Ne vom juca putin astazi cu termenul de perceptie si cat de mult poate sa ne insele, fara ca noi sa fim macar pe faza. In programarea neurolingvistica (NLP) noi ne dedicam cunoasterii mintii umane, si mai ales “cum functioneaza ea?”. Toate acestea pentru a putea reprograma acele programele ce ruleaza in noi nestingherite, dintre care unele fiind total in disonanta cu ce vrem noi de fapt. Daca de exemplu tu iti construiesti in capul tau un ideal minunat – in mod CONSTIENT – insa in depozitul tau central – SUBCONSTIENT – tu ai programele ce saboteaza exact acelasi ideal, sansele ca el sa se indeplineasca sunt extrem de mici. Pentru ca puterea constientului poate ajunge la un procent de 5% versus 95% puterea subconstientului, si atunci e ca si cum te-ai lupta cu morile de vant.

Astfel, daca lasi ca ceva sa ruleze nestingherit in tine si sa nu te preocupi in a curata ce este de curatat sa nu te mire faptul ca propriile planuri sau vise “constiente” iti sunt autosabotate cu o precizie machiavelica. Sa luam ca exemplu si perceptia. Stim deja ca fiecare om percepe realitatea in care traieste prin proprii sai ochi si propriile filtre. Insa constientul va percepe doar o infima parte din tot ceea ce se petrece inafara, majoritatea informatiei va fi trecuta direct in subconstient, va fi ignorata, stearsa, sau distorsionata. Si toate acestea in mod individual.
[socialring]

Vei avea intotdeauna lucrurile pe care te focusezi

Pe principiul FOCUS-ului, creierul uman va percepe si va lasa sa treaca informatii in functie de interese, preocupari, stari, FOCUS. Si asta in fiecare secunda. Astfel vei vedea si vei percepe in functie de ceea ce esti capabil in acel moment, si daca mai adaugam la asta si Legea Atractiei, vei atrage exact ceea ce esti in stare sa atragi in acel moment. Daca esti deprimat si suparat esti candidatul ideal sa atragi alte situatii care sa-ti mentina depresia si/sau supararea. Si cu cat te vei focusa mai intens pe asta, ma refer si la durata cu atat vei excela mai mult in asta. Noi suntem capabili sa ne modificam starea in orice clipa, in functie de reorientarea focusului nostru catre ceva pozitiv sau negativ. Adesea insa nu se intampla asta, tocmai din cauza lipsei de disciplina si perseverenta in dezvoltarea noastra personala spre a deveni mai buni si mai desavarsiti in fiecare zi.

Si ca sa fie treaba clara in nebuloasa asta dintre constient si subconstient va supun la un test. Pun pariu ca in momentul in care te intreb ce gust si arome simti in gura, care este senzatia hainelor pe tine, care sunt cele 5 zgomote distincte din anturajul tau care se aud cel mai pregnant si care sunt culorile cele mai vii din jurul tau in acest moment, tu vei fi descoperit in fata intrebarilor mele. Insa in secunda doi, odata ce intrebarea a atins constientul vei incepe sa raspunzi la ele. Insa pana in acea clipa toate aceste informatii, desi existau, au fost pur si simplu ignorate de constient.

Si trecem mai departe. Cand te apuci sa gasesti raspunsuri la toate acele intrebari de mai sus, tu vei distorsiona anumite gusturi, nuante, lumini, zgomote, in functie de capacitatile tale dezvoltate + starea de moment. Realitatea nu e niciodata exact asa cum o percepem constient. Nu ma credeti? Priviti aici:

creierul uman

Aceasta este o imagine care ne arata ca cele 2 patrate (A si B) au culori diferite. Sau ?

creierul uman

… sau Nu. Au exact aceeasi culoare, dar conform perceptiei noastre nu e asa. La fel si in cazul pamantulului. Inainte se spune ca se credea cum ca pamantul ar fi plat, iar Columb o sa pice de pe margine in calatoria sa in a descoperi America. Pana si acest fapt dupa unii, sau mit pentru altii nu pare valid, de vreme ce atat Pitagora, cat si alti doi filosofi dinaintea lui, Parmenides si Empedocles au vorbit de sfericitatea pamantului. Si dupa cum stim, toti acestia au trait cu mult inaintea existentei Spaniei, vreo 2000 de ani, respectiv mult inaintea lui Columb. Mai mult decat atat, tehnicile de navigare folosite de Columb erau conforme unor dimensiuni sferice ale pamantului. Insa fiecare crede ce vrea in functie de informatiile asimilate in scoala si informatiile acumulate extracurricular.

Putem decuce din asta ca realitatea nu este niciodata exact asa cum o credem. Luam ca exemplu imaginile de mai sus. Si pentru “necredinciosi” puteti verifica linistit in photoshop, ca o sa va iasa exact acelasi cod de culoare. Ele sunt un exemplu viu despre cum percepem noi adesea realitatea. Aceasta demonstratie vizuala a fost dezvoltata si poarta numele de Carourile Ondulate ale lui Adelson (Adelson’s “Corrugated Plaid”). Explicatiile sunt diverse. Se merge pe ideea ca daca avem o imagine 3D capul nostru o va prelucra automat adaugand diferite luminozitati, umbre, pe cand atunci cand reducem totul la 2D sau privim ceva ca fiind plat avem o alta interpretare.

Aveti pe urmatorul link un flash ilustrativ despre iluzia creata: click aici.

Astfel, cat de increzatori putem sa fim in ceea ce vedem, auzim sau simtim? Cat de multe depind de capacitatea creierului nostru constient de a procesa o informatie. Un lucru deriva din asta, nu ne putem opri din dezvoltarea noastra personala, atunci cand avem atatea posibilitati multiple, doar trebuiesc explorate si descoperite. Asta face diferenta intre cei care pot vedea lucruri care majoritatii scapa, celor care merg inainte fata de cei care stagneaza sau raman ancorati de trecut. Am descoperit ca perceptia influenteaza experienta care o avem vizavi de lumea exterioara, iar asta se aplica inclusiv pe oamenii care-i cunoastem si perceptia care o avem despre ei, respectiv comunicarea noastra cu acestia. Daca nu esti constient de cum merg lucrurile, ai toate sansele sa te inseli spectaculos, iar rezultatele sa fie pe masura perceptiiilor tale.

Care este perceptia ta despre lumea in care traiesti, oamenii din viata ta, despre tine si potentialul tau? E alb, gri, negru? Pentru ca adesea s-ar putea ca ele sa fie la fel, insa tu sa dai interpretarea care o percepe mintea ta si rezultatul sa reflecte exact asta.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.