fbpx

abilitati executive, dezvoltare personala, IQ si EQ, NLP, Habar n-am de ce nu am mai scris de atata timp articole despre creierul uman, desi imi plac la nebunie (ca sa ma exprim plastic) si le consider piedestalul dezvoltarii personale. Probabil m-am lasat deturnata de la punctul 8 de mai jos 🙂 E un studiu atat de fascinant, cu atat mai mult cu cat daca iti faci o mica pasiune din asta poti ajunge sa intelegi lucruri despre tine si cum functionezi care vor depasi semnificativ “ceata” in care se afla majoritatea din jurul tau.

Discutam in weekend, intr-un team-building cu oameni faini, despre potentialul nostru innascut. Acesta poate fi denumit si IQ, el vine cu noi si ne indica un orizont al inteligentei noastre, in mod special: spatial, matematic, de memorie si de limbaj. Conform acestor criterii, probabilitatea noastra sa realizam ceva in viata creste. Ar fi frumos asa, si totodata nedrept, insa e doar un indicator, e un cadou primit, care la fel precum niste manusi primite sub pomul de Craciun pot sta undeva in sertar pana sunt mancate de molii. IQ nu garanteaza nimic din succesul nostru in viata, si mai mult decat atat, el ramane constant de-a lungul vietii. Admiterile la cele mai potente universitati si prognozele corelate in functie de diferitele teste de IQ au dat rand pe rand gres, demonstrand faptul ca acest IQ nu iti indica rata de a avea succes, doar asa de la sine putere.

Creierul uman potent IQ-istic nu ma noroceste?

Explicatia e simpla. Imagineaza-ti ca te-ai nascut cu un potential ridicat, anume un IQ de invidiat. Imagineaza-ti in acelasi timp o masina, in liga mare, care are multi, muuulti cai putere. Acesti cai putere sunt IQ-ul masinii. Masina poate duce mult si poate da clasa altor masini. Corect? Cu toate acestea, ce face o masina fara sofer? Cam sta in garaj. Sau, ce face o masina fara un sofer bun? Nu mare lucru, sau chiar o da in belele. In acelasi timp, sunteti de acord ca o masina mai slaba, dar cu un sofer bun poate da si realiza mai multe fata de o masina super boboc, dar cu un sofer slab? Ce reprezinta soferul pentru IQ-ul nostru? Pai, este abilitatea in care e folosit acel IQ, respectiv caii putere. Iar acea abilitate poate fi invatata si se cheama modul in care tu gandesti.

Gandirea este o abilitate si poate fi invatata. Cam asta spune si Edward de Bono, taticul gandirii laterale. In functie de abilitatea in care gandesti vei putea sa-ti folosesti potentialul catre maxim, mediu sau deloc. Daca tu gandesti mult si prost vei deveni un excelent si abil ganditor prost, sau daca tu vezi in toate numai rele si gandesti negativ despre orice, vei deveni un excelent critic, care va duce si catre dezvoltarea unei personalitati negative. Potentialul insusi nu te ajuta de unul singur. Te ajuta slefuirea si canalizarea lui cu ajutorul deprinderilor formate, sau abilitatilor. Aceeasi comparatie o poti face si cu calculatoarele. Daca ai cel mai tare calculator, ma refer la hardware, poti sa te mandresti degeaba, daca nu ai si softul potrivit pentru a folosi acel calculator la cat poate duce. Sau, daca ai cea mai puternica si scumpa motocicleta, dar tu o conduci fara casca pe masura si cu slapi, ce spune acest lucru despre abilitatea ta de motociclist? Si inca una mioritica, daca tu ai o masina extrem de scumpa, “bengoasa” chiar pentru a rezona cu aceasta categorie de oameni, dar stai intr-o cocioaba si nu ai bani de a intretine acea masina, ce spune asta despre aparentul succes de a avea o astfel de masina? Si cam asta este cu potentialul tau si abilitatea de a-l manevra.

Capacitatea de a avea succes pe de alta parte este astazi mult mai corelata de alte abilitati, care pot fi invatate, precum este si EQ-ul (sau inteligenta emotionala), deoarece ea include aspecte care te pot face sa te integrezi mult mai bine in lumea exterioara si respectiv, sa socializezi, comunici, intelegi si sa te faci mai bine inteles de cei cu care imparti aceasta micuta planeta albastra. Mai mult decat atat, IQ-ul pare avea o corelatie mult mai mare cu genetica si mai niciuna cu mediul, astfel incat dezvoltarea pe parcursul vietii in diferitele medii din care facem parte duce catre dezvoltarea EQ-ului nostru, aici includem creativitatea, abilitatile sociale, empatia, abilitatile de a rezolva probleme si relatia cu noi insine. Deci succesul poate fi determinat mult mai “logic” in functie de inteligenta emotionala, cea care in fond ne familiarizeaza cu societatea in care traim si ne face capabili sa interactionam pe masura. Si ca sa dau un citat favorit din NLP: “totul in viata este perceptie, daca poti schimba perceptia vei putea schimba lumea.” Perceptia este acel ceva care ramane in noi dupa ce filtrele din capul nostru lasa sa treaca o parte din informatia din mediul exterior in functie de reactiile biologice si emotionale pe care le avem fata de acel mediu. De aceea, daca tu nu poti concepe mental ca exista ceva, chiar daca acel ceva se afla in fata ta, tu nu il vei vedea si pentru tine realitatea va ramane nealterata, chiar daca e una falsa si foarte ingusta.

