Ce fascinanta preocupare este interactionarea intre sexe nu-i asa ? Parca ar fi doua entitati cu totul deosebite, venite de pe doua planete diferite si in loc de a ne folosi de comunicarea eficienta noi adesea nici nu ne punem problema ca exista asa ceva macar. Intr-adevar exista un limbaj aparte si un sistem de decodificare cu totul diferit. Cate conflicte nu s-ar putea evita daca s-ar cunoaste si constientiza reala semnificatie a unor cuvinte, gesturi, – deoarece acelasi cuvant poate provoca cu totul alte reactii la o femeie fata de un barbat. Insa rar ne punem semne de intrebare de acest gen. Iar acum hai sa navigam putin in descifrarea tainelor celor doi.

Vom dezvalui la inceput lucruri importante si interesante despre creier si cum functioneaza acesta, urmand ca apoi sa trecem la exemplificari concrete.

La femei comunicarea tine de implicari puternice emotionale, lucru deja bine cunoscut, insa preferat de barbati a fi catalogate drept toane, ifose … Pe cand aceste manifestari nu sunt deloc asa. Femeia este menita sa receptioneze mult mai multe aspecte subtile si din aceasta cauza este mai predispusa spre oscilatii in starile ei de spirit.

In schimb barbatul se axeaza pe intelesul strict al cuvantului, el este orientat pe solutii si rezultate, astfel incat preia mesajul in mod pragmatic, fara prea multe interpretari si simbolisme precum face femeia.

Unde duce asta pe linie conflictuala ? Pai femeile pot explica uneori multe lucruri fara o ordine aparenta a argumentelor, iar barbatul astfel poate demonta logic argumentele. Greseala este in interpretare. Lipsa aparenta a logicii la femei nu inseamna deloc faptul ca ea nu este inteligenta, ci faptul ca are o maniera mult mai subtila in a folosi cuvintele.
Totodata ele sunt capabile sa observe mai multe detalii vizuale si sa diferentieze nuantele vocii si tonurile folosite decat barbatii.
Poate cea mai buna explicatie pentru partea emotionala dezvoltata mai mult la femei vine din insusi creierul.

Desi creierul barbatului ca volum este mai mare decat la femei, corpul calos este mai subtire si mai mic fata de femei. De aici poate sa apara diferentele majore. Cele 2 emisfere cerebrale sunt independente si separate in cutia craniana. Insa ele sunt conectate prin corpul calos care transmite informatii de la o emisfera la cealalta. Aceste sinapse intre cele 2 emisfere sunt intr-un numar mult mai mare la femei, si sunt situatii in care pentru aceleasi stimuli la barbati se activeaza doar zone din emisfera stanga (cea rationala), pe cand la femei se aprind beculete si in emisfera dreapta (cea emotionala, senzoriala, a intuitiei, etc). De aici plecand putem elucida o serie de controverse despre relatiile dintre femei si barbati.

Mergand pe cele scrise mai sus, si pe sinapsele dezvoltate dintre cele 2 emisfere la femei, devine evident motivul pentru care la o femeie nimic nu e asa de simplu precum la barbati. Perceptia si imaginea femeii despre orice se deruleaza atat prin partea pragmatica, cat si cea emotionala, pe cand la barbati exista o departajare mult mai clara.

