fbpx

 

 

Atat viata noastra, cat si procesele noastre de schimbare sunt parte din anotimpurile vietii, iar aceasta analogie este una cat se poate de sugestiva pentru a vedea etapele normale ce acompaniaza insasi dezvoltarea noastra personala intr-un anumit domeniu de viata. Astfel avem parte de anotimpurile vietii noastre per ansamblu, cat si anotimpurile corelate cu diferite etape ale vieti

 

Iarna:

Vom incepe cu iarna pentru ca este perioada ta de calire, cea in care ai de invatat cum sa faci fata si mai ales cum sa stapanesti aceste ierni din viata ta. Lista iernilor e plina de evenimente provocatoare pentru viata noastra: diferite boli fizice, depresii, buzunare goale, crize, dusmani care ne cauta, singuratate, durere, deceptii in dragoste …

Ce exista insa in orice iarna este oportunitatea, perspectiva de a fi mai bine decat este. Oamenii puternici vor vedea in iarna perioada in care devin ma puternici si mai intelepti. Dar exista si o mare categorie care doar asteapta sa treaca iarna, nefacand nimic. Ganditi-va ce timp irosit, timp in care nu ai invatat nimic ci doar astepti vremuri mai bune. Intr-adevar poate fi o idee buna sa nu faci anumite lucruri, insa dezvoltarea personala poate face parte din aceasta perioada, indiferent de circumstanta. Insa poti sa inlocuiesti ceea ce nu-ti doresti cu resurse noi.

De exemplu: in loc sa iti plangi de mila si sa spui ca ti-ai dori sa nu mai ai probleme, doreste-ti sa ai mai multe talente. In loc sa vrei sa-ti fie mai usor, doreste-ti sa devii mai bun.

In orice iarna exista oportunitate, nu uita asta. Iar cel ce trece iernile invatand cu adevarat, va avea parte de satisfactia omului care a vazut si a simtit ambele parti ale baricadei. Precum povestea scoicii care face perle, asa si noi putem deveni mai frumosi, niste nestemate atunci cand stim cum sa vindecam durerea. Doar scoica suferinda face perle, la fel si in cazul marilor artisti si maestrii, toti trecem prin iernile noastre, insa daca vom folosi iarna ca sa producem perle asta depinde de noi. Mai ales daca toata lumea stie ca dupa fiecare iarna urmeaza o primavara.

Primavara

 “Fie semeni primavara, fie cersesti toamna.”

Primavara este miracolul de dupa greu, e perioada in care simti ca poti rasufla usurat pentru ca ce a fost mai greu a trecut. Cine face asa pierde insa toata perioada de semanare asociata primaverii. Tocmai dupa perioadele grele poti sa vezi asociativ cel mai bine ce a fost- de ce a fost, si daca implementezi cele invatate vei fi pe drumul cel bun spre roade. Este cea mai buna perioada in care sa nu stai. Primavara fii activ, planteaza, sadeste, planifica inteligent, deschide-ti ochii in jur la cum viata incepe sa prinda contur si sens in jurul tau. Esti pe cale sa te deschizi ca o floare, cu conditia sa nu cedezi tentatiei de a lancezi in aceasta perioada sau sa pici intr-o astenie totala pentru intreg anotimpul.

 

Vara

 

Vara este un anotimp interesant in care iti apar noi lectii de invatat. Dupa ce ai semanat incep sa apara toti gandacii, daunatorii, invadatorii, hotii, toti cei care vor sa ia ceea ce ai plantat cu grija primavara. Astfel, vara devine anotimpul protectiei si al realizarii ca tot cei ai facut poate sa se piarda daca nu ai grija si astfel sa te prinda toamna cu lucrurile furate, luate, distruse, talharite. Precum recolta ta necesita apa si atentie, asa si visurile tale sadite, planurile tale au nevoie de continuitate si de protejare. Aici putem adauga si valorile sociale, familiale, politice, spirituale … Toate acestea au nevoie de grija si protectie. Deci fii atent vara ca sa nu ramai fara roadele muncii tale. Orice creste, orice are valoare sau devine valoros atrage in mod natural “vampiri” de tot soiul. Avand asta in minte pretuieste tot ce ai facut si nu te lasa prea mult pe tanjeala la mare, altfel ai putea avea o toamna greiereasca.

