Noi cu totii avem punctele noastre forte insa uitam adesea de asta. De ce? Pentru ca in fiecare societate exista o anumita ierarhie a ce este important sau valoros si ce nu. Insa aceasta ierarhie nu concorda adesea cu realitatea. De exemplu, daca ne gandim la cuvantul valoare si ce inseamna asta, ne vom gandi la ceva ce contribuie cu ceva cuiva, fie ca e vorba de un numar mic de persoane, fie un numar mare sau societatea insasi.

In societatea actuala conteaza foarte mult aparentele si imaginea. Din aceasta cauza se poate intampla ca persoane care in realitate nu prea stiu nimic, nu pot oferi nimic, inafara de barfe si eventual imagini picante sau frumoase ajung sa fie un model de urmat. Ele ajung sa fie populare, cunoscute de foarte multa lume si intrand intr-o competitie oarecum nefireasca cu alte persoane care au mai multe de oferit insa nu sunt vizibile sau populare.

Mindset to Greatness Tribe

Puterea intimidarii este una foarte mare. Putem fi intimidati de pozitia sociala, rangul ierarhic, muschi pronuntati si o infatisare dura, frumusete ametitoare, autoritati, legi … lista e luuunga. In orice moment de intimidare insa IMAGINEA DE SINE are de suferit pe moment.

Daca intimidarea continua  atunci IMAGINEA DE SINE are de suferit pe termen lung si va declansa un nou program de stima de sine scazuta prin care atitudinea deja intimidata va fi adoptata si in alte contexte care inainte nu erau. Asa se produc transformarile in timp, indiferent despre ce aspect al vietii noastre este vorba.

Daca ai avant in a face ceva si te apuci si faci, dar peste tot apar taietori de aripi, intimidatori, imaginea ta de sine va deveni la un moment dat incompatibila cu motivul avantarii tale initiale. Si de aici se genereaza “esecul” in acel ceva.

Stima de Sine nu are legatura cu ceea ce faci

O mama casnica de exemplu se simte adesea desconsiderata, si chiar este, pentru ca “cica” nu face nimic. Este o deteriorare a realitatii si care aduce cu sine scaderea stimei de sine a multor persoane. Degeaba acea casnica aduce realmente valoare copilului ei si viitorului acestuia, familiei de care are grija, si toate acele atributii din care rezulta un full time job in toata regula.

Devine un fleac ce a facut ea inainte, sau ce vrea sa faca dupa, in perioada cat e casnica sau are grija de copii e vazuta oarecum o persoana dintr-o categorie mai joasa. Ma intreb atunci cele/cei care pierd toata ziua si noaptea prin cluburi, cafenele, avand doar un anturaj sus pus (financiar), si nu ma refer la noul trend de online business people care unii chiar acolo lucreaza, ca sa nu se inteleaga gresit. Insa ele sunt vizibile si numarul de poze si numarul iesirilor face ca ele sa fie in centrul atentiei si sa se creada mai valoroase decat o casnica.

Sau o persoana care lucreaza izolat, este introvertita si nu stie foarte bine sa interactioneze si sa se vanda, ajunge tot asa, sa fie desconsiderata sau vazuta mai ciudat. Felul in care te vede lumea adesea interfereaza cu adevarata ta valoare si are efecte directe pe Stima de Sine. In loc sa ne-o construim noi in mod sanatos pe ce suntem noi buni, ne lasam influentati de exterior si atunci e lesne de inteles ca aceasta stima de sine reflecta mult prea rar realitatea.

Tu daca esti mereu in centrul atentiei sau a reflectoarelor, indiferent ceea ce faci sau nu faci ajungi sa crezi ca esti extrem de important si valoros, iar ceilalti care sunt mai izolati, ori nu corespund etichetelor sociale de “tu esti cineva” ajung sa creada ca nu valoreaza prea mult.

Si aceste lucruri sunt extrem de usor de testat. Intrebati pe orice persoana care nu este intr-o forma sau alta pe front page “cu ce te ocupi?” si veti vedea dupa raspunsul ei cat de ezitanta este, sau cat de neincrezator va raspunde. [socialring]

Cum ar arata lumea fara tine sau cei ca tine?