Tot de aici vine si faptul ca femeile pot face mai multe lucruri deodata fata de barbati. Si aici ne vom referi mai ales la controversatul dialog dintre cei doi. Aici apar foarte multe tensiuni si scandaluri pentru ca dialogul decurge in functie de propria reprezentare. Daca femeile sunt capabile sa vorbeasca si sa asculte in acelasi timp, acest lucru devine extrem de dificil in cazul barbatilor. Daca ne uitam cum comunica barbatii, vom vedea ca tiparul cel mai comun este: cand unul vorbeste celalalt taceLaughing Limpede nu ? Insa femeile nu tin cont de asta si adesea vorbesc peste barbati si de aici problemele. Daca el nu te asculta sau nu te intelege in timp ce va certati si vorbiti unul peste altul este din cauza ca el chiar nu te poate auzi. Astfel, asculta-l pana termina ce are de spus si nu-l intrerupe. Cand vorbesc femeile intre ele, se poate vorbi la gramada ca sa zicem asa, insa cand implica asta si barbatii atunci grija mare.
Acelasi lucru este valabil si cand se discuta vesnicile subiecte despre emotiile unuia fata de celalalt. Femeile pot comunica mai usor ceea ce simt datorita sinapselor din corpul calos care leaga limbajul de emisfera dreapta a emotiilor. La barbati conexiunea asta este mult mai slaba, de aceea ei nu isi pot exprima atat de usor sentimentele si emotiile in cuvinte precum o poate face o femeie. Bine-nteles ca orice se poate invata, sau unii sunt mai dotati ca altii, insa de la baza exista aceasta diferentiere cerebrala.
La fel si in cazul lucrurilor abstracte, acestea tin de emisfera dreapta, iar barbatul cand e pus in fata unei situatii abstracte el va incerca sa o rezolve in exclusivitate cu emisfera dreapta. Asta tocmai datorita compartimentarilor mult mai precise la barbati decat la femei. Pe cand femeia in fata situatiei abstracte se va folosi si de emisfera stanga. De fapt ea se cam foloseste de ambele emisfere in majoritatea situatiilor, exact despre asta vorbim aici.
Compartimentarea tine foarte mult si de hormonii sexuali secretati in timpul sarcinii. S-a dovedit stiintific ca un fat de genul masculin expus unei cantitati mai mici decat normal de hormoni masculini (respectiv testosteron) va dezvolta un creier mult mai putin compartimentalizat decat normal, astfel acesta va semana mai mult cu cel al femeilor. De altfel s-au facut mai multe testari la barbati si femei in functie de secretiile de hormoni masculini si feminini in diferite stadii de secretie. Si astfel s-a aratat ca diferenta majora in felul in care functioneaza fiecare nu e data de diferenta de sex ci de diferenta intre hormoni. Testosteronul pare fi strans legat de nevoia de a domina si totodata de nevoia de independenta si perioade de solitudine. Femeile sunt mai inclinate spre socializare decat barbatii. Acestia prefera sa aiba perioade pentru ei, asa ca izolarea periodica a barbatului trebuie inteleasa si acceptata de catre femei, fara a se simti ofensate sau nedorite.

In orice caz, diferenta de organizare a creierului la femei si barbati, cat si modul de utilizare, raspunde de marea majoritate a problemelor dintre cei doi. Si daca luam in calcul faptul ca barbatul gandeste mult mai compartimentat decat o femeie atunci se elucideaza multe semne de intrebare. Ca sa fie si mai clar repet cu alte cuvinte. Barbatii au tendinta sa-si foloseasca fie doar emisfera dreapta, fie doar cea stanga, cu conexiuni mai putine intre cele 2 fata de femei. Pe cand femeile care nu au aceasta compartimentare rigida se folosesc permanent de ambele parti.

Un alt experiment revelator a fost si cel in care la un barbat s-au fixat niste electrozi care au pus intreaga emisfera stanga la dormit si barbatului i s-a dat o ecuatie de rezolvat. Ecuatia tinand evident de emisfera stanga, iar barbatul obisnuit sa-si activeze aproape integral doar aceasta emisfera in astfel de situatii nu a fost capabil sa dea un raspuns avand doar emisfera dreapta functionala (pentru el inutila pentru ecuatii). S-au observat cateva arii mici active in emisfera dreapta insa insuficiente pentru a da un raspuns. In schimb in acelasi experiment facut la o femeie, s-a vazut ca emisfera dreapta a devenit semnificativ mai activa si a putut sa ofere un raspuns.

