Esecul sau succesul sunt 2 motivatori de seama; aceste doua parti ale paharului ne motiveaza actiunile in viata. Oricat de ciudat suna asta, la nivel mental esecul este la fel de motivant precum succesul. Sau mai bine zis fuga de esec.

Astfel, cele doua categorii sunt:

 

1)    a celor care alearga spre succes

2)    a celor care fug de esec

Pe scurt unii se gandesc la ceea ce doresc, altii se gandesc la ceea ce nu doresc. Unii se indreapta catre ceva, altii se indeparteaza de ceva. Oare care sunt cei castigati ?

Noi avem niste sisteme de valori si convingeri in viata dupa care ne ghidam actiunile. Valorile sunt acele idei in care suntem mereu dispusi sa investim timp, energie si resurse pentru a obtine sau a evita ceva. Acestea reprezinta fie atractia, fie repulsia noastra in viata pentru ca decid ce este bine si ce este rau, ce e de dorit si ce e de ocolit.

I

Categoria celor ce “prefera” succesul e a celor entuziasti, care se trezesc motivati de dimineata si gasesc permanent un limbaj exaltant si motivant pentru ceea ce fac. Exemplu:ce fain ca ma duc sa fac sport astazi, o sa ma tonific, ce bine ma simt, supeeeeer.” Acestia sunt parca mereu pe picior de plecare catre ceva care-i pasioneaza, iar asta se vede prin tonus, fiziologie, sanatate, stare de spirit. Le plac detaliile deoarece in ele vad oportunitati.

Si daca tot am facut referire la alergare si la fuga hai sa fac analogie cu sportul: in sport acestia se motiveaza imbratisand provocarile, nu se tem de ele si astfel pot concura cu succes in situatii cu sanse 50-50%. In ziua competitiei isi pastreaza starea de bine, dar cu mult calm, al stapanirii de sine in fata necunoscutului. Cum e si firesc antrenorii de acest tip vor aplica metoda recompensei fata de a doua categorie de antrenori care vor aplica metoda pedepsei.

II

Categoria celor ce “prefera” esecul isi gaseste greu energia deoarece se indeparteaza de lucrurile care nu si le doreste, astfel ca se centreaza pe evitare in loc de inaintare. Ei sunt mereu apasati de poveri si greutati de dus. De aceea sarcinile ce includ prea multe detalii sunt apasatoare deoarece implicit agraveza starea interna de “fuga” fata de mai multe lucruri (detalii), de genul “off si asta ?”, in loc de cateva sarcini clare dar mai generale. Mediul este perceput ca ceva amenintator pentru ei, astfel se poate dezvolta o deconectare intre abilitatea de a resimti succesul, pana la lipsa notiunii asupra “ce inseamna succesul de fapt ?”, existand mereu frica de consecinte. Acestia chiar pot resimti o “durere/apasare” cand urmeaza o noua zi sau au de facut ceva: “nu am de ales, n-am ce sa fac, trebuie sa ma scol, nu vreau sa fiu dat afara, e o datorie sa …”.

In lumea sportului acestia sunt buni fie in competitiile foarte usoare, fie foarte grele, cele intermediare fiind performate mediocru (cele cu 50-50% sanse). Ziua competitiei pentru ei este un factor major de stress, sunt surexcitati de dimineata si greu de stapanit, e de recomandat sa evite cafeaua.

Tot ce aveti de facut pentru a deveni proactivi si entuziasti in ceea ce faceti sau aveti de facut in ziua respectiva este sa va schimbati limbajul. Nu uitati – totul este perceptie, iar perceptia poate fi schimbata printr-o noua setare mentala care poate fi obtinuta prin limbajul adecvat.  Incepeti sa vorbiti cu entuziasm si motivant despre ceea ce faceti, si in timp, in mod natural si fara efort va veti schimba intreaga perceptie si respectiv viata. Nu uitati ca prin constienta si realizare a ceea ce va defineste astazi puteti trece la etapa de a va schimba in ceea ce doriti de fapt sa fiti – fericiti si pozitivi cu fata catre succes. Sau ma insel ?

Si pentru ca am facut asocierea cu sportul, orice antrenor/coach (insa nu doar de sport, ci si al mintii) ar trebui sa adopte metoda recompensei, chiar daca are de a face cu o personalitate axata pe fuga de esec, deoarece nu va face altceva decat sa-i creasca temerile si sa-i reintareasca frica de consecintele cu care oricum traieste.

Deci ? Pe tine ce te motiveaza ?


1 Comment

Step Up » Pe tine ce te motiveaza ? Esecul sau succesul ? · February 1, 2013 at 10:26 am

[…] Pe tine ce te motiveaza ? Esecul sau succesul ? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.