fbpx

Profil de antreprenori, antreprenoriat de succes, Dupa cum stiti deja a fi antreprenor nu este tocmai simplu, insa si daca vezi doar jumatatea goala nu te vei apuca sa devii unul. Pentru ca si satisfactiile antreprenoriatului sunt uriase, oare tu ce alegi sa vezi … si mai ales, cum le balansezi? Si oare cum arat un profil de antreprenor? Ca in toate, e bine sa ai o privire de ansamblu, si cu siguranta un antreprenor de succes este unul pregatit, iar la baza pregatirii sale sta informatia. Cu cat esti mai bine pregatit, deci informat, cu atat pericolele si neajunsurile ti se vor parea mai usor de infruntat si depasit.

Dupa cum v-am spus deja si o repet “Viitorul este al antreprenorilor”, si e bine sa fie asa, pentru ca in fond antreprenoriatul inseamna sansa de dezvoltare si de prosperitate sociala a unei natiuni. Este echilibrul social prin care se aduce valoare pietei. Romania, ca fosta tara comunista este mai mult decat vizata sa faca aceasta tranzitie calitativa catre o clasa sanatoasa si valoroasa de antreprenori, de care a fost atata timp lipsita. Pana acum sa zicem ca ne-am jucat, sus jos – sus jos, multi au aparut si disparut de pe piata, multi au incercat sa faca ceva bine sau rau, cu bune intentii sau nu prea. Acum a venit timpul spre un tranzit sustinut catre o noua generatie de antreprenori adevarati.

***Azi mi-am propus sa ne  jucam putin cu termenii. O mini lectie de termeni consacrati aveti aici:

Avem un leader, un manager si un antreprenor.

Leaderul poate sa fie un bun leader, fara a fi neaparat un manager sau antreprenor.

Managerul poate fi un bun manager, fara sa trebuiasca sa fie un leader sau antreprenor.

Antreprenorul insa trebuie sa fie neaparat si Leader si Manager, si mai ales cu cat afacerea sa e mai mica sau e un start-up.

Profil de antreprenor in 5 variante (tipologii)

In ordinea procentelor ar exista 5 tipuri de antreprenori (ca predominanta).

1. Antreprenorul Idealistantreprenorul vizionar, profil de antreprenor, Steve Jobs,

Acesta este plin de idei dupa cum ii spune numele, de ganduri inovative, mereu ii trec tot felul de creatii prin minte si le vrea transpuse in practica. Va prefera sa aduca mereu ceva nou si creativ in piata, si deoarece are o minte astfel structurata inseamna ca si valoarea personala conteaza, anume – sa lase o anumita amprenta in urma devine un factor motivational important.

2. Antreprenorul Optimizator

Acest tip de antreprenor este genul de persoana care urmareste satisfactiile personale, printre care si satisfactia de a avea o afacere sub mana. Sigur, majoritatea proprietarilor unei afaceri pot avea aceasta motivatia in spate, insa acest tip este condus mai mult decat restul de aceasta dorinta interna.

3. Antreprenorul “munca multa si iar munca”

Antreprenorul nostru va munci pe branci pentru a-si construi afacerea, fiind adeptul muncii bine facute si cu implicare personala in toate etapele. Nu se va sfii sa-si aloce multe ore peste program si va resimti satisfactie si valoare prin acest efort autoimpus. Acest tip considera ca la baza oricarui business se afla mult efort depus si ca pentru profit mai mare ai de muncit mai mult. Sigur, orice afacere are in spate multa munca, mai ales la inceput, insa aceasta categorie de antreprenori va continua sa munceasca mult si cand si-ar permite sa nu o faca, in plus laurii gloriei se vor aduna tot la ei, chiar daca nu vor avea timp sa faca ceva cu ei.

4. Antreprenorul Jucator

In aceasta categorie sunt cei care traiesc la limita si le place sa lucreze sub presiune. Isi vor aloca multe sarcini, termene limita, termene de plata, si vor jongla cum sa le faca fata. Sunt adeptii pe ultima suta si acolo se motiveaza extrem de mult pentru a finaliza ce e de finalizat si resimt o mare satisfactie din asta. Sunt energici si par sa nu ia niciodata o pauza, asa simt ei ca traiesc.

5. Antreprenorul Sustinator

Este un tip echilibrat de antreprenor, cel pentru care echilibrul intre afaceri si viata personala este important. Acestia nu se grabesc sa atiga un succes prea mare si prea repede, deoarece sunt constienti de consecintele asupra vietii personale, asa ca prefera o crestere sustenabila si care sa nu le dea viata prea mult peste cap. Ei nu sunt ambitiosi in sensul banilor, le e de ajuns sa aiba cat au nevoie, nu-si fac proiectii de “cel mai tare”, “cel mai bun” pe piata”, doar vor o felie de tort care sa-i lase sa traiasca confortabil.

*************************

Consider ca cea mai buna varianta este sa devii un hibrid al celor 5 tipuri, iar asta se poate obtine avand setarea mentala de antreprenor. Fiecare perioada din afacerea ta necesita o alta forma de atentie, o alta setare, insa poti sa oscilezi intre ele daca stii cum functioneaza creierul tau si cum te poti seta astfel incat sa devii cea mai eficienta versiune a ta.

Si pentru ca in varianta Platinum un antreprenor de succes inseamna un antreprenor de succes in propria viata, nu doar cea profesionala, va mai ofer o alta lista de antreprenori, de data asta din punct de vedere mai spiritual, deoarece tipologiile au fost selectate dupa cele 9 puncte ale Eneagramei. Insa am sa le dezvolt in urmatorul articol, am promis sa nu mai scriu “romane” in loc de articole, asa ca ma straduiesc sa ma tin de promisiune si sa “keep it short”.  Insa va avertizez de pe acuma, ca nu intotdeauna o sa-mi iasa. In plus, am cititori care prefera articolele mai consistente, asa ca ma straduiesc sa impac ambele tabere, iertata-mi fie aceasta ambitie. 🙂

Aveti aici continuarea …


2 Comments

Cum sa fii vizionar si sa nu te blochezi acolo? Lectii de la Donald J. Trump | Platinum Development · June 2, 2013 at 4:25 pm

[…] Cand a acceptat proiectul Ucenicul el a avut o singura conditie majora: sa aiba un scop educativ antreprenorial. Indiferent cat de controversat a fost si ramane acest om, indiferent de falimentele si divorturile sale din care s-a refacut precum un veritabil Phoenix, de placerile lui de a fi pe front page care dupa unii este un lucru rau, toate acestea ilustreaza perfect un anumit tipar de antreprenor vizionar si superstar in acelasi timp. Daca mai tineti minte am facut 2 articole cu 2 top-uri diferite de antreprenori, unul contine 5 tipuri, altul 9 conform eneagramei. Le gasiti aici pentru cei care le-ati ratat: (9 tipuri de antreprenori; 5 tipuri de antreprenori) […]

Profilul de antreprenor - 9 tipuri de antreprenori - Platinum Development · April 22, 2012 at 10:47 pm

[…] Profilul de antreprenor – 5 tipuri de antreprenori […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.