O alta explicatie similara tine si de substanta cenusie si substanta alba din creier. Substanta cenusie se activeaza tocmai la situatiile pragmatice, matematice, calcule, ganduri intelectuale. Substanta alba in schimb raspunde de conectarea centrilor nervosi din creier, fiind centrul pentru emotii, folosirea limbajului si in a face mai multe lucruri deodata. Iar corpul calos este exact o lama formata din substanta alba. Creierul este format din aproximativ 40 % substanta cenusie, si 60 % substanta alba. La un test de inteligenta barbatii vor folosi de 6.5 ori mai mult substanta cenusie fata de femei, pe cand femeile vor folosi de 9 ori mai mult substanta alba. Devine clar acum ? Asta elucideaza si de ce femeile nu se descurca foarte bine cu hartile, pentru ca asta tine de substanta cenusie, pe cand susbtanta alba poate produce confuzii in dezlegarea unei harti oferind o imagine mult prea abstracta.

Acum avem deja o imagine edificatoare care ne poate solutiona o serie de probleme in materie de comunicare cu celalalt sex. Depinde de noi daca folosim aceste informatii sau nu. Stim acum de ce femeile sunt mai senzoriale/emotionale. Totodata ele sunt mai interiorizate si cum totul capata o valoare de simbol pentru ele, inclusiv neplacerile, se poate ajunge la ascunderea acestora o mai mare bucata de timp. Ea, daca este nemultumita are tendinta sa nu zica asta verde in fata, ci o face intr-un mod indirect ca sa-si dea el seama. Insa ghiciti ce, el nu-si da seama. De aceea se ajunge des la eruperi bruste de furie din partea ei, dar care nu sunt accese de nebunie ci de acumulari sistematice din refulari nerezolvate si neintelese de catre el. Ea se va manifesta demonstrativ, astfel se face ca la un moment dat ea incepe sa faca galagie prin casa, sa scape diferite obiecte sau sa tranteasca usa, deoarece o nemultumeste ceva foarte tare si vrea atentie. In astfel de situatii insa adesea se ajunge la cearta deoarece el ajunge mai degreaba enervat de zgomot decat compatimitor, nerealizand strigatul ei de ajutor, iar ea in aceasta stare de frustrare in care nu se simte inteleasa evident ca va reactiona la fel de violent pentru ca in sufletul ei s-a umplut paharul.
El nu-si da seama cum daca ei nu-i place ceva nu spune direct, considerand aceste manifestari suparatoare, ca fiind rodul toanelor sau dereglarilor hormonale.

Dragi barbati ! Daca ea devine ostentativ de suparatoare inseamna ca este suparata sau necajita, si asta nu de azi de maine. Apropiati-va de ea si aflati cauzele reale fara sa va luati la cearta. Acesta este modul feminin de a exterioriza o problema acumulata.

Cum reactioneaza in schimb barbatul in acelasi context ? El cauta solutii rapide de rezolvare, nu amplifica problema ci incearca sa o rezolve. Astfel se diferentieaza si relatiile de prietenie intre barbati si femei. Intre femei exista tendinta demonstrativa si atunci e evident ca adesea ele amplifica problema, iar daca in cercul de prietene exista una tare necajita celelalte o vor compatimi si ele amplificand uneori situatia: “Vai saraca de tine, cum ai rezistat ?”, insa acesta este procesul natural de “bonding” sau relationare cu ea, prin care ele arata ca le pasa si empatizeaza cu ea, astfel femeia cu probleme desi nu-si va rezolva problema in clipa aia, macar se simte inteleasa si sustinuta emotional de prietene. Iar dupa aceasta sustinere emotionala e capabila sa rezolve si problema.
Pe cand in cazul barbatilor aceasta ipoteza este exclusa. Intr-un cerc de barbati se vor cauta solutii rapide: “Uite, poti face aia sau aia, sau stiu eu pe cineva care …”. O astfel de abordare al unui barbat catre o femeie are efectul invers scontat. El crede sincer ca o ajuta dandu-i solutii rapide: “hai nu mai pune la suflet, se poate rezolva foarte usor …”. Totodata barbatii suporta greu o descarcare emotionala pe fondul unui zbucium interior al unei femei, astfel nevoia de a gasi solutii devine si mai acerba. Insa in acest caz ea va interpreta totul ca si cum lui nu-i pasa de ea, nu o intelege, iar pentru el suferinta ei e o bagatela. Si in situatia inversa, femeia va raspunde in maniera ei specifica, ceea ce-l va face pe barbat sa se simta ofensat, jignit, ca si cum ar fi un nimeni, daca a ajuns sa fie compatimit si sfatuit de o femeie (zice el). Intr-un cuvant se va simti neputincios si cu Ego-ul ranit si e posibil ca pe viitor sa nu-i mai spuna ei problemele lui.
Apoi barbatul incearca sa-si rezolve oricum problemele in primul rand singur, iar femeia doreste sa-l ajute si sa se implice in suferinta lui, dand mereu sfaturi. Greseala este ca o face fara sa i se ceara, iar a da sfaturi unui barbat nesolicitate este egal cu o ofensa majora adusa masculinitatii sale. “Cum ???? Am ajuns sa-mi planga femeia de mila, sa-mi dea sfaturi ?” si se declanseaza un mecanism ofensiv, ca si in cazul femeilor neintelese, adica cel demonstrativ prin suparare, retragere in carapace, etc.

