fbpx

automotivare, frica de schimbare, potential uman, Conceptul de dezvoltare personala suna foarte bine si este in mare trend, doar ca nu pentru oricine. Usor de zis, greu de facut, nu-i asa? De ce nu vor sa se dezvolte oamenii? E o intrebare foarte buna si cu siguranta ca reflecta realitatea care o avem in jur.

Cea mai mare investitie care poti sa o faci in viata ta este in dezvoltarea ta personala. Si totusi marea masa a lumii pare sa nu stie asta. Majoritatea oamenilor sunt atat de prinsi in robotisme incat nu doar ca nu acorda importanta dezvoltarii personale dar o si catalogheaza ca pierdere de vreme.

Si totusi, de ce sta treaba in felul acesta? Raspunsurile sunt multiple, dar as miza pe acestea:

 • pentru ca ar trebui sa dea ani buni in spate sa se dezobisnuiasca de vechi obiceiuri;
 • ar trebui sa inceapa sa creada ca au mult mai mare control asupra vietii lor decat li s-a spus in scoala;
 • pentru ca a fi responsabil de viata ta provoaca frica;
 • pentru ca dezvoltarea (ca orice altceva important in viata) necesita efort;
 • pentru ca nu este tangibila si rezultatele apar sub forme greu de conceput in prima faza si atunci ai senzatia ca o faci degeaba;
 • pentru ca nu primesti diplome pentru ea;
 • pentru ca tu crezi ca nu conteaza;
 • pentru ca (aparent) nu aduce bani;
 • pentru ca pare un moft, un lux;
 • pentru ca nu este cerinta obligatorie, la scoala, la job si nicaieri;
 • pentru ca nu sunt constienti de consecintele lipsei de dezvoltare;
 • pentru ca nu pot constientiza beneficiile.

Mai puteti adauga voi ….

“Ca sa ai mai mult decat ai trebuie sa devii mai mult decat esti.”
Jim Rohn

Un individ, o societate, depinde de nivelul sau de dezvoltare personala. Acest nivel este strans legat de nivelul valorilor. Daca studiem putin acest aspect vom constata cum poti spune multe lucruri despre o natie in functie de valorile sale si anume, pe ce da importanta. Intr-o piramida existentiala valorile ocupa un loc superior si deosebit de important. Cand ele insa nu sunt constientizate si dezvoltate ele se vor confunda cu baza piramidei, si anume tot ce tine de instinctele de supravietuire ale speciei. Dand o aruncatura de ochi peste ce “consuma” populatia la nivel de informatie (media, tabloide, ziare) vom vedea ca ele releva in marea lor majoritate informatii de la baza piramidei existentiale. Adica se ocupa cu preponderenta de hrana, adapost, sex, falsa siguranta, si tot ce este corelat de asta: cine are ce si cine n-are, ce accidente si cataclisme sunt, cum va fi vremea, cine cu cine, ce au facut si cum … Iar pe post de piedestal este promovat “banul” ca sursa tutoror relelor de astazi, de aceea majoritatea fug de el cum pot (constient sau nu). Cu un astfel de trai de nivel de supravietuire nici nu este de mirare ca tot ce urca mai sus pe scara evolutiei este mai putin cautat, promovat si devine neinteresant. E o pura chestiune de educatie, de cultura, de informatii promovate in masa. Faptul ca nu se invata din istorie nu face decat sa intareasca cele scrise mai sus. Lipsa de interes si viziune, apatia, resemnarea, fac toate parte dintr-o lipsa de dezvoltare.

Si un numar mult mai mic de oameni devine constienta ca pentru a se ridica peste statutul de simplu supravietuitor mai mult pasiv decat activ e nevoie de dezvoltare ca om.

Deci ce inseamna dezvoltare personala?

Depasirea nivelului tau instinctiv de specie. Cred ca este definitia cea mai simpla care as putea s-o dau din multitudinea de definitii cate exista. Adica recastigarea statutului de OM care progreseaza, creste, lasa in urma. Acest OM se foloseste cu preponderenta de reflectia cuvantului “autodepasire” constanta si pe viata, prin care isi poate reduce slabiciunile si neajunsurile prin care trece. E activarea echilibrata a ambelor emisfere la capacitatea la care au fost intentionate cand au fost ele concepute.

De ce dezvoltare personala?

Oriunde te-ai duce, oriunde ai lucra, indiferent cu cine ai fi, tu esti persoana care trebuie sa o iei mereu cu tine. Indiferent de vremuri si circumstante tu esti persoana care va fi sau nu capabila sa se adapteze si sa jubileze conform conditiilor exterioare. Orice ai face imaginea din oglinda e a ta, permanent ea va fi acolo cu tine sa te ghideze prin viata. Cu cat abilitatile tale si potentialul tau sunt mai nedezvoltate cu atat esti mai expus la “vreme”. Cu cat esti mai abil, mai informat, mai experimentat cu atat vei fi mai capabil sa nu mori pe timp de razboi. Daca ramanem la exemplul cu razboiul atunci avem ca aparare capacitatile noastre de razboinic, curaj, determinare, manuirea “uneltelor” la indemana. Dar mai presus de asta avem strategia care va fi cea care in functie de situatia de pe front ne poate alege cele mai bune tactici de manevra. Pentru a-ti forma strategii tu trebuie sa iei in calcul cat mai multe variante si deci harta ta asupra lumii, respectiv a teritoriului in care te (z)bati sa fie una cat mai larga. Daca tu esti un simplu arcas si care in afara de a manui arcul nu e capabil sa discearna suprafetele, denivelarile, sa-si estimeze dusmanul in mod particular in momentul in care ramane fara indicator, respectiv capetenie, va fi surprins si probabil nimicit. Viata ta nu trebuie sa fie un camp de razboi, dar cu siguranta adesea arata similar cu unul. Si cand vine razboiul oare tu ce faci?

