dezvoltare personala

 

Cele doua fatete ale personalitatii umane, dezvoltate de catre marele psiholog Carl Yung au fost dezbatute si discutate adeseori. Au existat tabere care sa sustina ca una e mai buna decat cealalta, un adevarat razboi de conceptii despre cum ar trebui sa fie un adevarat om de succes privit din prisma manifestarii sale de baza. Privind in urma, societatea in plina dezvoltare a considerat ca trebuie sa fi extrovert ca sa reusesti, iar introvertul a ajuns vazut ca ceva patologic si dezamagitor, afirma Susan Cain, autoarea cartii “Puterea Introvertitilor intr-o lume care nu se poate opri din vorbit” (The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking). Astazi este de necontestat faptul ca traim intr-o lume a extrovertilor, iar regulile au fost scrise pentru a corespunde acestora. Dar oare cum se simte introvertitul intr-o lume extrovertita, si mai ales cat de capabil este sa se afirme in forma sa maxima, atunci cand natura sa este pusa greu la incercare.

Istoric vorbind urbanizarea, globalizarea si cresterea competitivitatii a facut ca nevoia de a fi un extrovertit sa ajunga la grad de calitate imperios necesara. Inainte era cultul caracterului, acum este cultura personalitatii. Inainte ajungea sa-ti dai cuvantul, astazi doar semnatura valoreaza. Insa oare cum e mai bine? Noi nu suntem aici sa judecam ci sa invatam din istorie si din greseli, din ce se poate face mai bine in asa fel incat sa fie bine pentru cat mai multa lume.

Mai mult decat atat, noi toti avem o parte introvertita. Dar oare cum poate sa fie ea manifestata intr-o lume atat de galagioasa? Cat de mult pierdem din avantajele introvertitului atunci cand ritmul vietii si asteptarile ne forteaza sa renuntam la partea asta din noi?

dezvoltare personala

Pentru a asocia si nume celor doua tabere, avem intre marii introverti un Gandhi, un Einstein, o Maica Teresa, un Darwin, un Bill Gates; iar la extroverti avem un Churchill, o Margareth Thatcher, o Marie Antoinette, un Tony Robbins, un Steve Jobs.

Se spune ca introvertitii sunt in fond mai inteligenti, ca rumega mai mult si nu se arunca la prima momeala. Insa un introvert fortat sa fie extrovert nu-si poate folosi inteligenta in mod optim.

Omul simbol al vanzarilor, Zig Ziglar insusi afirma ca cei mai buni vanzatori se afla intre introvertiti, doar ca sunt aceia care si-au insusit abilitati de la extrovert. Insa ce-i ajuta in vanzari pe introverti este capacitatea de a asculta mai mult nevoile clientilor, a pune intrebari tintite, a fi mai organizati si mai orientati catre rezultate pe termen lung. El insusi, un adevarat fenomen “extrovertit” pe scena este in realitate un introvert care a invatat insa lucruri de la extrovertiti, lucruri care-l ajuta in comunicare mai ales.

Numai ca accentuarea importantei introvertitului este vazuta in articolele citite cu un iz razboinic, gen: razbunarea introvertitului intr-o lume extrovertita, avantajele si puterea introvertitului, etc. Totul se transforma intr-un soi de razboi si nu ar fi cazul. Ca si in orice avem nevoie de amandoua, si sunt momente cand un introvertit va fi mai bun si eficient intr-o situatie, iar in altele va fi nevoie de un extrovertit. Insa cine iti invata aceste lucruri, si mai ales cine ti le prezinta in asa fel incat sa apreciezi ambele fatete si sa te dezvolti in asa fel incat sa fi capabil sa adopti abilitatati din partea cealalalta a esentei tale de baza. Si pentru ca traim intr-o lume extrovertita poate ar trebui sa aratam mai mult suport introvertitilor, sau cel putin sa-i acceptam si sa le oferim conditii de a fi astfel.

In plus, in sectorul business exista astazi accentuarea mediului de lucru desemnat extrovertitilor, care poate duce la o pierdere imensa de potential al introvertitilor, care creeaza, lucreaza la capacitate maxima intr-un altfel de mediu. Balansarea tipologiilor si a conditiilor, astfel incat fiecare sa-si poata regasi atuul individual este esential pentru calitatea vietii si a muncii. In mod evident un spatiu larg cu zeci-sute de oameni la un loc va fi poate benefic, desi as spune tolerabil unui extrovert, insa cu siguranta un introvert este dezavantajat. Pe de alta parte a izola un extrovertit, sau a nu-i da sarcini in care poate sa se manifeste ii va scadea stima de sine si elanul. E un aspect care trebuie luat in considerare de companiile ce doresc performanta, e nevoie de a oferi egalitate in functie de individualitatile prezente si mai ales in functie de atuurile personale. Numai asa se poate tinde spre excelenta si se poate aprecia persoana pentru ceea ce este.

Insa cea mai buna forma de armonizare as spune ca este ca si in cazul exersarii succesive al emisferei stangi cu emisfera dreapta. Si mai ales in comunicare si pentru a ne intelege cu cel de langa noi, sa devenim capabili mai intai sa identificam ce fel de persoana este, sa intelegem ce inseamna asta si sa ne manifestam in asa fel incat sa-i respectam personalitatea de baza. Sa invatam sa integram abilitati de la celalalt in momentele in care acest raport e necesar. Un extrovertit tipic va fi exasperat de un introvertit si va intelege totul gresit, pe cand un introvertit se va simti epuizat de catre un extrovertit si va dori liniste. Desigur ca avem cu totii din amandoua, si unii dintre noi suntem chiar pe la mijloc, insa arta succesului se afla in cum balansam cele doua fatete ale noastre si mai ales in ce momente si in ce situatii. Asa ca precum excelenta se invata, asa si comunicarea eficienta si integrarea introvertitului sau extrovertitului in noi poate deveni o forma de arta, fara discriminare.

Cred ca putem sa invatam foarte multe unii de la ceilalti daca suntem dispusi s-o facem.

Avantajele extrovertitilor:  Avantajele introvertitilor: 
 • cautarea de nou si asumarea riscurilor
 • capacitate dezvoltata emotionala in ceea ce fac
 • inovatie prin cautare permanenta de nou
 • socializare si adaptabilitate
 • buni organizatori si reprezentanti oficiali
 • legarea rapida de prietenii
 • incredere de sine si optimism
 • sanatate mai buna

 

 • studiu in profunzime si gasirea de solutii ascunse, care pot scapa la o prima vedere
 • gandire analitica, complexa, inafara standardelor
 • responsabilitate
 • autoevaluare in permanenta
 • capacitate de concentrare intensa
 • independenta
 • flexibilitate
 • mentinerea de relatii pe termen lung

 

Mi-ar place sa aud parerea introvertilor despre lumea in care traim si dificultatile voastre, insa tocmai fiind introvertiti ma intreb daca va veti exprima public.


1 comentariu

Aparentele inseala si superficialitatea ne omoara | Platinum Development · septembrie 7, 2012 la 6:36 pm

[…] discuta. Si ce spun eu aici ti s-a intamplat si tie, si tie. Si acest articol ma duce cu gandul la Introvertitul intr-o lume extrovertita, la fel un alt articol sensibil, care izoleaza categorii de oameni doar pe baza aparentelor si a […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.