Craciu, Anul Nou, dezvoltare personala, roata vietii, Am recitit inainte sa va scriu articolul “De sarbatori …” postat acum 2 ani, tot in aceeasi data (23 decembrie) si recunosc ca m-am blocat. Vroiam sa ma inspir transmitandu-va ca de fiecare data din gandurile mele, care sa va stea alaturi si sa va ofere o bucatica din mine in aceasta perioada, pana cand ne vom reintalni la anul. Cu atat mai mult, cu cat in aceste zile am scris 3 articole, care unul dupa altul au trecut in fisierul de “nu este momentul, alta data”. Numai ca recitind ce am scris acum 2 ani m-a determinat sa ma simt coplesita, in sensul ca nu voi putea depasi mesajul profund si bine nuantat (fara falsa modestie) al acelor momente. Va invit sa-l recititi;  pentru multi dintre voi acum poate fi exact momentul oportun de a parcurge acel mesaj. Inclusiv pentru mine a fost o reamintire buna pentru a accede la un alt nivel in perioada mea de recompense. Il gasiti aici. Trecand insa peste primul impact “castrator de inspiratie”, m-am decis sa intregesc fara intentia de a egala sau intrece postarea, ci cu scop de completare. Iar aceasta completare va fi una cat se poate de scurta si concisa.

Am avut un an plin si greu, chiar nu exagerez cu nimic cand spun asta. Ceea ce mi-am propus in aceasta perioada a fost sa ofer o fereastra catre schimbare si dezvoltare indiferent despre ce plan este vorba. Mergand pe firul vietii noastre, atata timp cat traim trebuie sa ne asumam faptul ca nu o facem inutil si asta inseamna nevoia de crestere, de autodepasire …, de fiecare data. Insasi exprimarea in sine provoaca oboseala la unele persoane, dar cand ajungi sa constientizezi cu adevarat acest aspect vei realiza ca tocmai acest aspect este reflectat in viata noastra. Cum in natura nu exista stagnare, tu fie cresti, fie involuezi; la fel se intampla si cu etapele din viata noastra. Si cum mi-am propus ca prin tiparul drumului meu sa arat ca asa este, devine o necesitate sa ma autoevaluez si sa am perioade de retrospectie. Finalul de an este poate cel mai bun moment pentru aceasta actiune, deoarece ofera atat cadrul temporar cat si niste date usor gestionabile in agenda, adica “se termina anul si pot sa-mi readuc mai usor aminte de ceea ce s-a intamplat pe parcurs”.

Ai crescut sau ai involuat?

Puteti fructifica magia sarbatorilor pentru o analiza cat mai bine conturata despre ceea ce s-a intamplat cu voi in ultimul an. Ati crescut, sau ati involuat? Si necesita doar putin timp, dupa care va puteti ocupa de tot ceea ce v-ati propus in aceasta perioada. Cand faceti acest lucru veti avea parte de multe surprize. Precum am scris in Roata vietii (chiar urmatoarea postare de anul nou, dupa cea amintita mai sus de acum 2 ani) s-ar putea sa aveti placerea de a constata ca ati evoluat pe anumite planuri, si pe altele ati involuat. Nu e nimic, faceti un tabel cu toate cadranele si vedeti la cate sunteti pe plus si la cate pe minus, apoi conform legii majoritatii veti avea imaginea de final, daca per ansamblu ati fost in involutie sau pe evolutie. E cea mai simpla forma de a evalua pozitia in care va situati.

Aceasta evaluare devine in fond o oglinda pentru sine si va ajuta enorm de mult sa vedeti care sunt cadranele neglijate si unde este nevoie sa alocati mai mult timp, mai mult focus. Aceasta pentru ca, fiecare dintre noi poate functiona o perioada foarte bine pe un singur cadran, ori 2, sau 3, dar pentru a avea o viata completa si a putea da tot ce aveti mai bun e nevoie de echilibrare. Precum neuronul nefolosit care moare, sau muschiul neutilizat care se atrofiaza, asa si un aspect al vietii care este neglijat suficient de mult va inceape sa aiba sechele dupa care va produce un efect in lant.

Iar pentru cei care doresc sa se implice in acest proces al evaluarii si vor mai mult, puteti separa fiecare aspect al vietii despincandu-l pe bucati, analizand ce anume ati facut in cadrul unui anumit sector, unde ati crescut si unde ati stagnat. Pentru exemplificare, putem merge pe aspectul profesional. Poate ati avut un an in care ati crescut mult ca si organizator, dar ati scazut ca si om de vanzari, ca si comunicator. Sau ca sa luam latura personala, poate ati crescut ca si timp petrecut cu familia, prietenii, iubitul/iubita, dar ati scazut ca si creativitate, idei recreative, imaginatie. Sunt exemple care va ajuta sa intelegeti unde bat. Precum in cazul agendelor, facand o astfel de radiografiere (pe hartie), devii capabil sa vezi exact unde te situezi si unde ai de lucrat la anul pentru a deveni … mai COMPLET.

Si pentru ca data trecuta am avut un P.S. cu trimitere catre un film buuun, acum schimb macazul si postez o piesa, pentru ca in fond ea reprezinta spiritul sarbatorilor, si ceea ce tindem noi atat in suflet cat si in exterior sa avem, un loc in care sa ne simtim acasa:


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.