fbpx

 

Noi toti avem mentorii nostrii de-a lungul vietii. Eu adaug la categoria mentori inclusiv carti, situatii, intamplari de viata, tot ce ulterior ne ajuta in dezvoltarea vietii noastre. Acesti mentori apar intotdeauna in momentul potrivit. Nu stiu daca ati observat dar fiecare mentor isi are locul sau bine stabilit intr-un anumit capitol al vietii, adesea cedand locul altcuiva pe parcurs, insa ramanand in istoria noastra personala ca si marcatori.

La fel se intampla si in cazul cartilor. Mereu mi-au cazut in mana carti de care aveam nevoie, atunci cand ma deschideam spre asta, pentru ca un om inchis in el, bine ancorat in problema lui nu este capabil sa observe aceste lucruri. Sigur exista in trecutul nostru si momente cand nu am vazut nimic in jurul nostru si probabil am scapat si ocazii, informatii sau oameni valorosi fara sa stim macar asta. Insa atunci cand esti pe receptie ceea ce ai nevoie vine catre tine. Cat despre carti, azi se intampla sa intru intr-o librarie pur si simplu ca sa vad ce carte imi trage cu ochiul. Ulterior probabil ma conving exact de ce am luat acea carte. Pot fi chiar si capitole sau citate din acea carte, insa ele au menirea sa ne elucideze un impas prin care tocmai trecem in acel moment.

 

Jim Rohn a fost unul dintre mentorii mei importanti din viata si primul dintre speakerii motivationali din domeniul afacerilor. El reprezinta pentru mine modelul antreprenorului de succes, care a reusit sa combine intr-o maniera ecologica dezvoltarea personala cu succesul in afaceri.  Asa ca ce am invatat de la el este mult peste nivelul de business, e vorba despre un intreg model de viata. El nu mai este fizic printre noi, insa lucrarile sale vor ramane ca marturie a sa pentru toata lumea doritoare sa-l cunoasca.

Am avut placerea sa-l ascult pe viu in 2002 la Koln si nu e putin lucru sa ai astfel de ocazii in viata si sa profiti de ele. Asemeni oamenilor valorosi am remarcat aceeasi atitudine de modestie si de om normal, precum o au toti oamenii care au realizat ceva in viata prin dezvoltare personala si nu picand de undeva din cer.

Ce mi-a placut la Jim Rohn ?

Mi-a placut faptul ca mereu a acordat recunoastere tuturor oamenilor din viata sa si mai ales primului sau mentor, care de altfel l-a si propulsat cu adevarat in viata. Asemenea fiecaruia dintre noi, si el a avut steaua sa norocoasa, insa spre deosebire de majoritatea el a si profitat de ea. In majoritatea povestirilor lui aminteste de acest prim mentor si toate aceste povestiri sunt presarate cu sare si piper dand auditoriului o imagine simpla si clara intr-un mod comic asupra marilor adevaruri ale vietii.

In mod particular mi-a placut faptul ca nu s-a impovarat niciodata cu titulatura “eu sunt cel mai bun si tare si sunt capabil sa transform pe oricine”.  Aceasta ideea daca o aprofundam mai bine poate sa aduca o mare usurare in sufletul tuturor celor care doresc de fiecare data sa fie cei mai buni si sa ii bata pe toti, al perfectionistilor, al celor care nu stiu sa piarda sau cand sa se dea la o parte. Jim a acceptat ideea ca daca este intr-o sala plina de oameni nu va reusi sa-i ajute pe toti si ca de aceea sunt atatia ca el in lume, pentru ca fiecare are auditoriul sau, fiecare isi poate alege si apoi gasi omul care sa i se potriveasca, care sa-l deschida si eventual sa-l lumineze. Fiecare dintre noi are harul dat pentru anumite persoane si poate fi ineficient cu altele. Sa invatam cand e cazul sa intervenim si cand nu – e o lectie extrem de importanta, poate una dintre cele mai grele lectii pe care eu personal le-am invatat. Pana una alta e vorba de liberul arbitru al fiecaruia, iar daca acea persoana nu este pregatita sau pur si simplu nu vrea mai mult atunci las-o in pace. Jim spunea ceva de genul acesta: “Nu m-am gandit niciodata ca toti din sala o sa-mi cada la picioare cand eu vorbesc”.

Si ca sa-l citez in continuare pe subiect: “Mi s-a intamplat sa conduc un grup de vanzatori neinspirati. Simtindu-ma provocat, am spus: Ii voi face sa aiba succes chiar daca asta ma va ucide. Stiti ceva ? Am fost aproape de moarte.” Adaugand la aceasta invatatura personala a sa a mai spus: “Nu trimite niciodata ratele la scoala vulturilor.” – si aceasta este prima lectie a managementului de succes.

