fbpx

Intr-o zi, un profesor preda un curs unui grup de studenti, cand deodata intrerupse cursul pentru a scoate din servieta sa, un pachet de biscuiti, impachetat intr-o hartie alba. Si-a justificat gestul spunand ca trebuie neaparat sa manance ceva, in timp ce intinse pachetul studentilor din primul rand, sa serveasca si ei un biscuite. Cativa dintre ei luara un biscuite. “Buni biscuitii, nu crezi?”, spuse profesorul, in timp ce mai lua in mana un al doilea biscuite. Studentii serviti mestecau de zor in semn ca da. Apoi profesorul indeparta hartia de pe biscuiti si astfel se vazu pachetul original. Pe pachet era o poza mare cu un caine si apareau cuvintele “biscuiti pentru caini”. Studentii s-au uitat la pachet  socati. La doi le venea sa vomite asa ca si-au acoperit gura si au fugit la baie. “Vedeti?”, remarca profesorul, “tocmai am demonstrat ca oamenii nu doar mananca mancare, dar si cuvinte, iar gustul celor din urma depaseste adesea gustul in sine”.

Harta nu e totuna cu teritoriulProfesorul nu era altul decat Alfred Korzybski, tatal semanticilor generale, cel care a demonstrat in nenumarate feluri ca sistemul nervos si limbajul in sine limiteaza, ca lumea e de fapt o abstractizare si nu in ultimul rand e autorul citatului care a devenit una din primele premise NLP, si anume “Harta nu e totuna cu teritoriul”. In exemplul de mai sus putem traduce foarte bine asta printr-un citat sinonim care-l folosim in NLP, si anume: “meniul nu e totuna cu mancarea”. Ganditi-va putin la asta.

Harta nu e totuna cu teritoriul

Orice teorie sau model predat sau invatat in lumea noastra nu e altceva decat o harta, care are rolul sa ne ajute in reprezentarea unor aspecte ale realitatii externe, fiind doar o mica parte a realitatii insasi. Si de aici apar foarte multe confuzii care vin din limitarile celor care ajung sa creada ca teoria si realitatea ar trebui sa fie aceeasi, si ca ceea ce nu e clar trasat intr-o harta “nu exista”. Foarte interesant acest concept, despre iluzia in care traim noi crezand ca lucrurile trebuie sa fie albe sau negre, fix departajabile si stabilite. In schimb, orice harta nu e decat o forma de abstractizare sistematica si rudimentara a unei realitati care e mult mai complexa de atat.

Cuvintele ne limiteaza

De altfel, citatul poate fi tradus si inteles prin limbaj. Ce facem noi cu limbajul? Incercam (si nu vom reusi niciodata) sa transpunem in cuvinte o realitate mult mai vasta a ceea ce facem, simtim, pentru a putea comunica cu altii. In schimb, stim cu totii ca un numar de cuvinte nu va putea descrie niciodata exact asa cum stau lucrurile. Totodata cuvintele nu vor putea exprima niciodata o experienta intr-un mod precis. Daca ii explici cuiva cu toate cuvintele descriptibile posibile cum miroase o lacramioara, dar persoana respectiva nu a mirosit vreodata o lacramioara, nu vei reusi sa o faci sa simta acea lacramioara, chiar daca folosesti cele mai bune harti descriptibile posibile. Daca tu spui ca “te simti bine”, acest bine va reprezenta pentru tine o multitudine de senzatii si reactii emotionale si corporale provenite si ajutate de memoriile tale trecute. Acelasi “ma simt bine”, va fi inteles si prelucrat de catre mine conform propriei mele harti despre ce inseamna pentru mine aceste cuvinte si cum rezoneaza ele in mine in acel moment. Subliniez “acel moment”, deoarece chiar si aceleasi cuvinte spuse intr-un alt context vor declansa o alta intelegere. Ca sa nu mai spunem ca daca tonul e diferit, aceleasi cuvinte vor fi interpretate altfel, la fel si daca limbajul corpului e diferit, vor declansa o alta intelegere. Astfel, acele cuvinte, sunt o harta, un simbol pentru ceva, dar teritoriul si realitatea care se afla in spatele lor e cu mult mai larga si diferita. Nu-i asa ca e fascinant?

