fbpx
dezvoltare personala, stima de sine, incredere in tine, imaginea de sine,

Dezvoltare Personala

Ieri a fost ziua Romaniei si consider ca acest articol vine intr-un moment oportun. Multa lume considera ca nu se poate realiza din tot felul de cauze care nu tin de persoana sa. “Eu nu am ce au ceilalti, nu sunt suficient de bun, de destept, de ajutat, de apreciat …” Unii dintre acesti oameni se uita la cei care reusesc cu invidie, suparare, tristete, melancolie, gasind fel si fel de justificari care-i transforma pe cei din urma in niste norocosi, oameni cu sanse, alte minuni, de care ei, cei care nu au reusit, nu au parte. Sau foarte frecvent primesc acest raspuns “profund justificat”, care incepe cu: “daca ai stii tu, sau tie ti-e usor sa vorbesti, sau las ca la varsta ta …”. Acesti oameni nici nu au habar despre ce vorbesc, dar catalogheaza, rand pe rand, pe baza aparentelor, a energiei pozitive/optimiste/fericite care o degaji si care in perceptia unora echivaleaza ca nu ai si n-ai avut vreodata o problema ca a lor, varstei …, si puneti voi de la voi.

Imaginea de Sine influentata de exterior

Toate acestea vin de la o imagine de sine deformata, degradanta despre Sine. E usor sa ajungi asa pentru ca exteriorul te ajuta mult la asta pana cand ajungi sa crezi ca asa este. De cate ori nu te-ai simtit inferior din cauza tratamentului acordat de semenii tai in diferite conjuncturi de viata? Daca stai acum o clipa si-ti reamintesti, trecand pe firul vietii tale, astfel de momente iti vor veni cu siguranta o serie de imagini, stari asociate cu tine in rol de inferior, insignifiant, nimeni. Aceasta imagine a ajuns chiar sa fie o epidemie nationala, simpla asociere cu faptul ca esti roman devine o problema pentru un numar prea mare de persoane. STOP!

Tu pui stampila de APROBAT sau RESPINS!

Problema nu e cu faptul ca altii te desconsidera, ci cu faptul ca tu esti de acord cu asta. Ca si oricare dintre voi, tin minte de cate ori ma simteam mica atunci cand eram tratata de sus sau nebagata in seama. Inca se intampla sa fiu tratata astfel …, periodic. De astfel de tratamente nu vom scapa cat traim. Putem sa le diminuam semnificativ ca si frecventa, dar definitiv nu vom scapa de ele. Vor fi persoane care indiferent unde suntem, cum suntem si ce am facut ei nu cunosc decat bucati, sau nu cunosc deloc si se vor comporta cu noi pur circumstantial si pe baza hartii care si-au format-o de la sine putere, sau cu ajutorul altor “binevoitori” despre noi. Vor pune eticheta sau se vor comporta pe moment in functie de starea lor si conjuctura existenta. Doar ca una este comportamentul persoanelor fata de noi si alta e reactia noastra, starea care ne-o da si influenta care lasam sa o aiba asupra noastra. In functie de ele va fi si comportamentul nostru.

Nimeni nu scapa de astfel de situatii incorecte, injuste, superficiale, negative…, nici eu, nici tu. Ieri aceste situatii ma afectau negativ, astazi ele ma incanta sau amuza. Pentru ca mi-am dat seama ca a fi subestimat si prost tratat este un ATU in mainile cui stie sa-l foloseasca. Pentru cei care nu au apucat sa-si reimprospateze memoria despre ce inseamna cu adevarat cuvantul atu, acesta reprezinta, trecand peste definitia corelata cartilor de joc, un element care intr-o anumita imprejurare ofera cuiva un avantaj sau o sansa in plus. E exact definitia care-mi place si reprezinta ce vreau sa scot in evidenta. In momentul in care sunt pusa in situatii de inferioritate, sau sunt tratata astfel, recunosc in asta o carte de joc, o oportunitate incredibila care mi se ofera pe tava. Chiar si prin schimbarea perceptiei tale in astfel de situatii te vei simti deja mult mai bine cand esti pus(a) in astfel de situatii. Aplica si vei vedea ca are efect terapeutic garantat 🙂

Avantajele subestimarii

Da-mi voie sa-ti enumar o lista de avantaje prin care ai sansa sa scapi definitiv de impactul negativ pe care altii il pot avea asupra ta atunci cand te desconsidera. Daca ajungi sa te acomodezi cu cel putin 2 puncte deja te vei simti mult mai bine si in putere data viitoare cand vei avea marea oportunitate de a fi subestimat.

