Avem 8 cadrane majore ale vietii:

1. sanatate

2. cariera

3. bani

4. casa

5. dragoste

6. familie

7. prieteni

8. spiritualitate

(ordinea evident este aleatoare)

Insa cum le impacam pe acestea ? Un om nu poate fi fericit pe de-a-ntregul daca isi amana in permanenta sau se focalizeaza doar pe cateva aspecte ale vietii.

Dupa cum spunea Dalai Lama cand a fost intrebat ce-l surprinde cel mai mult la umanitate, el a raspuns:

“Omul. Deoarece el isi sacrifica sanatatea pentru a face bani. Apoi isi sacrifica banii pentru a recupera sanatatea. Apoi este nerabdator sa vina viitorul incat nu traieste prezentul; rezultatul fiind ca nu traieste nici in prezent nici in viitor; traieste ca si cum niciodata nu o sa moara, si apoi moare fara sa traiasca niciodata cu adevarat.”

Da, noi avem tendinta sa plasam lucrurile nefacute, care ni se par irelevante pe moment catre viitor. Consideram ca daca avem bani si sanatate avem atunci tot timpul din lume sa facem altceva. Apoi unii ajung sa le aiba, insa le cresc resposabilitatile, sau vor tot mai mult si tot asa … lista prioritatilor se concentreaza pe o bucata buna de vreme pe doar cateva aspecte. Si referitor la bani, intr-adevar este o preocupare exacerbata a societatii actuale. De ce ? Pentru ca au devenit unealta supravietuirii, daca nu ai bani nu ti se garanteaza nici casa nici masa. Macar pe vremea sclavagismului antic cele 2 erau asigurate, stiai de o treaba. Astazi insa e o forma mult mai subtila, dar mult mai “perversa” de sclavagism, azi nu ti se garanteaza nimic. Si de aici incolo tu duci povara permanenta axata pe bunuri materiale pentru a putea trai. Si cand astfel se prioritizeaza lucrurile atunci nu e de mirare ca auzim in jurul nostru fraze de genul: “Pai, prima data imi platesc intretinerea si darile catre stat, apoi vad cat imi ramane ca sa mananc.” Indiferent cat de absurda e aceasta ordine odata analizata la rece, ea este acceptata astazi devenind o forma anormala de a prioritiza viata. Dar atentie – nu peste tot, ci mai ales in actualul “capitalism”. Dar nu va deprimati, dupa cum stiti orice situatie are cel putin 3 cai diferite de solutionare, cu conditia sa si vreti asta.

Cat despre bunastare, bani si pozitie, astea sunt si ele extrem de relative dupa cum stiti. In societati si culturi diferite ceea ce avem fiecare dintre noi poate fi vazut ca abundenta, normalitate sau saracie. Depinde unde ne-am nascut sau unde am decis sa ne ducem traiul.

In orice caz este important sa ne traim viata cat mai din plin si sa nu tot amanam cadranele pentru un viitor care nu stim cand vine si daca vine. Dupa cum stim deja creierul nostru nu functioneaza in viitor, el preia si raspunde mesajelor trimise pentru timpul prezent. In plus cate asteptari si responsabilitati nu ne proiectam noi pentru viitor cand de fapt n-am avut o clipa ragazul sa vedem cum ar fi daca am avea deja din toate cate putin in prezent.  Acel cate putin din toate ne poate aduce o perspectiva mult mai ampla asupra vietii, iar calitatea vietii noastre ar creste direct proportional. In plus, daca ne ducem existenta fara foamea incostienta catre sectoarele nesatisfacute, vom avea surpriza ca energia noastra, randamentul si eficienta noastra devine una net superioara, indiferent ce am face. Pe cand axandu-ne pe doar cate o felie doua nu vom sti de ce mereu suntem nesatisfacuti si de ce indiferent ce facem vrem mai mult si mai mult. E ca si setea nesatisfacuta. Tu incerci sa gasesti satisfactia garantata prin exacerbarea unei singure laturi ale vietii care ai vrea sa le compenseze prin saturatie pe celelalte. As mai folosi aici analogia unui sportiv care lucreaza de zor pe bicepsi si pectorali pana devine atat de deformat incat picioarele ramase neantrenate nu-i mai pot sustine greutatea si partea superioara exagerata a corpului. Faina imagine, nu ? 🙂

Vorbeam cu cineva zilele trecute si imi spunea ca urmatorii 2 ani sunt dedicati exclusiv carierei si strangerii de bani pentru a se stabili si el intr-un final, apoi e deschis si spre restul. 2 ani ??? Ce utopie generalizata, nu-i asa ? In 2 ani, in care te privezi de 6 sectoare ale vietii, fara sa ai certitudinea a ce se intampla in aceasta perioada, fara sa stii cum se transforma insasi societatea, sau daca vei mai fi tu peste 2 ani. Dar pe vorba lui Dalai Lama, noi credem ca nu murim niciodata si deci avem timp sa le facem pe toate … odata, candva.

