fbpx

dezvoltare personala, eliberarea de prejudecati, flexibilitate, Una dintre cele mai mari libertati pe care le poti dobandi este atunci cand nu te lasi ingradit(a) de povara asteptarilor tale. Si cu asta nu spun sa nu ai asteptari. Stiu ca se foloseste des termenul de “asteptari” in sensul ca e bine sa nu le ai si cu cat ai mai putine cu atat e mai bine pentru tine. Insa as denumi asta un fals in afirmatie. Nu cred in lipsa de asteptari deoarece ar echivala cu lipsa de scopuri si obiective.

Orice scop si obiectiv, are in fata o viziune, si in spate are niste pasi. Si atat viziunea cat si pasii ascund asteptari in ele. Sa zici ca nu ai asteptari si sa vorbesti in acesti teremeni “eu nu ma astept la nimic”, “las lucrurile sa vina asa cum vin” nu e altceva decat asumarea rolului mioritic atat de inradacinat in credinta noastra populara, vorbind cu oaia si asteptand sa vina altii sa te omoare. Indiferent ce-ti doresti in viata si cum iti formulezi aceste dorinte astfel incat sa se transforme in realitate tu vei avea niste asteptari de la rezultatul in sine. Profesional, cand te pornesti sa faci ceva, tu ai anumite asteptari de la munca ta. Personal, cand cunosti pe cineva cu ai niste asteptari de la cum ai vrea sa fie persoana respectiva. Asa ca hai sa nu mai fim ipocriti si sa punem pe un piedestal lipsa de asteptari. Mai constructiv ar fi sa le rescriem intr-o forma mult mai pozitiva pentru fiecare.

Deci am convenit ca exista asteptari, iar acestea pot fi bune si constructive totodata, sunt factori motivationali si ne duc inainte. Insa cum faci ca ele sa nu te ingradeasca? Pentru ca orice asteptare poate deveni intr-adevar si o limitare a ta si un motiv de suferinta de fiecare data cand asteptarea ta nu este indeplinita.

As vrea sa amintesc doar de 3 pasi majori pe care-i putem face in asa fel incat asteptarile noastre sa ne devina prieteni. 2 pasi dar care odata adoptati ne pot elibera, dand sentimentul de libertate atat de important pentru dezvoltarea noastra personala.

1. Acceptare

Accepta faptul ca ai asteptari si nu te mai lupta cu ele. Acest pas e cel mai simplu.

2. Constientizare

Este pasul cel mai important prin care tu devii un observator si un identificator al asteptarilor tale. Pentru asta descopera care sunt asteptarile din spatele oricarei actiuni ale tale, fie ca e vorba de profesional, fie ca e vorba de iubire si asteptarile pe care le ai de la asa zisul/zisa partener(a) ideal(a).

Prin acest proces de descoperire vei face un mare pas inainte in cunoasterea propriei persoane, pentru ca fiecare asteptare se bazeaza pe trecutul tau personal, pe idei imprimate de altii si de societate, de nevoile tale care cer a fi indeplinite, de orientarea catre bine sau rau. Odata ce incepi sa-ti constati asteptarile ca un observator iscusit vei avea propriile revelatii despre tine si propriile limitari. Ele sunt motivul suferintelor tale cele mai profunde.

Si cel mai important, odata o asteptare descoperita, sau adusa la lumina, ea incepe sa-si piarda puterea asupra ta.

3. Deschidere spre nou

Accepta faptul ca nimic nu este intamplator si ca fiecare eveniment sau persoana din viata ta are un scop precis, chiar daca uneori tu crezi ca doar ca sa te calce pe nervi. Astfel, daca rezultatul asteptarilor tale nu are acelasi “chip” cu cel conturat in mintea ta gandeste-te ca poate primesti exact de ceea ce ai nevoie dar nu ti-ai dat seama. Asta merge si pe principiul ca foarte multe asteptari pe care le avem nu sunt de fapt ale noastre. Si ca uneori viata vine si-ti da exact de ce ai nevoie insa sub o alta forma decat ti-ai imaginat tu.

Ce faci tu in faza asta? Primul impuls este cel de respingere. Numai ca aceasta respingere va genera un alt lant de rezultate similare.

Ce se poate intampla daca devii flexibil si deschis? Sa descoperi si mai ales sa dai sansa sa aflii ca ceea ce ai primit in acel moment este exact ce aveai de fapt nevoie. Dar asta nu o poti afla decat lasandu-te putin dus(a) de val, deschizand portile si acceptand acel ceva ca sa vezi ce se intampla. Daca ceea ce se intampla nu te atrage, nu-ti aduce stari pozitive atunci poti sa mergi mai departe. Insa majoritatea nu ajunge in faza aceasta. Respinge si se lupta cu ceea ce primeste fara sa ofere sansa ca acel “dar” sa-si releveze continutul. Si asa se pierd oportunitati, ocazii de dezvoltare, reusita, fericire.

Da-ti voie sa explorezi bariera asteptarilor, etichetelor, prejudecatilor. O sa te umplii de o stare de libertate in timp ce rezultatele, respectiv darurile primite vor fi pe masura asteptarilor. Respectiv, te vei elibera de povara care propriile asteptari ti le pun in carca. Si cum imi place mie adesea sa spun: “joaca-te!”. Intra intr-un rol de explorator si incepe cu: “oare ce se va intampla daca las aceasta situatie, persoana, sa intre in viata mea chiar daca nu corespunde?”. Hai sa ofer aceasta sansa timp de o ora, o zi, o saptamana. Sau: “oare ce ar fi daca tocmai acest ceva imi va aduce lucruri neimaginabile, satisfactii, fericire, dar inca nu-mi dau seama”. Cea mai ideala formula ar fi sa-ti impui ca sarcina sa nu renunti pana cand nu gasesti ceva care ajunge sa te implineasca intr-un anumit fel in ceva care initial era impotriva asteptarilor tale. Facand asta si ajungand la un astfel de rezultat deja vei da sansa credintelor tale sa se modifice si sa creada in lucruri in care nu au crezut pana atunci. Si continua sa faci asta pana cand te vei trezi cu o largire a granitelor asteparilor tale si … nu ar fi de mirare sa-ti gasesti astfel propria fericire.

Formula simpla: OBSERVA + DESCOPERA + EXPLOREAZA

Nu uita!!! Tu esti frecvent un actor in viata ta, regizat si dirijat de altii sau de conjucturi. Ai sansa sa descoperi noi roluri si sa ajungi sa ai o cunoastere mai vasta asupra vietii si a ta, daca iti asumi constient mai multe roluri, inclusiv cel de explorator care renunta la propriile prejudecati, pentru cat timp este capabil. E tot o abilitate care se dobandeste in timp. Si astfel ai sansa sa devii liber.

Mai intai de toate, actorul trebuie sa se dea la o parte din calea personajului. Tu urmezi personajul fara prejudecati, idei preconcepute.

Amy Ryan

Mai citeste si:
Top 6 prejudecati in a-i judeca pe altii


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.