fbpx

Cum să-ți controlezi mintea? – Transcriere text (adaptare) din video

Controlul asupra mintii tale vine din dezvoltare personalaControlul asupra minții umane nu este dificil, doar că nu se învață în școală din păcate. Sistemul nostru nu este construit pentru a asigura succesul tuturor, ci doar unui număr limitat de oameni capabili să înțeleagă că pentru a crește este nevoie de mai mult, iar măiestrirea minții este imperativă. A-ți controla mintea pentru a o folosi în beneficiul tău și nu al altora este la fel de important precum viața însăși; pentru că numai așa îți poți duce la îndeplinire menirea pe care o ai pe acest pământ. Altfel ești doar un pion din jocul altora. Din acest motiv dezvoltarea personală este un instrument cheie pentru succes.

Ești aici, așa că asta reprezintă un mare prim pas.

Creierele nu sunt proiectate să obțină rezultate; ele merg după direcții. Dacă știi cum funcționează creierul îți poți seta singur/ă direcția. Dacă nu, o va face altcineva pentru tine. ~ Richard Bandler

Versiunea originală:

Fișier audio: Cum să-ți controlezi mintea – Mesaje cu Impact – Cristina Imre

Pregătirea mentală

Îmi dau seama că sunt multe căi descrise pretutindeni și că s-ar putea să te pierzi în căutarea drumului corect. Am să mă străduiesc să-ți transmit ceva ușor de aplicat începând din acest moment. Însă informația pe care o vei câștiga aici prin acest material poate să-ți schimbe viața cu adevărat. Am să-ți ofer toate uneltele corecte pentru ca mintea ta să poată să funcționeze la un nivel de maestru.

Poți să privești ceea ce urmează ca o versiune condensată a tot ceea ce trebuie să știi despre controlul minții și atingerea obiectivelor, prin folosirea cheilor mentale eficiente și trasarea pașilor corecți. Așa că aprofundează toată informația, dar apoi pune accent pe câte un pas odată. Chiar și dacă ajungi să înțelegi ce urmează în acest video și implementezi informația în dezvoltarea ta personală vei ajunge în fața majorității, cel puțin în topul celor 20%. Chiar dacă durează zile, luni, un an, ai de acum tot ceea ce-ți trebuie și vorbesc foarte serios. Suntem gata? Bine. Hai să începem.

Spune STOP și treci pe direcție!

Am să-ți spun de ce cunoașterea citatului de mai devreme îți poate transforma viața și te invit ca pentru a aplica mesajul cheie să începi să-ți setezi direcțiile încă de pe acum. Astăzi. Se cheamă focus pe un singur lucru – fără amânări. Pentru că dacă vei aștepta până mâine, ghici ce, mâine te vei lua cu altceva, materialul meu va fi demult uitat, iar tu devii din nou blocat în a face aceleași lucruri ca și până acum, din nou și din nou. Încetează cu asta. Ești fericit/ă cu viața ta de acum? Dacă da, atunci nu știu ce cauți aici. Dacă însă nu, eu personal nu mai vreau ca tu să pierzi nici măcar o zi, darmite ani sau o viață întreagă fără să ai șansa să devii fantastic.

Tu vrei?

Pe ce te focusezi mai mult? Pentru că realitatea din jurul tău îți va hrăni acele lucruri care sunt în centrul focusului tău. Cu cât mai intens ești preocupat de ceva, cu atât îi simți mai mult puterea și impactul în viața ta.

Puterea focusului

Hai să facem un exercițiu super rapid. Va lua un minut.

Ia o pauză și privește în jur în camera în care ești și reține fiecare lucru pe care-l vezi în 12 secunde. pregătește-ți un cronometru și începe. START!

Bun. Acum închide ochii și vizualizează tot ceea ce ai văzut și ai reținut, fiecare detaliu. Fă-o acum.

Acum vom repeta exercițiul, dar cu o mică schimbare. Vei avea tot 12 secunde, dar de data asta împărțite în câte 3 secunde pentru fiecare parte, adică stânga, față, dreapta, spate. Pregătit/ă? START!