In plus, de fiecare data el a adaugat ca acest adevar se incadreaza undeva intre “misterele nedeslusite ale vietii”, iar Jim aminteste des de acest mister necunoscut care poate fi regasit in multe lucruri inexplicabile. Aceasta deschidere atat spre pragmatic (fiind cunoscut ca si un expert in lumea afacerilor) cat si spre spiritual, au facut din Jim Rohn persoana cu care am rezonat intotdeauna. Probabil de aceea veti regasi in mai multe articole similitudini de gandire cu acest mentor al meu, pe ideea probabil ca cine se aseamana se aduna. Si asa este.

Bine-nteles ca despre un astfel de om cu o viata atata de plina sunt multe de spus, insa acum frunzaresc in propria memorie si scriu lucrurile mari cu care am ramas despre el. Iar cei care se vor simti inspirati au posibilitatea sa caute mai departe si sa-l descopere.

Aici se incadreaza bine si o alta lectie de viata in care el spune: facandu-i pe cei din jurul tau fericiti, impliniti si apreciindu-i pentru ceea ce sunt si realizarile lor va aduce de la sine aprecierea si recunoasterea ta si tu nu va mai trebui sa iti bati capul cu asta.

Vorbind de oamenii pe care-i inspiri de-a lungul drumului, Jim Rohn cu siguranta numara milioane de oameni inspirati de pe urma lui pretutindeni in lume. Poate mai putin cunoscut este faptul ca printre acei oameni se afla nimeni altul decat Anthony Robbins. Jim Rohn a fost poate mentorul propulsator al lui Tony, insa cu siguranta a avut un rol major. Cand Tony era inca tanar si cu probleme, el a fost la un seminar de vanzari tinut de Jim si ascultandu-l a decis ca acesta este omul langa care vrea sa stea si sa invete. Astfel l-a abordat dupa seminar si a ramas asistentul sau timp de vreo 3 ani. Unde este astazi Tony Robbins, un maestru in  nlp sau programare neurolingvistica, cred ca nu e cazul sa mai spus, eventual in alt articol din aceeasi categorie. Insa cert este ca el a identificat oportunitatea si s-a folosit de ea, cel mai important pas pentru noi toti. De altfel poate ca stiti definitia norocului pe care o accept ca fiind cea mai aproape de adevar: “Cand cunoasterea intalneste oportunitatea se naste norocul.”

Alte citate care-mi plac de la Jim Rohn:

  • “Succesul inseamna sa faci din viata ta ce vrei ! Asta luand in considerare toate posibilitatile, toate exemplele celorlalti, ale caror vieti le admiri … Deci ce vrei de la viata ta ? Aceasta este marea intrebare !”

 

  • “Atitudinea ta se va dezvolta pentru a se potrivi cu visele tale.”

 

  • “Toti liderii sunt cititori. – Sunteti ceea ce cititi.”

 

  • “Petrece mai mult timp cu oamenii potriviti.”

 

  • “Pentru a avea mai mult decat ai obtinut, trebuie sa devii mai mult decat esti. Daca nu te schimbi vei avea intotdeauna ceea ce ai obtinut.”

 

  • “Nu iti incepe ziua pana cand nu ai terminat-o.”

 

Am scris acest prim articol din categoria “Oameni valorosi” ca un tribut in memoria unui om mare, care mi-a marcat viata. Noi toti avem o astfel de lista cu persoane care ne-au marcat in viata, poate e momentul sa facem o evaluare a vietii noastre, sa-i descoperim pe acei oameni si sa le multumim intr-un fel sau altul.


5 Comments

Vrei sa schimbi ceva in viata ta? Schimba-ti imaginea de sine! | Platinum Development · October 29, 2013 at 3:54 pm

[…] care sunt pregatiti. E una dintre legile misterioase ale universului, precum spunea mentorul meu, Jim Rohn. Mai ales intr-o lume asaltata informational, este foarte greu sa discerni ce este cu adevarat […]

Business Days Craiova 2013 – O poveste romantata despre business | Platinum Development · June 25, 2013 at 12:40 pm

[…] mentorul de suflet, Jim Rohn: “Tu esti media celor 5 oameni cu care-ti petreci marea parte a timpului”. Extrapoland de la […]

File de jurnal personal - din reteta mea de succes | Platinum Development · June 18, 2013 at 9:29 pm

[…] cu minute furate prin diverse locatii la indemana. La fel cum facea de altfel si dragul meu mentor, Jim Rohn. Intr-o dimineata acesta era, ca de obieci pe drumuri, intr-o tara straina, intr-un hotel strain. […]

Zig Ziglar - legenda vanzarilor | Platinum Development · November 30, 2012 at 2:09 pm

[…] cititi si: Jim Rohn /*   noiembrie 30th, 2012 | Etichete: dezvoltare personala, imaginea de sine, inspiratie, […]

Dezvoltare personala – responsabilizare - Platinum Development · March 30, 2012 at 8:26 pm

[…] amintesc ca era in anul 2000 cand am pus mana pe prima carte a lui Jim Rohn (care dupa cum stiti deja, cei care ma cititi, este unul din mentorii mei cheie), cred ca era chiar […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.