Si pentru ca multi ne dorim sa stim exact ce e cu acest succes si cum il putem obtine, voi ramane pe asocierea cu soferul masinii si cei multi caluti puternici. Ziceam ca abilitatea soferului este cea care poate scoate maxim dintr-o masina buna, nu masina in sine. Si ziceam de modul de gandire ca forma de abilitate ce poate fi invatata. Si mai vorbeam de importanta inteligentei emotionale care cuprinde o serie de abilitati invatabile. Iar daca sapam putin mai pragmatic, pentru a vedea ce are nevoie soferul pentru a obtine maxim succes cu potentialul care-l are, mult sau putin, voi intocmi o lista, care spre surprinderea noastra coreleaza toate abilitatile de care avem noi nevoie in aceasta lume pentru a avea succes. Nu in mod intamplator ele se regasesc si in cerintele angajatorilor astazi, si reprezinta chiar o mare lacuna a momentului. De aceea daca te focusezi pe deprinderea abilitatilor enumerate mai jos, rata ta de reusita in viata va creste direct proportional cu maiestrirea acestora.

Ce ai nevoie pentru a scoate maxim din potentialul cailor tai putere?

→ Nota! Abilitatile de mai jos mai pot fi denumite si abilitati executive de functionare, ele se axeaza pe abilitati de succes pentru indeplinirea unui obiectiv si sunt imperios necesare atat in leadership-ul de succes, cat si in atingerea succesului personal. De data aceasta ne axam pe aspectele pragmatice ale ecuatiei, empatia si abilitatile de comunicare ocupand un alt spatiu de stocare in acest blog.

1. Tu ca sofer trebuie sa pornesti masina atunci cand se presupune ca e momentul oportun pentru asta. Anume, INITIATIVA/ACTIUNE la momentul oportun.

2. Tu ca sofer trebuie sa stii exact unde vrei sa ajungi. Asta se cheama PLANIFICARE in urma unui obiectiv, sau destinatie dorita.

3. Dupa ce stii unde vrei sa ajungi ai de evaluat ruta optima pentru a ajunge la destinatie. Asta inseamna ORGANIZARE.

4. In timp ce te deplasezi catre destinatia ta trebuie sa verifici periodic daca esti pe drumul tau, ca sa nu te trezesti pe al altuia, sau in padure (in cazul in care nu acolo ti-ai propus si nu ai un GPS extern care gandeste in locul tau, acest lucru descalificandu-te din postura de ganditor). Asta putem numi (AUTO)-MONITORIZARE/ EVALUARE.

5. Soferul trebuie sa se mentina de plan, fara a devia pe parcurs ori de cate ori apare o ruta alternativa. Asta se cheama CONTROL INHIBITOR, sau capacitatea de a exclude bruiajele, curiozitatile de pe drum.

6. Daca drumul e lung si plictisitor, iar soferul obosit, trebuie sa fie capabil sa-si mentina focusul, altfel o “mierleste”. Numim asta ATENTIE.

7. Tu ca sofer ai de respectat niste parametrii dati ai societatii, de la viteza, reguli de circulatie, pana la locurile in care te deplasezi, chiar daca intr-un ambuteiaj ar fi mai bine pe trotuar, sau in caz de drum liber poti si cu 200 pe ora. Asta se cheama CONTROLUL EXCITARII EMOTIONALE.

8. In timpul traseului ai de tinut minte care este planul tau de actiune, incotro te duci si ce ai de facut pentru asta. Numim acest lucru MEMORIE DE LUCRU.

9. Si desigur, soferul trebuie sa ia in calcul eventualele obstacole de pe drum, sa-si refaca planul in functie de acestea, fara a se abate de la directia de mers. Acest lucru se cheama FLEXIBILITATE.

Cu acest mod de operare si cu aceste abilitati formate, sansele de a ne atinge destinatia, obiectivul dorit, cresc direct proportional cu perseverenta noastra de a le urma pana la capat. Si daca deprinzi aceste abilitati, nu trebuie sa fii cel mai destept din scoala, cel mai smecher din gasca, cel mai bun la spaga, ci iti poti conduce pe drumul corect si eficient masina la destinatia mult dorita: casa visurilor tale, relatia mult dorita, jobul visat, prosperitatea dorita ….

Si …, pentru ca sunt dragute si pe post de alfabet, ma refer la primele articole din seria “creierul uman”, iti las mai jos cate un link catre ele. Au fost scrise cand acest site avea doar cativa cititori si sunt sanse mari sa dai prima data de ele, si te asigur ca ele se vor bucura 🙂

Creierul uman, o “unealta” serioasa – prima parte
Creierul uman, o “unealta” serioasa – partea a 2-a
Incursiuni in creierul uman, Tu si cele doua emisfere ale tale.
La un festin de creiere … fara ingrediente (resurse)
Creierul pesimistului si memoria


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.