antrenorul-de-genii-prof-dr-florin-colceag-romaniiPe nepusă masă, domnul profesor Florin Colceag m-a inspirit pentru acest articol privind educația românească, total neplanificat pentru astăzi. Dar bate fierul cât e cald! Așa că m-am pus repede pe treabă și de aceea mulțumesc pentru mobilizare, domnule profesor.

Povestea din spatele inspirației mele sună cam așa. Navigam astăzi pe Facebook și am dat peste o postare cu o poză însoțită de o poveste despre un Lider fără Funcție (găsiți aici mai multe detalii despre noțiune). Și în timp ce citeam mă gândeam ce bine că mai există astfel de oameni în jurul nostru, postarea respectivă vorbind de un anumit domn Fodor care lucrează la un WC public situat pe Autostrada Soarelui (km 206) și care pe lângă faptul că întreține locul într-un mod impecabil de la curațenie la miros si  flori de trandafir, mai are timp, motivație și inspirație pentru cultivarea pământului cu legume, în jurul acestui spațiu intitulat atât de nuanțat “WC”. (Ouch, am depășit limitele de protocol în ceea ce privește lungimea unei fraze .) În orice caz, povestea domului Fodor mi-a bucurat ziua. Astfel că am mai stat și am căutat postări la fel de importante pentru viața noastră de zi cu zi. Așa am dat de acest material cu domnul Colceag, denumit și “antrenorul” de genii.


Sursa

Acest om atinge corzile sensibile ale educației, atât de la noi în țară cât și în străinătate. Prefer să mă axez pe noi, pentru că avem atâtea de recuperat în această minunată țară pestriță precum România, iar educația românească suferă precum un câine maidanez fără stăpân sau cu prea mulți stăpâni “binevoitori”. De altfel “antrenorul” nu face altceva decât să demonteze în cunoștință de cauză tot acest sistem construit pe frică și cultivarea “prostului”. Dacă noi am avea capacitatea, voința și curajul la nivel guvernamental să vedem cât de spinoasă este treaba și cât ne afectează, am putea face niște schimbări rapide și majore în sistemul de educație, atât de vitregit și tratat de mâna a doua. Cât de ignorant, pătat pe conștiință, sau spălat pe creier să fii ca să nu-ți dai seama în ce direcție se îndreaptă o țară care nu dă preț pe educație. Și nu orice model de educație, ci unul în care se cultivă potențialul, genialitatea fiecăruia. Am văzut că există modele propice de educație, în țări precum Finlanda, chiar dacă o mare parte a lumii preferă prostirea generațiilor tinere, prin inocularea de frică și materii fără sens pentru viața reală. De o vreme și prin denaturarea istoriei cât și al reperelor morale. Iar despre cei 7 ani de acasă ce să mai spunem? Cine mai are timp pentru ei?

Unde sunt meseriașii noștrii?

În România situația este dezastruoasă, mai ales că lăsăm afară multe profesii practice și cultivăm studii superioare fără conținut și nu valorificăm toată paleta necesară unei civilizații prospere. Vă dau un exemplu ultra recent. Mi-am luat o pălărie stil Indiana Jones cu defect la o capsă. Am constatat defectul ulterior și pentru că-mi plăcea mult modelul mi-am spus că rezolv problema. După câteva zile și 9 locații traversate prin Timișoara (din ambiție și curiozitate) am găsit un atelier care era capabil să facă procedura de capsare necesară pentru pălării, în nici mai mult sau puțin de 3 secunde. Ca informare pentru alți “nevoiași” ca mine, există o singură locație pentru asta în Timișoara și se află în Sinaia. Eram trimisă de la un loc la altul, de la croitorii la pantofari, o adevărată aventură. În final la a 9-a variantă am răzbit. Huraaa!!!

