dezvoltare personala, lider fara titlu, lectii de viata, oameni care inspira,

A sosit timpul sa-l introduc intre oamenii care inspira si pe Robin Sharma, un mentor contemporan de dezvoltare personala (in special leadership), cu a carei ideologie rezonez. Ma refer la conceptul “Leader without title” (Lider fara functie) care inseamna pe scurt asumarea rolului tau in cadrul societatii, indiferent care este titulatura ta pe hartie. Recomand aceasta carte tuturor, e una dintre cartile mele de suflet, chiar daca titlul “Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul” este mai atractiv si mai popular. “Lider fara functie” insa este un adevarat mod de viata. Indiferent ca esti inginer, vanzator, spalator de masini, gunoier, antreprenor, fa in asa fel incat munca ta sa devina o arta, sa inspire, sa o faci cu toata responsabilitatea si astfel vei lasa ceva in urma ta, vei deveni un model pentru altii. Pentru a deveni un model in viata ai nevoie sa adopti cateva idei sanatoase despre viata ta, respectiv afacerea ta.

Am selectat pentru articolul de fata ideile principale pe care le promoveaza Robin Sharma pentru a avea succes in afaceri si nu numai.

Lectii de viata si afaceri de la Robin Sharma

→ The Swan Effect (Efectul lebedei) = performerii de elita fac in asa fel ca excelenta personala sa para fara efort si fac lucrurile sa se intample atat de gratios precum o lebada pe apa. Cei mai buni fac ca lucrurile sa para atat de simple. Insa precum in cazul lebedei, toata acea munca grea se afla sub suprafata si respectiv, nu se vede.

→ Cea mai buna modalitate sa creezi rezultate excelente in ariile importante ale vietii consta in practica zilnica.

→ Cum iti incepi dimineata este foarte important. Poti face un obicei in a-ti analiza sentimentele, gandurile si toate acele lucruri pentru care esti recunoscator. Este un mod extraordinar de a-ti incepe ziua. Ca si sportul sau mancarea sanatoasa. Sau poti asculta 15 minute

muzica, fie poti sa faci afirmatii de succes care sa te introduca intr-o stare optima si sa-ti focuseze mintea in directia dorita.

→ Succesul, fericirea si linistea interioara nu apar pur si simplu, ele trebuiesc create!

“Eu pot!” este mai important decat IQ-ul tau!

→ Daca tu crezi ca nu poti sa obtii ceva sau sa faci ceva, atunci nu exista nici o sansa sa faci demersurile necesare sau sa intreprinzi actiunile necesare pentru ca acele lucruri sa devina realitate.

→ Oamenii mari nu-i fac pe ceilalti sa se simta mici.

→ Niciodata sa nu-ti regreti trecutul, mai degraba pretuieste-l pentru rolul de profesor care ti-a fost.

→ Daca merita sa te gandesti la viata ta atunci merita sa si scrii despre ea.

→ Investind in tine este cea mai buna investitie care poti sa o faci. Nu doar ca iti va imbunatati viata, dar va imbunatati si vietile celor din jurul tau.

Si o lectie de resurse umane (HR) pentru companii:

→ Ce au marile companii de succes in comun? Cele care livreaza in mod constant o relatie buna cu clientii? Faptul ca ei vad in training nu o cheltuiala ci o investitie. Atata vreme cat resursele tale cele mai bune constau in oameni (si cine nu recunoaste asta?) atunci e cat se poate de logic sa ai de investit cel mai mult in ei. Sa-i dezvolti, sa-i cresti, sa-i instruiesti.

In momente grele ce fac multe companii si de unde taie? Din training-uri. E incredibil. Ce mesaj transmite asta oamenilor?
Succesul spectaculos in afaceri nu deriva din noroc. Acestea se concentreaza mereu pe cele mai importante lucruri, precum sa dea valoare ridicol de mare clientilor sau inovand constant de parca nu exista ziua de maine. Si investesc in oameni, acestia fiind sufletul si inima afacerii.

Cat de usor e sa uiti ca cea mai valoroasa parte a organizatiei tale consta in cei care intra in ea in fiecare dimineata si ies din ea in fiecare seara. Ganditi-va la toate acestea!

Mai (re)cititi si:

Ce am invatat de la Richard Branson – interviu de Robin Sharma
Lider fara titlu, modelul oamenilor de valoare


1 Comment

Lider fara titlu, modelul oamenilor de valoare · July 17, 2014 at 5:37 pm

[…] Mai (re)cititi si: Cateva lectii de viata si afaceri de la Robin Sharma. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.