E timpul sa te eliberezi de aceste sabloane si sa te uiti direct in propria ograda, mai exact la tine. Fiecare este priceput si bun la ceva. Nimeni nu poate sa-ti spuna tie ca nu esti valoros pentru ca nu faci cutare, sau faci doar cutare, decat daca tu lasi asta. Pune-te in ordine cu lucrurile la care te pricepi, oricare ar fi ele si oricat de minore sau insignifiante ar fi ele dupa altii.

Evalueaza acele lucruri si vezi ce s-ar intampla daca acele lucruri la care tu te pricepi nu ar exista deloc. Cum ar fi societatea fara ele? Cum ar functiona ea in buna ordine? Privind din aceasta prisma vom gasi valoare in lucruri considerate prea normale sau banale, de parca ar exista asa ceva (adica normal sau banal). Precum si fericirea se afla in acele mici lucrusoare care adunate intr-o viata ne aduc zambetul pe buze cand ne gandim la ele retrospectiv.

Daca esti o mama buna mandreste-te cu asta si inchide gura celor care se uita de sus la tine. Daca tu esti o mama buna vei creste un om valoros si care este capabil sa infrunte viata pornind cu dreptul de acasa. Cei care se uita de sus la tine probabil ca nu se ridica nici la degetul tau mic in ceea ce priveste “arta de a fi parinte”. Asa ca tolereaza-le “aroganta” dar nu te lasa afectat(a) de asta.

Daca esti vanzator de orice fel si oriunde gandeste-te ca tu esti cel fara de care nu exista prosperitate si afaceri, pentru ca in mod direct prin banii care-i generezi exista tot acel lant de la idee la produs/serviciu care creeaza locuri de munca si face societatea sa functioneze.

Daca esti un contabil faci ca toate acele nebunii birocratice si schimbari legislative sa poata fi infruntate de companiile care doresc sa existe si sa triumfe in piata.

Daca esti gunoier, femeie de serviciu, faci ca lumea sa se poata bucura de curatenie si sa-si duca traiul confortabil chiar daca adesea munca ta pare invizibla. Ea ar deveni vizibila daca n-ai mai lucra cateva zile, sau chiar o zi, de la caz la caz si oras la oras.

Fa ceea ce faci cu mandrie si dedicare!

Indiferent ce faci tu, e parte dintr-un lant, care fara oameni ca TINE s-ar rupe si ar deveni disfunctional. Si dupa cum stim un lant este atat de puternic precum este margeaua sau veriga cea mai slaba. Asa ca mandreste-te cu ce stii tu sa faci. Si ca sa poti s-o faci cu adevarat fa acel ceva cat mai bine cu putinta.

Exceleaza in ceea ce faci si vei avea toate motivele de mandrie. Inseamna dezvoltare personala. Odata ce esti bun in ceea ce faci, poti sa te apuci de evaluarea care am sugerat-o si anume sa vezi ce s-ar intampla daca oamenii nu ar avea parte de ceea ce faci tu bine? Si odata ce descoperi valoarea din spatele muncii tale vei gasi toate acele argumente care te pot scoate din orice situatie, discutie care inainte te facea sa te simti mic(a). Esti mare!

Stima de Sine si asumarea responsabila a locului tau iti aduce echilibru in viata!

Stima ta de sine este direct proportionala cu asumarea a ceea ce faci si mandria pentru ceea ce faci. Singura chestiune este sa faci acel ceva bine pentru ca nimeni sa nu poata sa-ti dea peste bot. Odata ce esti bun in ceva ai acel ATU pe care poti sa-ti reconstruiesti stima de sine, respectiv respectul de sine si de aici imaginea ta din oglinda va prinde un alt contur.

Atitudinea in fata jobului actual iti va aduce direct proportional succesul in urmatoarele !

Mult succes si iti multumesc ca faci ceea ce faci cat mai bine poti. Facand ceea ce faci cat mai bine imi faci viata in aceasta lume mult mai usoara si frumoasa. Si daca am sa ma intalnesc cu tine am sa ma simt inspirata si ma voi gandi cu admiratie la tine. Iti multumesc!

Mindset to greatness - Cristina Imre


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.