 

 Toamna

Anotimpul maturizarii si al responsabilitatii. Indiferent cum va fi toamna ta, ea reflecta roadele muncii tale din primavara si vara. Responsabilitatea cea mare vine prin asumarea roadelor tale, fie ele pe masura asteptarilor, fie nu. Cand privesti in jurul tau toamna vei stii exact cat te-ai dedicat cauzei si cat ai reusit sa fructifici din ceea ce ti-ai propus.

Toamna poate fi astfel extrem de incantatoare si plina de satisfactii pentru unii, si o toamna mizerabila, fara recolte pentru altii. Insa indiferent de rezultat, asumarea acestuia ca fiind rodul planificarilor, actiunilor si atentiei noastre ne va deschide calea adevaratei maturitati umane. Daca in acest anotimp vei incepe sa cauti scuze si motive care nu au nimic de a face cu tine, inseamna ca anotimpurile au trecut degeaba pe langa tine. Daca dai vina pe toata lumea, de la politicieni pana la vecin pentru recolta ta nesatisfacatoare, inseamna ca restul anotimpurilor nu au nici un sens, iar tu nu ai nimic de spus in ceea ce priveste recolta de care ai parte. Daca ai lasat gandacii sa-ti manance roadele, inseamna ca nu ai avut suficienta grija cu recoltele tale. Pana nu-ti asumi responsabilitatea actiunilor tale, si respectiv a vietii tale asteapta-te ca mereu altii sa fie. Si atunci te poti plange pentru ceva la care si asa nu ai contribuit cu nimic.

Toamna iti arata exact cum stau lucrurile, insa oamenii puternici nu se lasa descurajati de o toamna – doua fara recolte. Ei isi asuma ce au facut, invata din asta si fac tot posibilul ca urmatoarea toamna sa fie una pe masura.

 

Anotimpuri Apache:

A fost odata un om care avea 4 baieti. El vroia ca fii lui sa invete sa nu judece lucrurile prea repede. Asa ca i-a trimis pe fiecare intr-o cercetare, dar pe rand, adica sa mearga si sa vada un par ce se afla la o distanta considerenta.

Primul baiat s-a dus iarna, al doilea primavara, al treilea vara si al patrulea toamna. Dupa ce toti si-au terminat rondul, tatal i-a chemat laolalta si i-a pus sa descrie ce au vazut.

Primul baiat spuse: “pomul era urat, indoit si rasucit.” Al doilea spuse: “nu, era acoperit cu muguri verzi si plin de promisiuni.” Al treilea spuse: “era plin de flori si mirosea atat de dulce si arata asa de frumos incat cred ca a fost cel mai gratios lucru care l-am vazut vreodata.” Ultimul baiat dezaprobandu-i pe toti spuse: “era plin de fructe, plin de viata si de implinire.”

Tatal explica apoi baietilor ca aveau cu totii dreptate, deoarece au vazut fiecare cate un singur sezon din viata acelui copac. El a adaugat ca nu poti sa judeci un copac, sau o persoana, dupa un singur sezon, si ca esenta a cine sunt cu adevarat, placerea, bucuria si dragostea ce vine din viata poate fi masurata deabia la final, cand toate sezoanele si-au avut timpul lor. “Daca cedezi iernii, vei pierde promisiunile primaverii, frumusetea verii si implinirea toamnei.”


2 Comments

Peligrad Sorin · December 18, 2011 at 8:42 am

Un articol foarte frumos! Ma regasesc in totalitate in el. Iar descrierile sunt foarte sugestive, clare si motivante. Felicitari pentru felul cursiv si structurat in care ai ales sa pui informatiile. Bravo!

    Cristina · January 7, 2012 at 4:09 pm

    Multumesc. Uneori nu avem rabdarea necesara sa culegem roadele semintelor sadite de noi si dam cu piciorul inainte sa trecem prin perioada de ingrijire si admiratie a rasadurilor noastre. E o lectie buna pentru noi toti si e important sa ne-o reamintim din cand in cand 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.