  Perfect. Acum închide din nou ochii și vizualizează ce ai văzut.

  Ce e diferit? Ai avut un focus mai eficient a doua oară? Sigur că da.

  Te încurajez să repeți acest exercițiu în ritmul tău undeva într-o locație nouă. Vei avea o revelație fantastică despre cât de multe poți reține după pasul doi. Vei avea chiar senzația că memoria ta s-a upgradat deodată.

  Lecția e – că dacă vrem să facem totul deodată vom fi împrăștiați fără prea multă eficiență în ceea ce facem. În schimb, atunci când ne focusăm pe ceva anume – lucrurile devin mult mai clare. Din păcate, aceleași reguli se aplică și pentru lucrurile negative. Așa că dacă focusul tău este pe negativ, acelea vor deveni parte din ziua ta. Pentru că tu în permanență filtrezi realitatea.

  Mintea ta este programată să vadă doar acele lucruri pe care te focusezi. Nu pentru că cele bune nu sunt și ele prezente, ci pentru că tu pur și simplu nu le vezi. Asta este o lecție crucială pentru oricine vrea să obțină orice și să-și recontureze setarea mentală.

  Mindset to Greatness Tribe

  Filtrele Mentale

  Filtrele mentale nu sunt deloc ceva banal și de ignorat, așa că nu te juca cu ele. Ele îți crează ție realitatea și pentru a le putea schimba este nevoie să te reorientezi către direcția dorită, din nou și din nou, până când devine un obicei reflex.

  Următorul exemplu este unul pe care l-am folosit frecvent pentru că este ușor de reținut și de asociat. Să zicem că vrei să-ți cumperi o mașină nouă, hai să spunem un BMW pentru că este recunoscut serviciul de relații clienți la ei și în plus este un brand apreciat de mulți. Dar dacă stai în State, putem să ne gândim la Honda, ok? Ideea este că dacă această nouă achiziție este în centrul atenției tale dintr-odată începi să vezi doar BMW sau Honda pe stradă. E ca și cum orașul s-a umplut de ele. Dacă ești foarte determinat și ai toate detaliile setate, inclusiv culoarea vei vedea exact același model de mașină peste tot.

  Cât de tare, nu? Dar așa se întâmplă. Este oarecum ca și cu motoarele de căutare care după ce ai căutat deja ceva anume îți prezintă același tip de produse în repetate rânduri și o perioadă lungă după aceea.

  La fel și cu copii. După ce ai copii, începi să vezi numai părinți și bebeluși peste tot, chiar dacă înainte erai obsedat de muncă și neinteresat de aspectul copii. E ca și cum generația baby boomers s-a reîncarnat.

  Un eveniment de viață cu încărcare emoțională a schimbat filtrele către o nouă direcție numită familie și copii.

  Gândește-te la asta. Dacă mintea noastră este cea care creează realitatea cotidiană, cum ar fi dacă focusul tău ar fi pe lucrurile cu adevărat semnificative pentru tine. În sens pozitiv desigur. Nu pe ce nu ești, nu poți, nu ai, ci pe ce vrei să fii, să știi, să ai. Folosește următoarele verbe și derivatele lor cât mai des de acum înainte. SUNT. FAC. AM.

  Legea Atracției

  Da, știu. Sună puțin ca și Legea Atracției. Și este într-o oarecare măsură, doar că în cazul de față atracția este creată de focus și filtre mentale. Legea Atracției are de a face cu măiestrirea minții. Tu poți găsi oportunități, întâlni oameni, învăța abilități noi doar dacă te focusezi pe direcția corectă și în concordanță cu planul tău.

  Ce însă Legea Atracției uită să sublinieze este importanța acțiunii, adică a verbului ”a face”. Nu este de ajuns să visezi și să-ți dorești un anumit lucru sau rezultat. Trebuie să atingi un nivel mare de claritate care vine din focus, iar acel focus va rescrie filtrele existente. Fiind focusat necesită automat acțiune, pentru că dacă tu de exemplu azi visezi la milionul tău de mâine, iar mâine tu te iei cu altceva și uiți, nu ai direcția setată bine. Visarea nu e altceva decât a visa cu ochii deschiși.

