dezvoltare personala, autosabotaj, reprimarea sentimentelor, raul din tine, cum sa fi fericit, Subiectul se potrivește foarte bine acestor zile. Nu l-am planificat astfel, dar s-a mulat. Efectul umbrei parcă sună bine de Halloween, o sărbătoare controversată, cu bune cu rele, cu obiceiuri noi și comerciale, dar care accentuează cu prisosință latura negativă, acele tenebre și fantezii ascunse ale demonilor din interior. Dar n-am să vorbesc despre Halloween, am o carte publicată cu acest subiect pe Amazon, ficțiune, așa că e bine să nu amestec lucrurile.

Efectul Umbrei

Ați văzut Efectul Umbrei (denumirea originala – The Shadow Effect) cu Debbie Ford? Sau poate ați citit cartea? Indiferent de răspuns, puteți vizualiza filmul cu subtitrare mai jos. Mi se pare o aducere aminte genială pentru noi toți … despre faptul că nu suntem tot timpul doar zâne și prințișori, ci o complexitate mult mai mare de explorat și acceptat.

Umbra exista in fiecare dintre noi. Ea face parte integranta din noi. Din pacate, noi ne petrecem o mare parte din viata fugind de ea. Departe de a fi atat de inspaimantatoare cum credem, latura noastra intunecata ne promite o viata mai buna si mai implinita. Umbra noastra se manifesta in fiecare zi. Ea este motivul pentru care ne infuriem atunci cand un prieten apare la intalnire cu zece minute mai tarziu, pentru care tipam la parintii sau la copiii nostri, chiar daca acestia nu au gresit cu nimic, si pentru care ne sabotam propriul succes in momentele cele mai nepotrivite cu putinta. Atat timp cat nu ne vom accepta natura dualista, noi vom continua sa ne ranim pe noi insine si pe cei dragi, dar si sa ne ignoram potentialul real.
Oamenii încearcă să-ți suprime latura întunecată, o jumătate întreagă din ei. Vă dați seama ce consum, ce suferință, ce nebunie?

Noi nu putem fi doar răi sau doar buni. Problema este că nu avem un echilibru. Mereu am fost de părere că dacă am putea să menținem un echilibru între cele două lumea ar arăta cu totul altfel. Lumea în care trăim reflectă acest echilibru sau lipsa acestuia. Astăzi acest echilibru nu există, negativul conduce detașat. Sunt omul procentelor și-mi place să mă exprim în procente, aș estima o proporție de 75-80% în favoarea răului astăzi la nivel global, dar puteți desigur să mă contraziceți. E ceea ce consider în mod subiectiv și din propriile constatări. Dar fie că e 65% sau 90% e peste procentul pozitiv și aici e problema. Nefăcând pace cu jumătatea noastră văzută ca negativă/rea aceasta se răzbună și iese la iveală detronând pozitivul.

Repet, nimeni nu este doar rău, sau doar bun, nu există așa ceva. Și chiar dacă toată lumea o știe, sau cel puțin o simte, o constată se comportă ca și cum latura negativă ar trebui rejectată complet. Dar cum ar fi lumea doar în lumină și cu soare într-una, fără anotimpuri, fără noapte, fără lună fără întuneric? Cum ar fi dacă nu ar exista poli, plus și minus, nu ar exista magnetism, ioni pozitivi și negativi. Ar mai exista viață, ar mai exista atracție, ar mai exista ceva?

Noi rejectăm lucruri de care ne e frică, sau pe care nu le cunoaștem, ori ni s-a impus printr-o formă imperativă sau “educativă” să ni le reprimăm. De mici ni se taie aripile și ajungem să pretindem, să ne prefacem în așa fel încât să putem fi acceptați, să corespundem așteptărilor, să putem fi iubiți și apreciați. Din nevoia de acceptare și apreciere vom ascunde bucăți mari din noi în adâncuri, până ele se vor întoarce împotriva noastră. Din punct de vedere patologic întoarcerea e ceva de genul sociopatului, care din cuminte și reținut începe să-și omoare colegii de clasă într-o bună zi. Cel care a fiert în el o viață întreagă emoții neîmplinite, nevoi reprimate, nu le-a scos afară și atunci ele la un moment dat se pot manifestă exploziv și iremediabil.

Noi cu toții trebuie să înțelegem că în spatele oricărei suferințe, acțiuni, supărări se află ceva pozitiv, sau o lecție prin care putem crește. Cum am putea aprecia frumosul fără să știm cum arată urâtul, cum am putea să știm ce este fericirea dacă nu am trecut prin suferință? După noapte vine zi, după iarnă vine primăvara și e minunat așa. Viața însăși este într-o veșnică orânduire cu moartea, iar moartea poate însemna atât de multe lucruri, dar ea e totodată și renaștere. Frunzele, insectele moarte de pe un petec de pamânt vor da naștere unui nou verde, vor hrăni ce e dat să vină. Din suferință, din greșeli învățăm. Întrebarea este însă cât de mult ne afectează? Cei zdrobiți de povara vieții mor pe dinăuntru și nu se ridică deasupra condiției lor de dinaintea furtunii. Cei puternici și cei ce doresc sa-și ducă la bun sfârșit călătoria în această viață, se vor ridica însă, își vor scutura praful, durerea de pe ei și se vor înălța la un alt nivel, superior.

Întrebarea rămâne: ce faci cu umbra ta? O lași să te conducă? O lași să te distrugă? Sau te împrietenești cu ea, ajungi să o integrezi în tine, să o cunoști, să o accepți și să realizezi că prin ea tu poți să crești, să te desăvârșești?

Fă o introspecție serioasă! Observă care sunt acele lucruri care le-ai reprimat în tine, ce anume nu suporți la tine sau la alții, descoperă de unde vin aceste laturi ale tale, aceste porniri? Te fac fericit/ă aceste camuflări și cenzurări? Ce poți învăța din noile tale descoperiri? E marea înfruntare a ta cu tine însuți/însăți și nimeni nu o poate face mai bine decât tine. Așa că …, dă-i bătaie!

[author] [author_image timthumb=’on’]http://platinum-development.ro/?p=4156[/author_image] [author_info]Dr. Cristina Imre, Business Trainer & Coach Certificat Internațional, certificare ISO, Master Trainer NLP, Formator de Formatori, Antreprenor, Autor Internațional, Fondator Platinum Development – partenerul de nădejde pentru oameni de valoare! cristina.imre@platinum-development.ro [/author_info] [/author]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.