  • in ochii celui care te desconsidera tu nu esti nici un pericol, asa ca armele, respectiv garda sa e pusa foarte jos, uneori eliminata;
  • ai acces la informatii la care din postura de putere e mai greu sa ai;
  • vei avea mereu ocazia de a putea surprinde atunci cand faci cel mai mic gest, scoti cel mai mic cuvant care te face sa nu mai pari atat de mic;
  • vei fi mereu cu un pas in fata pentru ca tu stii ceva ce partea cealalta nu stie;
  • te poti relaxa mai bine in caz de nevoie, deoarece oricum nu se asteapta mare lucru de la tine;
  • esti sub radar deci ai parte de mai multa liniste;
  • nu esti tinta directa in cazul atacurilor si daca totusi devii din cand in cand efectul e mult mai mic si gestionabil;
  • observi si acumulezi informatii fara sa te deranjeze nimeni; cand esti subestimat oricum e mai bine si chiar de asteptat sa taci.

Si se poate foarte usor extrapola fiecare dintre punctele enumerate mai sus. Ele se aplica in toate ariile vietii, la job cat si acasa. Pentru eficienta maxima, si atunci cand ai inceput sa-ti recastigi increderea in tine poti chiar tu insuti/insati sa te comporti din proprie initiativa asa cum se asteapta altii atunci cand te desconsidera. O sa-ti placa la nebunie, pentru ca in acel moment tu vei detine controlul.

“Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!” Mahatma Gandhi

Ca si final o sa inchei cu indemnul ca in momentul in care te vindeci de suferinta provocata prin desconsiderare tu te vei comporta exact asa cum ti-ar placea altii sa se comporte. Daca tu ai fost si esti desconsiderat(a) asta nu-ti confera dreptul sa raspunzi cu aceeasi moneda, altfel nu ai invatat nimic si nici nu te-ai dezvoltat ca OM. De cate ori te ia cu tentatii de genul acesta aminteste-ti de cate ori ai fost subestimat(a) pe nedrept. Tu nu vrei sa ajungi sa faci acelasi lucru, altfel vei afecta o alta cheie importanta al mecanismului uman de succes, si anume Stima de Sine.

Stima de Sine nu se construieste prin calcarea altora in picioare. Una este sa te aperi si sa nu devii o victima, alta este sa pornesti tu razboaie necinstite si care nu au coloana vertebrala. Toti oamenii pe care-i admir cu adevarat sunt plini de respect fata de ceilalti si nu folosesc niciodata subestimarea sau denigrarea ca parte al comportamentului lor. Desigur, acestia nu sunt multi la numar, dar acesta este modelul pe care doresc sa ma dezvolt si nu invers. Cred ca si tu doresti acelasi lucru, daca ai ajuns pana aici cu cititul si te felicit pentru asta. Mergand pe premisa ca tu esti suma obiceiurilor tale, care sunt reprezentate de comportamentul care-l afisezi ca si rezultat final al gandurilor si starilor tale predominante, atunci daca vei denigra, subestima o alta persoana, nu vei face altceva decat sa devii una cu acel tipar de persoane de care tocmai te-am invatat cum sa te protejezi.

Mult succes!

In final, dedic acest articol celor care m-ati subapreciat, ma subestimati in continuare, celor care nu dati dovada de respect sau ma tratati in necunostinta de cauza. Voi ma faceti mai puternica si pregatita. Va multumesc! Am avut grja sa nu depind de voi!


2 Comments

Denis · December 4, 2016 at 12:17 pm

Superb,felicitări ?

Niky · November 23, 2016 at 12:24 am

Superb,nu mai are rost sa adaug altceva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.