  Însă când combini focusul cu direcția, drumul va începe să se contureze. Centrarea pe obiectivul tău major prin crearea traseului către acel ceva îți va aduce pe masă pașii care trebuiesc făcuți. Viziunea ta este scopul tău major. Tu nu te poți focusa cu adevărat pe ceva fără să știi cum ajungi acolo. Altfel e tot visare. Drumul care te va duce acolo este presărat cu obiective mai mici, definite în mod SMART. Probabil că știi deja ce înseamnă SMART. 1)Specific; 2)măsurabil; 3)posibil de obținut; 4)realist și 5)încadrat în timp. Fiecare scop și fiecare obiectiv din acel scop trebuie să aibă câte un deadline, respectiv dată scadentă. Voi vorbi și despre asta.

  Imediat ce scopul tău și drumul către el a devenit clar precum cel mai senin cer dintr-o zi de vară, vei intra în modul de operare, sau acțiune.

  Și acum urmează o formulă magică. Ascultă și notează cu atenție, sau mai bine zis focusează-te pe ceea ce urmează.

  Formula Succesului pentru Atingerea Obiectivelor

  În primă fază ești un vizionar care are un vis, acel scop final. Apoi, ești un manager al proiectului, respectiv al scopului tău, și din scaunul managerial creezi un plan de afaceri și trasezi drumul către atingerea obiectivului. În final, devii executantul, muncitorul calificat/necalificat, angajatul proiectului tău. Trebuie doar să urmezi traseul pus pe hârtie, cu focus și ținând cont de termenele limită. Pentru a avea un plan bun, managerul din tine trebuie să aibă un consultant critic, precum un avocat, pe parcurs. Acea voce enervantă, care până acum te-a oprit din a face orice. Dar nu de data asta.

  De această dată vei privi vocea ca una vigilentă, care-ți vrea binele; și prin asta mă refer la faptul că-ți va rafina planul pentru a deveni cât mai imbatabil. Criticul intern îți va semnaliza toate pericolele și va pune toate acele întrebări grele. Este bătălia ta cea mai grea. Dar când câștigi dialogul prin argumente, criticul tău va spune, „Bine. Ai câștigat. Voi fi prin zonă, dar acum te las.” Criticul va fi cel care-ți va arăta toate punctele vulnerabile, insecuritățile, credințele limitatoare, orice ar putea merge prost. Însă când ești înnarmat cu un plan anti-glonț și toate sunt pe cât se poate de clare în mintea ta vei câștiga orice argument cu acest critic intern. Și asta ca rezultat al focusului tău, direcției trasate și al planului SMART.

  Asta este formula. Hai acum să vizionăm un alt unghi, pentru a mă asigura că este clar. Îți dorești să constuiești casa visurilor tale. Vizionarul îți va desena viitoarea casă din rolul de arhitect. Responsabilul de proiect sau șeful de șantier va prelua responsabilitatea de ați livra casa finală. Muncitorii vor face munca fizică, iar autoritățile responsabile pentru autorizații vor prelua rolul criticului. Când vine vorba de viziunea ta, scopul sau obiectivul tău, tu vei juca rolul tuturor, dar atenție, nu în același timp. Tu vei crea imaginea inițială, planul final, inițial în minte, apoi pe hârtie.

  După care vei gândi pașii și strategia de a-ți îndeplini visul, vei consulta autoritățile despre ce este nevoie pentru a avea drumul liber și apoi vei pune muncitorii la treaba efectivă. Vei schimba rolurile în funcție de misiune, fără să faci două lucruri deodată pentru că activitățile diferite necesită un alt gen de focus și un mindset diferit. Tu nu poți să fii un muncitor eficient din rolul vizionarului pentru că te-ai putea tăia cu ușurință. La fel, nu poți să vezi toate pericolele precum o casă construită pe o fundație nesigură dacă ești un muncitor responsabil de o singură sarcină precum punerea cărămizilor. Dar când își cunoști rolul bine vei avea cele mai bune rezultate, doar în rolul potrivit poți deveni maestru. Rând pe rând.