Barbatii simt nevoia in permanenta sa stie ca aveti incredere si nevoie de ei, asa ca lasati-i in prima faza in pace si apoi dati-le doza de incredere cum ca se vor descurca ei. Nu-l cicaliti la cap, motivati-l, complimentati-l, iar apoi aratati ca aveti incredere in el. Si lor le plac foarte mult complimentele. Lipsa increderii in el poate fi cea mai grava insulta pentru un barbat nascut sa solutioneze totul. Ele in schimb sunt spontane si reactioneaza, se duc direct la el si incep sa-i spuna tot felul si sa-si dea cu parerea. Ele doresc sa fie bagate in seama. Nu are nici o relevanta daca ea are dreptate, el tot ofensat se va simti si nu o va asculta.
Apoi mai avem si atentia distributiva de care am mai vorbit la limbaj. Barbatii se asculta intre ei, apoi vorbesc pe rand. Femeile pot sa o faca deodata. Insa in ce priveste diferitele lucruri marunte pe care le mai poate face el mecanic, este dispus si sa asculte. Barbatul poate sa faca un lucru mecanic manual de exemplu si sa o asculte, insa fara sa dea din cap sau sa se uite la ea. Insa cum ea doreste sa fie bagata in seama, iar el nu arata nimic in acest sens, ea se va simti ofensata si neauzita. Astfel daca ea vorbeste si voi sunteti ocupati cu altceva, macar puteti sa dati din cap din cand in cand, semn ca sunteti pe receptie. Uneori micile gesturi pot fi salvatoare si anihileaza adevarate bombe pe cale sa explodeze. Si ca sa vedem reversul, in timp ce ea se straduieste sa acorde atentie barbatului in timp ce acesta vorbeste, el nu pare impresionat in mod special, la fel de bine ati putea sa si cititi sau sa crosetati langa el pentru ca asta nu este relevant. Asa ca profitati de aceasta cunoastere si aplicati-o, sau macar testati variante. Oricum nu toata lumea e la fel si putem gasi amestecari intre “tipare”, insa daca suntem atenti le putem elucida cu dibacie.

Noi toti avem tendinta naturala sa ne inchipuim ca daca noi gandim sau facem intr-un fel, toata lumea o face la fel. Dar uite ca nu e asa. Astfel dragii mei, luati aceste mici exemple pentru a va dezvolta abilitatile in fascinantul domeniu al comunicarii intre sexe, foarte oportun asociat cu invatarea limbilor straine. Smile

Am cautat pentru voi niste filmulete care sa fie legate de cele explicate si am gasit doua exemplare distractive (in limba engleza). Le aveti mai jos:


2 Comments

Incursiuni in creierul uman. Tu si cele doua emisfere ale tale. | Platinum Development · December 8, 2012 at 2:19 am

[…] Ceea ce explica si de ce femeile sunt mai greu de inteles. Am vorbit pe larg despre asta in “Comunicarea intre sexe”, dar ce vreau sa sintetizez aici pe scurt este ca femeile avand o zona de conectare intre cele 2 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.