic pentru a se alinia optim in procesul de invatare. As aminti aici ca pana si marele nostru ezoteric Mircea Eliade, care a fost totodata un mare yoghin, afirma importanta respiratiei ritmice si mai ales a retinerii aerului in plamani atunci cand vrei sa intri in starea de receptie intensificata. Sugestopedia are ca si punct central respiratia. Doar si prin mentinerea ritmului respiratiei cu ritmul de citire al unui material pe tonul potrivit iti poate creste invatarea cu 78%. Exercitiile de relaxare si de respiratie inainte de a ne apuca sa memoram ceva, sau sa invatam o limba straina, vor accelera calitatea memorarii. Un ritm profund si constant de respiratie va imbunatati procesul. Ramanerea fara aer blocheaza sau incetineste memorarea.

Cred ca te-am captat suficient despre date “mai” teoretice si esti nerabdator sa afli cateva secrete din culise si cum poti sa aplici sugestopedia in viata ta.

Am pregatit o sedinta adaptata, usoara de testat de acasa si cu care poti incepe inca de acum. Pune la incercare metoda si vezi ce se intampla. NU abandona pana cand nu pastrezi un ritm de cateva zile pentru a da sansa maxima metodei de a-ti arata adevaratul potential. Iar daca vei continua astfel atunci intr-un interval de cateva luni pana la un an poti dezvolta cresterea capacitatii de memorare semifotografica pana la retinerea unei pagini prin simpla vizualizare a ei. Si e doar un exemplu despre cate alte beneficii poti obtine prin maestria tehnicii de invatare accelerata. Desigur, modelul de mai jos este o schita si sunt multe alte detalii care nu pot fi cuprinse intr-un articol, insa iti deschide usa catre o noua dimensiune despre invatare si adoptand chiar si o parte din cele scrise mai jos poti obtine rezultate extraordinare in dezvoltarea abilitatilor de superinvatacel.

Sa incepem:

1. Te relaxezi – aproximativ 5 minute – relaxand fiecare parte a corpului incepand de la degetele de la picioare si terminand la cap.

2. Autosugestie pozitiva: rostesti de 5 ori 2 afirmatii care ti le formulezi tu inainte, ambele la timpul prezent.

Exemplu:

 • Sunt intr-o stare extraordinara de invatare.
 • Imi place foarte mult sa invat si retin tot ce invat.
 • Pot si-mi place sa invat.

Inainte de examene poti formula astfel:

 • Ma simt foarte calm(a) si pozitiv(a).
 • Imi amintesc tot ceea ce trebuie sa stiu.
 • Am o memorie foarte buna si mintea clara.
 • Imi reamintesc foarte repede tot ce vreau sa stiu.

 3. Vizualizare

In timp ce-ti repeti frazele sau imediat dupa te vizualizezi intr-un loc luminat in mod cat mai placut pentru tine si incepi sa te simti invadat(a) de lumina. In aceasta stare retraieste in tine un moment in care ai avut succes in invatare, indiferent cand s-a produs asta si in ce context a avut loc.

4. Respiratia

Respira adanc si abdominal de cateva ori, apoi intra in ritmul respiratiei de invatare:

4 secunde inspiratie → 4 secunde retii aerul → 4 secunde expiratie

Poti incepe si cu 2 secunde de inspiratie si 2 de expiratie, pastrand 4 secunde de retinere.

Acum esti pregatit(a) de invatare. Pastreaza ritmul stabilit mai sus pe tot parcursul sedintei.

Invatarea propriu zisa:

E nevoie ca sa te inregistrezi citind textul pe care-l doresti invatat. Sau sa-ti citeasca cineva. Nu uita de ton si intonatie (normal, soptit, puternic).

1. In timpul respiratiei ritmice urmaresti (in gand) cu atentie textul recitat cu intonatie.

2. Acum reasculti textul la fel ca prima oara, insa adaugi muzica in fundal si iti inchizi ochii.

In functie de text (lung sau scurt) se va aplica regula cititului pe inspiratie/expiratie. Pe texte mai lungi se poate folosi modelul narativ, insa cu intonatie. Ideea este ca retinerea informatiei se realizeaza optim in perioada de retinere a aerului (cele 4 secunde), apoi in inspiratie, iar pe expiratie e indicat sa existe pauza de text.

Exemplu pentru invatarea unei limbi straine:

Expira Inspira Retine Expira
pauza cum te numesti? what is your name? pauza

Important:

Citirea cu intonatie!

Informatia cheie se citeste in perioada de retinere a aerului in piept.

Durata indicata a unei sedinte: 15-20 minute + repetare de cateva ori.

Dupa invatare:

O scurta testare sau autotestare a materialului invatat, si dupa caz notarea elementelor neretinute pentru a fi incluse in urmatoarea sedinta. Motivare/automotivare prin aprecierea reusitelor in urma materialului retinut.

Cateva piese muzicale pentru suport:


Mult succes !


10 Comments

Denis · May 6, 2015 at 6:46 pm

Pasul 3?

Cibrian · May 2, 2014 at 6:29 pm

Buna ziua.
Aveti trei videoclipuri.
De cine este scrisa si cum se numeste melodia din videoclipul al doilea?
Multumesc frumos
Astept raspunsul dvoastra
O zi buna!

STOICA VERONICA · April 10, 2014 at 3:16 pm

Exista in Romania cursuri unde se foloseste sugestopedia pentru invatarea unei limbi straine, de exemplu engleza?

  Platinum Development · April 15, 2014 at 8:15 pm

  Din pacate nu avem cunostinte despre astfel de cursuri la noi in tara. In orice caz merita de cercetat si in cazul in care aflam de existenta unor cursuri de acest gen va vom informa.

  Tranca Antonina · August 28, 2016 at 2:34 am

  Draga Veronica,daca ai sa vi la mine in vizita la CARACAL te voi ajuta sa inveti Engleza mult mai repede deoarece sotul me detine citeva din formule ma gasesti si pe Feisbuk sub numele TRANCA Antonina Caracal Vreau sa te ajut deoarece in amintirea verisoarei mele care are fix numele tau , mi-a amintit de dragostea si iubirea de sora pe care si azi o port in sufletul meu dar dupa moartea matusii mele nu a mai vrut sa stie nimic de mine si viata mea pt ca sentimentele ei nu au fost profunde ca ale mele si ne-am pierdut una pe cealalta poate ca acest mesaj ajunge prea tirziu la tine cind tu ti-ai rezolvat acest handicap ,dar eu tot mai incerc sa aflu de verisoara mea MARIANA -VERONICA SIOICA din BUCURESTI a-mi cer scuze pt acest mesaj daca a sosit inoportun

alex · February 11, 2014 at 1:43 am

Buna , m-ar interesa sa stiu daca Gheorghi Lozanov a scris o carte vis a vis de sugestopedie sau mai multe si daca da cum se numeste aceasta/ea.

Multumesc anticipat , astept raspuns.

Vrei sa devii o superputere in invatare? · May 11, 2013 at 8:58 am

[…] Sursa: http://platinum-development.ro/2012/07/vrei-sa-devii-o-superputere-de-invatare-sugestopedia/ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.