fbpx

stephen coveyStephen Covey ne-a parasit anul acesta, insa a lasat in urma sa o biblioteca intreaga de carti, articole, inregistrari, printre care si “Cele 7 obiceiuri ale oamenilor extrem de eficienti”. Numele sau rezoneaza cu dezvoltare personala si metode despre cum sa te ajuti singur. De vreme ce reprezinta o sinteza valida si aplicabila pentru orice persoana care se doreste a fi eficienta si de succes m-am gandit sa o reproduc in cele ce urmeaza.

Dupa cum am mai amintit si cu alte ocazii excelenta nu este un act izolat, ci este un obicei, iar tu reprezinti suma obiceiurilor tale zilnice, dar mai ales suma obiceiurilor care se regasesc cel mai frecvent in activitatile tale zilnice, saptamanale… De dimineata si pana seara tu executi o serie de lucruri in mod ritualic, ele reprezentand obiceiurile tale de a face un anumit lucru. Prin mici modificari de obiceiuri banale dar bine implementate in viata ta poti deprinde noi abilitati si poti declansa schimbari care in timp duc la rezultate uimitoare. La fel precum in cazul creativitatii, dupa cum scriam in acest articol (click), prin mici modificari tu poti sa-ti dezvolti latura creativa.

Hai sa vedem care sunt cele 7 obiceiuri pe care le putem implementa in viata noastra, incepand, de ce nu – de astazi.[socialring]

1) Fii proactiv!

Tu ai doua solutii in momentul in care dai de o problema. Sa te plangi de ea si sa astepti ca altii sa se ocupe, sau sa te apuci sa cauti tu singur(a) solutii in functie de resursele care le ai. Puterea de a alege prin propria decizie si determinare ca raspuns la stimuli, conditii, circumstante face diferenta intre o persoana proactiva si una “propasiva”.

2) Incepe avand finalul in minte!

Tine de definirea scopurilor si de ceea ce numeste Covey, Leadership Personal. Tu ai nevoie in primul rand sa te conduci pe tine insuti catre un obiectiv precis. Apoi esti capabil sa intreprinzi si pasii necesari care sa te duca acolo. Avand finalul in minte vei fi capabil sa te eliberezi de toate acele distrageri care te defocuseaza si care iti scad capacitatea de concentrare pe lucrurile cu adevarat importante.

3) Pune cele mai importante lucruri in prim plan!

Acesta este denumit obiceiul Managementului Personal si vine in completarea obiceiului 2). Pentru a te apropia de scopul tau, odata ce stii care e acela, te apuci si iti organizezi activitatile conform telului dorit. Asta tine si de prioritizarea lucrurilor si managementul timpului.

Daca 2) inseamna creatia mentala, 3) este creatia materiala sau ce faci tu concret ca sa ajungi la ceea ce ai creat mental ca vrei.

4) Gandeste castig-castig (win-win)

Castig si eu, castigi si tu! Cooperarea cu oamenii din jur care te pot ajuta in atingerea obiectivelor tale se obtine mult mai usor gandind din prisma ambelor parti. Este mult mai sanatos sa gandesti astfel decat dupa premisa ca daca unul castiga celalalt trebuie sa piarda.

5) Cauta mai intai sa intelegi si mai apoi sa fii inteles!

Acest obicei este unul extrem de puternic in comunicare. Omul care se simte inteles se va deschide altfel fata de tine. Covey face o analogie simpla cu “diagnostic mai intai, apoi prescriptie medicala”. Pe aceasta baza se pot creea relatii frumoase si pozitive in toate ariile vietii.

6) Sinergizeaza!

Se bazeaza pe principiul ca intregul este mai mare decat suma partilor sale. Astfel, trebuie sa vezi si sa apreciezi contributia fiecarui om de langa tine. Inseamna colaborare pentru a gasi cele mai eficiente solutii in vederea rezolvarii oricarei probleme.

7) Ascute ferastraul!

Sinele nostru are nevoie de dezvoltare continua, iar Sinele este compus din patru parti: spiritual, mental, fizic si socio/emotional. Toate aceste parti au nevoie de ingijirea noastra pentru a putea evolua. Este de fapt vorba de dezvoltare personala pe tot parcursul vietii.

Daca mergem si dupa piramida originala a lui Maslow pe ultimul nivel din 5 avem exact reinnoirea permanenta prin dezvoltare personala pentru a ne putea simti impliniti.

Mult succes in schimbarea obiceiurilor voastre in drumul catre implinirea personala!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.