Teoria in sine este asa. Ganditi-va ca  pana si multe ecuatii fizice, care au supravietuit de-a lungul timpului au primit diverse interpretari, unele au fost complet demontate si demonstrate a fi false. Asa ca teoria, limbajul, aduc o forma sintetizata, mai usor de inteles asupra realitatii existente, dar ele nu vor reflecta niciodata exact asa cum este aceasta realitate. Nu trebuie decat sa privim orice harta pentru asta si vom putea intelege. Sau sa luam orice cuvant si sa-l despicam in patru, vom avea aceleasi revelatii. Acum poate devine si mai evident de ce limbile diferite vor acompania sensuri diferite, tipologii de oameni diferiti si culturi diferite. Limbile sunt diferite intre ele, cuvintele si forma lor de aranjare e diferita, vocabularul e diferit, astfel ca daca noi recreem lumea noastra prin limbaj, un vorbitor nativ de o limba va avea dificultati sa inteleaga lumea descrisa intr-o alta limba, o va adapta si rearanja conform propriei sale harti, respectiv cuvinte. Ca sa nu mai vorbim ca exista plusuri si minusuri de cuvinte, adica in anumite limbi nu exista cuvinte precum in altele si deci apare imposibilitatea de a intelege ceva ce la tine in dictionarul vorbit si mental nu exista. Nu vei face altceva decat sa abstractizezi la tine in cap ceva ce la tine nu exista dar mergand pe o harta deja existenta, cautand similitudini, potriviri, dar care nu reflecta realitatea in totalitate.

Tu nu esti comportamentul tau!

Cum mai putem corela titlul cu limitarea prin limbaj? Facand asocierea direct cu noi insine si felul in care ne catalogam sau ii catalogam pe altii. Prin insasi folosirea cuvantului “esti”/”este”/ “sunt” noi cream ceva static si definit. Cum ne limiteaza acest lucru? Simplu. Cand noi folosim aceste exprimari cu esti/sunt nu facem altceva decat sa generalizam un anumit comportament cu identitatea noastra, personalitatea noastra, care intr-adevar privit dintr-o perspectiva statica pare greu de schimbat odata ce ajungi sa crezi ca esti comportamentul tau. Noi frecvent facem aceasta confuzie intre comportament si Sine. Asociem stari precum a fi nervosi, suparati, nesiguri si toata lista ce poate descrie stari si comportamente cu Sinele nostru. Si facem la fel si cu ceilalti. In scurt timp programul nostru de operare preia acest mesaj ca fiind realitate, si in mintea noastra harta va deveni teritoriu, adica eu devin comportamentul meu.

Astfel, exprimari de genul:

“Esti un nenorocit!”
“Sunt genul de persoana care …”
“Toti romanii sunt …”
“Esti in Romania, nu ai ce sa-i faci!/ Asa este in Romania!”
“Ia-ma asa cum sunt, eu nu am cum sa ma schimb!”
“E un egoist.”

nu fac altceva decat sa creeze o realitate limitata, bazata pe un comportament predominant sau prezent intr-un anumit moment si context. Odata eticheta pusa si repetata, mai e un singur pas catre adoptarea acestei etichete de catre Sine. E periculos, limitativ si total fals. Ce e prea simplu e incomplet si fals, ce e prea complicat e neutilizabil. Oamenii se schimba in permanenta si sunt capabili de acest lucru, se schimba in functie de perioade de viata, de context, de situatie. A spune ca o persoana este “fix asa” este, conform definitiei dragute date tot de Alfred Korzybski “forma cea mai primitiva de nebunie”. Si nu pot sa spun ca nu sunt de acord cu aceasta definitie, desi as denumi-o dupa mine “forma cea mai comoda de autolimitare si autosabotaj”.

Mesajul articolului este simplu. Cu cat te inchizi mai mult si-i inchizi pe ceilalti in niste generalizari reprezentate de cuvinte si comportamente contextuale te vei priva de sansa de a descoperi mult mai multe despre lume, acea persoana si evident propria persoana. Cu cat vei constientiza insa ca harta nu e totuna cu teritoriul, cuvintele nu sunt totuna cu experienta, comportamentul nu e totuna cu persoana, vei fi capabil sa devii un mult mai complex observator in lume, vei putea identifica si mai multe oportunitati si asa zise lumi paralele in jurul sau. Vei deveni totodata si mult mai flexibil in a mai emite judecati de valoare despre care tu crezi ca fix asa SUNT. Iar fiind flexibil vei deveni un maestru al primei legi a ciberneticii si al premisei mele favorite din NLP 🙂

Prima lege a ciberneticii: “unitatea cu cele mai multe schimbari comportamentale controleaza sistemul”. Premisa NLP: “persoana cea mai flexibila din sistem exercita cea mai mare influenta asupra sistemului.” 

Mai (re)cititi si:
Magia vocabularului si a limbii vorbite
Perceptie sau realitate
Tu ai idee de puterea primei povesti auzite despre tine?
Oprit in U-land sau calator in P-land
Aparentele inseala si superficialitatea ne omoara


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.