Daca luam jobul ca exemplu, acolo daca esti un simplu executant ale sarcinilor date catre tine (si mereu in ordinea asta), in momentul in care sarcinile tale nu vor mai fi importante se va termina si rolul tau, deci vei fi foarte usor de inlocuit. Insa daca esti dezvoltat in tot ceea ce presupune jobul tau si mediul in care activezi cu el, atunci vei fi capabil sa iei initiativa si sa fii prezent mereu acolo unde este mai mare nevoie.

Multa lume se disculpa in vremuri tulburi ca si-au facut jobul si ca nu inteleg de ce au fost dati afara sau nu au fost promovati. Nici un sef cu capul pe umeri nu va dori sa promoveze executanti. Tu daca te afli pe o mare tulburata vei prefera sa ai alaturi executanti ai ordinelor tale, sau oameni capabili de initiativa si care daca observa ca nava se duce intr-o parte sa schimbe manevra in loc sa astepte sa le-o spui tu, chiar daca dormi? Pe de alta parte sarcinile date vor reflecta increderea care ti se acorda si nivelul la care esti. Daca esti incarcat cu sarcini banale si tu motivezi ca ai facut tot ce ti s-a dat insa nu ai primit mai mult e un indicator al faptului ca nu ai demonstrat ca poti mai mult. Daca sarcinile tale tin in mare parte de mutat hartii de colo colo este clar ca asta este valoarea ta vazuta in acel job si probabil si standardul de viata reflecta acelasi nivel.

Cine nu face nimic sa-si depaseasca conditia, va ramane acolo.

Asteptam prea mult sa ni se dea pe tava si mult prea adesea cand ni se da pe tava nu suntem capabili sa observam cat de multe am primit.

Cat despre succesul financiar, nesfarsitul subiect de interes, acesta urmeaza dezvoltarea personala si nu invers. Orice altceva reprezinta doar episoade tranzitorii in maini neavenite.

Concluzia e una simplu de brutala. Nu exista substitut pentru dezvoltare personala. Iar cei ce nu se dezvolta nu vor avea capacitatea sa intelegea despre ce vorbim noi aici. Trebuie sa vrei sa te dezvolti, iar dupa aceea sa mergi inainte, prin actiune constanta, pe viata, acest lucru iti va desavarsi destinul, nimic altceva. Precum suntem suma obiceiurilor noastre, asa si valoarea ta ca OM, fie in viata ta privata, profesionala, financiara …. va depinde strict de asta. Orice altceva e doar apa de ploaie, noroc fugar, sansa cu termen stabilit, nimic mai mult.

“Toti oamenii de succes, barbati si femei, sunt mari visatori. Ei isi imagineaza cum ar putea viitorul lor sa arate, ideal in fiecare aspect, si apoi lucreaza in fiecare zi catre acea viziune distanta, scop sau menire.”
Brian Tracy

P.S. Nu uitati de Brian Tracy!!! Suntem deja in martie, luna in care Brian vine in Romania. Folositi codul de partener Platinum20 si luati-va biletul, daca nu ati facut-o pana acum. Click pentru detalii aici → Brian Tracy in Romania
Ne vedem acolo!


3 Comments

Constanta · March 4, 2014 at 2:30 pm

Buna, Cristina. Te pup. Imi place foarte mult subiectul abordat de tine si este atat de actual, din nefericire! As mai adauga frica pentru puterea interioara (sau frica de succes) care sta ascunsa si incatusata provoaca blocaje. Blocaje care incatuseaza gratiile in spatele careia exista viata cu adevarat. Cea reala, nu cea plina de frici invaluite in tot felul de dorinte neimplinite. Felicitari, inca o data, pentru subiect.

Criticul · March 3, 2014 at 7:23 pm

“De ce nu vor sa se dezvolte oamenii?” Poate pentru ca se miroase de la 10 metri ca cei care vor sa-i ajute sa se “dezvolte” doar vor banii lor.

Quod erat demonstrandum: “P.S. Nu uitati de Brian Tracy!!! Suntem deja in martie, luna in care Brian vine in Romania. Folositi codul de partener Platinum20 si luati-va biletul, daca nu ati facut-o pana acum.”

  Razvan · March 6, 2014 at 11:52 am

  QED era dacă cititorul ar fi fost obligat ca să citească sau să se informeze de conţinutul acestui site plătind sau prin abonament… cât despre eveniment este o reducere de 20% pentru cei care doresc să îl vadă pe Brian Tracy; este opțional nu este nimeni forțat să se ducă, mai ales cine nu este interesat de dezvoltarea sa personală, ceea ce iarăşi îţi invalidează argumentele :). La fel se întâmplă și în cazul reclamelor de la TV și totuși nimeni nu le-a spus că vor doar să le ia banii pentru că-i informează despre ceea ce-i interesează prin emisiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.