Lipsa de pregătire potrivită poate mușca atunci când nu te aștepți

Voi vă dați seama despre ce vorbesc? Noi suntem tot mai handicapați în lucruri de utilitate practică. Dacă tehnologia și tot acest lanț al consumatorului peste mări și tări ar dispărea astăzi, am rămâne puțin fără curent, sau ne-ar paște un război suntem total nepregătiți. Și oamenii nepregătiți în situații criză sunt cei mai periculoși și animalici atunci când vine vorba de supraviețuire. Dar nu puțină lume nu bagă în seama asta. Preferă să-mi spună că sunt fatalistă, sau pur și simplu să întoarcă fața ca și cum nu a auzit, pe modelul struțului. În astfel de momente cu siguranță că m-aș baza, fără să clipesc, pe oameni precum domnul Fodor, sau domnul profesor Colceag, cu ei parcă situația are scăpare. Dar în primul rând mă bazez pe mine, prin pregătirea și educația necesară. Fiecare abilitate nou învățată își poate etala beneficiile în cele mai neașteptate momente de viață. Numai că, un om pregătit de viață și capabil să se dezvolte continuu are nevoie de niște semințe bune. Și aici educația are privilegiul ei numărul unu.

De altfel cuvintele domnului profesor sunt atât de bine spuse că am decis să preiau și citatele din înregistrare, cele care mi se par cele mai relevante. Desigur, vă invit să vedeți întregul material de mai sus. Omul acesta doar adevăr și bun simț grăiește.

Educația românească prin ochii domnului profesor Florian Colceag

„Educaţia făcută oficial, bazată pe frică, totul e bazat pe frică, copilul trebuie să se teamă, profesorul trebuie să se teamă… şi e o educaţie care nu e educaţie. Nu educi nimic de fapt, doar dresezi. Dresezi să le fie frică. Copilul talentat nu doreşte să îi fie frică. Copilul talentat vrea ceea ce e normal şi uman să dorească. Să crească, să-şi maximizeze potenţialul, să fie util şi să poată face bine altora, fără să se teamă de pedepse”, spune Florin Colceag.
________________________________________________
„Marea, marea majoritate a oamenilor din preajmă au abandonat lupta. Ei nu vor să mai fie mare lucru. Vor să trăiască până mâine, să pună o pâine pe masa familiei, să găsească mijloace de întreţinere, nu au idealuri. Ei au nişte scopuri mici, din aproape în aproape, şi din cauza aceasta li se usucă sufletul. Copiii talentaţi nu au abandonat, nu doresc să li se usuce sufletul. Ei au suflet, ei doresc să şi-l afirme, să-l dezvolte, mintea lor să se dezvolte, rolul lor în lumea asta să devină evident şi să-l ducă la îndeplinire”.
________________________________________________
„Îmi aduc aminte de perioada când, după 90, mămicile care erau mari şi cu picioarele umflate se sculau de pe scaun în troleu şi puneau copilul pe scaun. Şi ele rămâneau în picioare. Toţi acei copii în momentul actual consideră că tot li se cuvine. Dacă ar fi luat copilul în braţe, copilul ar fi simţit că nu i se cuvine totul, dar că el este sub protecţia mamei. Şi treaba asta cu totul li se cuvine în momentul actual dă generaţiei, pe care eu aş putea-o considera nu chiar ratată, dar nu departe de acest moment. Pentru că nu li cuvine nimic, ei trebuie să-şi câştige dreptul la viaţă ca toată lumea”, spune academicianul.
________________________________________________
„Ei consideră lipsa de respect ca pe o libertate fundamentală, un drept fundamental… pentru că aşa au fost învăţaţi de mămicile care nu şi-au iubit atât de tare copiii să-i ia în braţe, ci i-au lăsat să stea pe scaun, stând ele în picioare. În picioarele umflate de muncă şi dureroase”, adaugă el.
________________________________________________
„Noi avem un sistem putred. Asta nu înseamnă că un sistem putred nu se poate pietrifica… Dar nu mai depinde de mine. Depinde de fiecare om, de fiecare părinte, de fiecare dascăl, de fiecare copil, de fiecare cetăţean să cureţe putregaiul, ca să nu se pietrifice aşa”, spune academicianul Florin Colceag.”

Am să vă las pentru restul să vizionați materialul.

Morala este simplă. Tu poți distruge, controla, îndobitoci, sau înflori o națiune și viitorul oricărei țări prin educație. Dar nu doar cea de la școală, ci și cea de acasă. Nu întâmplător am încheiat ultimul articol scriind un mesaj pentru părinți. Îl găsiți aici, la final: Cum funcționează ochelarii de cal și cum poți să-i spargi?


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.