  Efectul Fluturelui (Buterfly Effect)

  Focusul, direcția și claritatea aduce determinare și încredere în planul, visul, scopul tău. Toate acele resurse interne se propagă pentru a trasa baza execuției ulterioare. Și se întâmplă magia. Exact precum în exemplul nostru, lucrurile încep să se scurgă în viața ta. Oameni noi, oportunități intră în realitatea ta, ajuntându-te la fiecare pas. Lucruri pe care nu le-ai observat până acum încep să apară, și este foarte posibil ca planul tău să înceapă să se rafineze, iar pașii să fie atinși mai rapid decât pe hârtie. Păstrând direcția intactă tu te vei schimba cu totul. În drumul către ceva tu te vei transforma în așa fel încât să te potrivești cu acel ceva.

  Așa că pentru a ajunge la ceva nou tu vei începe să arăți precum persoana căreia i se potrivește acel ceva. Realmente arată ca magia, însă este rezultatul minții focusate, tu ai reușit să-ți programezi mintea în mod eficient prin maiestrirea și stăpânirea codului său.

  Deadlines

  Mintea umană este extraordinară. Îți poate transforma realitatea într-o secundă. Este ca și cum te-ai fi trezit într-o zi vesel, sau cu fața la cearceaf. Nimic nu poate învinge o minte atunci când este setată corect cu uneltele și programele necesare, viziune, direcție, focus, planul de bătaie cu pași și deadline. Nu uita de aceste termene limită. Mintea ta este precum un calculator. Nu-ți poți seta calculatorul să se pornească săptămâna viitoare, sau anul viitor. Ce înseamnă, „săptămâna viitoare?” Calculatorul tău central va răspunde prin „ignore” sau „eroare”. În schimb o poți programa pentru o dată specifică. Fiecare pas trebuie să aibă un deadline, culminând cu cel pentru scopul final.

  Contorizare

  Vom exersa și învăța despre fiecare abilitate în plus în materialele mele viitoare, dar imaginea de ansamblu este aceasta. Controlul minții tale necesită exersarea focusului asupra scopul final și urmărirea direcției de mers către acel scop. De fiecare dată când acel focus scade, scoate acea bucată de hărtie, privește acel panou vizual, sau recitește planul de bătaie trasat anterior. Vezi pașii și termenele de execuție. Vezi care pași sunt bifați și unde te afli pe traseu? Vezi care este progresul și reamintește-ți unde vei ajunge urmând acest plan.

  Recompensa

  Recompensează-te pentru fiecare pas. Recompensa trebuie să echivaleze în mod potrivit efortul depus. Distrează-te. Urmărirea scopului ar trebui să fie ceva care te împlinește și te face să te simți bine. În fiecare zi vei avea noi provocări, probleme, situații, oameni care vor face tot posibilul să te saboteze. Este așa de simplu să-ți uiți direcția. Dar la fel de simplu este și să te redresezi în momentul în care îți reamintești direcția și către ce mergi, de ce și cum.

  Fiecare zi vei deveni mai bun, mai imbatabil în a-ți filtra zgomotul și forțele care te distrag. Continuă. Într-o zi lumea ta se schimbă și te trezești cu un mindset complet nou, în care gălăgia de afară nu mai contează, ea va fi acolo, dar n-o vei mai auzi. Pentru că focusul tău s-a schimbat. Ești acum o persoană nouă, pe un nivel superior. Tu ai crescut, iar mintea te-a urmat.