Asa ca va propun un joc. Hai sa incepem cu intrebarile:

*** Prezentul e multumitor pentru mine ? *** Ce nota as acorda prezentului meu de la 1 la 10 ?

Faceti o evaluare a vietii voastre la momentul prezent, ca si cum ati trece in revista intreaga voastra viata actuala. Incercati sa fiti cat mai obiectivi posibil si constatati ce anume va supara, va doare, va bucura vizavi de momentul in care traiti acum. Pentru o si mai buna evaluare detasati-va apoi de propria persoana, ca si cum ati fi o persoana straina/neutra care are acces la toate informatiile despre voi si viata voastra. Din ochii acelei persoane revizuiti-va viata.

Apoi luati o foaie de hartie si scrieti lista celor 8 cadrane, iar in dreptul lor lasati 2 rubrici libere pentru procente. Acordati fiecarui cadran procentul in care se regaseste el in viata voastra astazi, iar apoi procentul la care vreti sa aduceti acel cadran in viata voastra. E o tehnica foarte buna de limpezire a situatiei voastre de moment + de evaluare a ce aveti de schimbat in perioada urmatoare. E un exercitiu excelent pentru inceput de an. O sa constatati astfel care cadran este cel mai neglijat in acest moment si care cadran vreti sa-l imbunatatiti si/sau este important pentru voi. E o harta a momentului si a intentiei de acum incolo. Eu am avut parte de surpriza mea, care e a voastra ?

****************

Reteta de bucate pentru Noul An !

Pregatiti 12 bucati bine crescute si coapte de luni; alegeti-le cu grija pentru a nu fi patate cu amintiri amare, ura, ranchiuna, alte mizerii si pete. E important sa aveti cele 12 luni curate de orice trecut, ca si cum au fost tocmai scoase din marele depozit al Timpului. Taiati apoi… fiecare luna in 30 sau 31 de parti (zile) perfect egale, insa nu pe toate odata (multi contamineaza intreg lotul incercand sa faca totul odata), asa ca acordati atentie fiecarei zile in parte. Apoi turnati in fiecare zi urmatoarele ingrediente: credinta, curaj, munca (unii omit acest ingredient si strica savoarea intregului), speranta, loialitate, libertate, toleranta, odihna (lasand asta afara e ca si cum ati uita uleiul din salata – asa ca nu o faceti), ganduri bune, meditatie, si neaparat o intentie clara bine selectata. Apoi adaugati o lingurita de buna dispozitie, o bucatica de distractie, un strop de nebunie, un varf de joaca si o cescuta plina de umor.

Pofta buna !


6 Comments

Peligrad Sorin · January 30, 2012 at 8:15 pm

Intr-adevar, este necesar echilibrul in tot. In absolut orice domeniu al vieti.

Totusi, este posibil ca eu sa imi fac “roata vietii” cu doar 6 felii de tort? Sau 10? Sa imi adaug sau sa imi scot “felii”? Voi fi dezechilibrat fata de un “tort” cu 8 felii?
Sau raspunsul este cel pe care mi-l dau tot eu, din profunzimea mea?

Astept un feed-back, daca se poate.
Multumesc!

Delia · January 29, 2012 at 8:17 pm

Foarte dragut articolul. Am avut si eu surpriza mea cand mi-am facut jocul propus, am descoperit ca nu ma ocup aproape deloc de 3 dintre cadrane, trist. In plus am facut o evaluare generala si mi-am dat seama incotro mi-am orientat viata in ultimii 5 ani.
Felicitari !

    Cristina · January 30, 2012 at 1:08 am

    Ma bucur mult ca ti-a fost de folos. Te mai astept in vizita 🙂

Criticul din tine si imaginea de Sine | Platinum Development · August 14, 2013 at 3:03 pm

[…] Tu iti formezi o imagine de sine despre tine, iar aceasta imagine de sine poate varia in functie de roata vietii (sectoarele din viata ta). Tu poti avea o imagine de sine foarte buna pe plan profesional, dar acasa […]

Intrebarea care-ti poate imbunatati viata de cuplu ! · March 21, 2012 at 7:33 pm

[…] pentru asta celor care cred ca pot fara, deoarece vor avea nevoie. Iubirea, ca si familia si toate celelalte sectoare prezente in roata vietii au nevoie de atentia si grija noastra pentru a ne completa si implini […]

Relatiile si iubirea « Platinum Development · January 12, 2012 at 9:52 am

[…] Roata vietii ! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.