startup, antreprenoriat, mentalitate de antreprenor, succes in afaceri, business days 2013, training si coaching,Se apropie cu pasi repezi Business Days Cluj-Napoca  (25-26 septembrie), si cum aceasta editie pune accent pe startup-uri m-am gandit sa trasez cateva idei oportune si de suport pentru orice antreprenor (si nu numai) aflat la inceput de drum.

Startup – un inceput de drum provocator

Mi-e tare drag acest subiect, avand in vedere ca am deschis mai multe afaceri in trecut, atat singura cat si in parteneriat, apoi am ajutat la dezvoltarea catorva startup-uri, simtind pe propria piele savoarea parfumata atat de dulce dar si amara, care sta la baza deschiderii unei afaceri. Daca ma intrebati daca as face-o din nou, o sa va raspund “cu siguranta ca da!”. 🙂

Pentru mine fiecare business la inceput de drum este ca un copil aruncat intre adulti, o calatorie in necunoscut, o aventura cu miza si alte metafore similare.

Empatizez cu orice startup pentru ca nu e usor la inceput de drum, fie ca ai bani sau nu, parteneri sau nu, pozitie buna pe piata sau nu, te vei impiedica de cate un set diferit de probleme in functie de avantajele si dezavantajele cu care pleci la drum.

Acum insa as vrea sa va dau doar 2 idei care mi-au folosit mie personal ca lectii si m-au ajutat in perioadele grele de inceput. Ele nu substituie existenta unui plan, insa sunt acele ingrediente care chiar dau puterea unui startup si te fac capabil sa urmezi planul si sa ajungi acolo unde ti-ai propus.

Sunt doar 2 esentiale, si sincer, daca pleci cu ele la drum e posibil orice. Dar cand spun sa pleci cu ele la drum inseamna sa te inhami mental si sufleteste la ele, sa le integrezi in tine, altfel daca e doar pur teoretic pe sablonul “stiu, stiu …” nu ajunge.

1)  Accepta-ti soarta!

Si anume, sa constientizezi foarte bine la ce fel de drum de imbarci si sa fie digerabil pentru tine. Aici ma refer neaparat sa ai un termen, un deadline pentru perioada cat esti dispus sa te “sacrifici”. Daca nu ai acest termen stabilit si acceptat de “sufletul” tau, o sa-ti fie foarte greu si vei avea mereu momente cand o sa-ti vina sa renunti si chiar o vei face daca nu ai stabilit mai intai criteriile.

2) Ce nu vezi nu inseamna ca nu exista!

Aici ma refer la perseverenta prin pasi mici de bebe. Imbarcata(a) cu prima “lectie” ai doar de perseverat pe urmele a ce ti-ai propus. Retine lectia de la semintele plantate. Taranul pune samanta in pamant si o uda apoi in fiecare zi, chiar daca aparent uda doar un petec gol de pamant. Insa din acel petec de “nimic” la un moment dat va apare ceva vizibil care creste si creste pana atinge maturitatea. La fel sa gandesti si cu acesti pasi de bebe. Daca tu nu vezi rezultate vizibile e doar pentru ca planul tau germineaza, daca-l ingrijesti in scurt timp va deveni tot  mai vizibil.

Cu cele doua ingrediente implantate in mintea ta poti sa incepi o afacere. Sunt ingredientele tale mentale de baza, nu sunt planul de afaceri trasat pe hartie, ci temelia mentala prin care esti capabil sa-ti urmezi planul.

Si nu uita: nu esti singur(a)! Oricat de greu iti este din cand in cand sa ai in minte ca toti marii antreprenori, respectiv companiile de succes s-au construit astfel.

Avantajele sunt nenumarate si satisfactiile pe masura. Ai creeat tu ceva cu manuta ta. Pe langa avantajele economice/sociale, satisfactiile tale interioare si gradul tau de libertate ulterioara vor face ca toate greutatile de pe drum sa-si piarda efectul. Si inca ceva, aceste 2 ingrediente sunt ideale pentru orice nou inceput sau proces de schimbare. Vezi cat timp esti dispus sa-ti aloci acestor transformari si apoi treci la treaba. Claritatea pe viziunea finala (imaginea visata) si focusul pe fiecare pas  te va face invincibil(a) in fata greutatilor.

Sunt alaturi de tine, mult succes!

Mai (re)cititi si:

Setarea mentala de antreprenor
De la dorinta la putinta


1 Comment

training antreprenor - training pentru antreprenori | Platinum Development · September 21, 2013 at 7:06 pm

[…] cititi si: Puterea unui StartUp /*   martie 27th, 2012 | Etichete: antreprenoriat, dezvoltare personala, NLP Romania, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.