  Aici găsești varianta pe engleză în cazul în care preferi asta; sau pentru prietenii tăi pe care dorești să-i ajuți:


  Cristina Imre - Autor Articole

  Cristina Imre – High-End Coach for Top Performers; Keynote Speaker; Business Trainer & Strategist; Author; Entrepreneur


  2 Comments

  Maria · January 1, 2020 at 1:18 pm

  Doamne CRISTINA dragă,ce frumos vorbești și cu vocea ta așa blinda,chiar mă liniștești.Asa bine am înțeles și abia acum observ că eu mă focusez pe nimicuri (pe vorbele goale și fără temei,ale soțului meu) și mi stric nu doar ziua ci și luni în șir.Dar dragă CRISTINA te rog din suflet, dă mi un răspuns concret (prin email, dacă se poate) cînd eu nu știu intenția lui(a soțului) și acționez altfel decât dorința lui,….OAU se declanșează infernul(și zeci și zeci de reproșuri, aceleași zilnic,zilnic,de genul ,, ți am spus eu că tu nu știi nimic, ți am spus eu că pe tine nu te duce capul,sau nu ești bună de nimic, deși sintem la pensie,nu mai suntem tineri (adevărat doar de 20 de ani împreună,nu din tinerețe)) mă focusez doar pe ac.vorbe faray temei(căci de fapt eu sunt cea studiată în familie el fiind doar un șofer) dar asta nu contează prea mult acuma la virsta asta și mă închid în camera mea,zile în.sir fără nici o poftă de a face ceva(nici nu maninc), și îmi pun tot mereu întrebarea ce pot face ,cum mai pot repara ceva??? Avem și o viață de du-te vino,iarna locuim în Germania (unde avem și asistență medicală mai bună că în România) iar în primăvară venim la Reșița,la casa părintească și OAU parcă acolo mă focusez mai mult pe treabă prin curte, grădină și mai îmi revin ceva
  ….dar iară mă gândesc TE ROG AJUTĂ MĂ cu un SFAT cum să mai procedez cu așa un Ommmm????

   Imre Cristina · January 28, 2020 at 1:48 pm

   Draga Maria, iti multumesc in primul rand pentru cuvintele frumoase.
   Legat de situatia ta, primul lucru la care trebuie sa te gandesti este ca noi nu putem schimba pe nimeni fara voia lor. Al doilea lucru este legat de faptul ca esti afectata de comportamentul sotului si asta iti face rau. Pornind de aici, gandeste-te ca nimeni nu te poate face sa te simti rau daca tu nu permiti acest lucru. El poate spune orice despre tine, asta nu poti controla, dar poti controla felul in care reactionezi. Puterea cuiva asupra ta vine din permisiunea care o dai de a te simti nesigura, mai putin buna, incapabila si toata aceasta gama de insecuritate si teroare interioara care vine din programele noastre instalate majoritate in copilarie.
   Cand cineva critica si se comporta urat este un indicator al lumii sale interioare, adica sotul tau nu este bine cu el insusi, fericit, implinit, si ce arata la exterior este doar rezultatul lumii sale interioare. Deobicei criticam lucrurile pe care nu le acceptam la noi insine.
   Poti recurge la varianta empatie. De fiecare data cand sotul are un comportament negativ in loc sa te orientezi pe tine si pe felul in care asta te face sa te simti, gandeste-te la faptul ca in acele momente sotul tau trebuie sa fie tare nefericit daca te trateaza asa. Energia care o vei transmite va fi cu totul alta, pentru ca nu mai reactionezi, ci actionezi dintr-un loc mult mai echilibrat emotional. Nu tu esti cea care are nevoie de ajutor, ci el. Cand ne axam pe cealalta persoana se pot produce miracole. In loc sa reactionezi sau sa te retragi in camera ta, priveste-l cu compasiune si spunei: “Ce fel de suparare mare poti sa ai daca simit nevoia sa vorbesti asa cu mine? Ce zici daca faca o cafea/ceai si imi povestesti?” Sunt lucruri de finete si le poti testa, dar este foarte importanta starea ta sa fie cea potrivita, adica fara orientare pe propria persoana.
   Desigur, nu cunosc toata situatia, dar mi-ai cerut ajutor si la aceste lucruri m-am gandit prima data. Sper sa te ajute!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.