Citate celebre schimba-ti viataTe-ai gândit vreodată de ce au atâta succes citatele? Fie ele motivaționale, celebre, despre viață, cu poze atașate sau fără, dar mai ales cu poze care spun și ele o poveste, citatele reprezintă o atracție. Poate și titlul te-a atras într-un mod inexplicabil, “schimbă-ți viața cu citate celebre” este o afirmație grea, puternică și cu impact. Și de ce anume celebre? Există o explicație, sau chiar mai multe, la toate acestea și le vei afla în cele ce urmează.

Ce sunt de fapt citatele?

Mintea umană asociază un citat cu o învățătură de viață, esența cuiva transpusă în câteva cuvinte. Se presupune că citatele ascund în ele înțelepciune. Și cine nu-și dorește înțelepciune, să vadă dincolo de văl? Și pe cât de înțelepte pe atât de misterioase sunt unele dintre aceste citate. Uneori le înțelegem, dăm din cap a “aham”, medităm o clipă, dar apoi trecem mai departe, cel mai frecvent nu aplicăm nimic din acel citat, deși îl considerăm “deștept”.

De ce? Dacă ești de acord cu ceva, cu o învățătură “tare” cum s-ar spune, poate chiar știi că aplicând-o vei avea de câștigat  și totuși nu ești capabil sau dispus să o faci. Și poate peste ani și ani, la o a x-a lecturare același citat te lovește cu adevărul său ascuns și gata, din acel moment aplici, înțelegi cu adevărat, te străpunge adevăratul sens și mai ales, rezonezi cu acele cuvinte. Și poate nu. Dar se întâmplă. Aici e cheia misterioasă, rezonanța cu acele cuvinte. Fiecare cuvânt, fiecare expresie este precum o mantră. Ea ascunde un sens, dă anumite vibrații în corp, stări… Momentul în care le integrezi în tine cu adevărat e cel care contează.

Atunci când nu sunt exact pe corasonul tău sau limba ta, poți fi de acord cu ele la un anumit nivel (cum ar fi cerebral) însă nu vor avea un impact activant. De la a a da dreptate la ceva până la a acționa în consecință este doar un singur pas, doar că acel pas adesea se ratează în viață. Câte lucruri nu ne dorim, visăm despre ele, poate chiar par realiste și realizabile, și totuși de câte ori nu facem nici măcar un pas în acea direcție? De prea multe ori poate. Așa și cu citatele. E nevoie de o anumita încarcătura, poate o sincronicitate cu stările, gândurile noastre din acel moment, pentru ca acel citat să devină activator.

Știința și puterea citatelor

Și dacă nu ai primit până acum o explicație suficient de plauzibilă despre puterea citatelor în a-ți schimba viața sau poate despre popularitatea acestora, iată că există și o explicație mai științifică. Știința spune că puterea unui citat constă în formula dintre combinația cuvintelor alese, psihologia motivațională și o măsură a selecției individuale. Sună întortocheat? Nu-i nimic, vei găsi explicații mai simplificate în cele ce urmează. Pe lângp formula sofisticată mai există o predilecție nativă către citatele motivaționale, mulți rezonează cu ele pur și simplu. De altfel există două categorii de oameni din acest punct de vedere, fie sensibili la citate, fie nu.

Factorul de Coaching

Dacă cineva apropiat ție, precum un mentor, profesor, părinte îți insuflă încredere că poți mai mult, crede în tine și în capacitatea ta de a-ți îndeplini visurile atunci vei fi mai deschis să rezonezi cu citate venite de la oameni care evident cred și ei în acele lucruri pe care le aștern apoi în cuvinte. E ca și cum ai asimila lecția susținătorilor tăi prin intermediul acelor citate care au mesaje similare de încurajare și de depășire a limitelor.

Puterea cuvintelor

Despre asta cu siguranță ai auzit deja, însă nu strică o reamintire. Ward Farnsworth, decanul Facultății de Drept din Texas și autor de cărți afirmă că, “oamenii au un apetit deosebit față de înțelepciunea bine exprimată, fie ea motivațională sau nu”. Așa au rezistat în popularitate și scrierile vechi grecești de până astăzi. Cum se construiește o frază de exemplu are o contribuție majoră asupra eficacității sale.

Conform unui studiu condus de Lafayette College s-a constatat că dacă au de ales între două afirmații ale aceluiași aforism participanții aleg ca fiind adevărat aforismul care rimează cel mai mult. Felul în care o idee este exprimată afectează judecata asupra ei, atribuind în funcție de asta merite mai mari sau mai mici decât e cazul.
Metaforele au și ele un impact major, deoarece implică forma poveștii deschizând toate circuitele către creier prin vizual, auditiv și kinestezic. Asta înseamnă că ascultatorul sau cititorul se poate implica mai bine în poveste prin analogia cu ceva simplu, ușor de înțeles sau corelat din viața reală. Mesajul transmis metaforic devine mult mai vizibil, ușor și simplu de digerat mental, evocând o anumită emoție.

Aspecte primitive

Unii afirmă faptul că atracția vine și din cum suntem noi oamenii construiți pe linia evoluției. Oamenii sunt aspiraționali și au nevoie de un leader către care să se uite, ale cărui vorbe să le urmeze, spune Scott Sobel, expert în psihologia media și fondatorul Media & Communications Strategies, Inc. în Washington, D.C. De aceea citatele venite de la oameni de seamă au un impact mai puternic în conștiința colectivă.
Astfel că un citat bine ambalat în cuvinte, cu o semantică deșteaptă, de impact, cu un mesaj imagistic puternic, venit de la o persoană de influență este capabil să schimbe moduri de gândire și să ajute oamenii să se schimbe sau să-și depășească limitele …. la momentul potrivit.

Citatele îți schimbă viața dacă le dai voie, ele îți pot schimba modul de gândire prin provocarea ideilor vechi, modului în care ai trăit și gândit până acum, sunt precum o lanternă în întuneric, care la momentul potrivit poate să te conducă dincolo, mai departe, undeva în necunoscut. Citatele te pot face să crești , dar cel puțin te fac să aspiri și starea de a aspira către ceva mai mult este poate cel mai afrodisiac efect pe care un citat îl poate produce: fie el activator sau nu. Mergând pe acest film putem să întrezărim puțin o departajare între citate, nu-i așa? Care sunt acelea către care te simți mai atras/ă? Țin de care aspecte ale vieții? De cine au fost scrise? Cineva celebru, sau o persoană pe care o admiri?

Ți-am pregătit un filmuleț potrivit în cele ce urmează. Desigur, conține citate 🙂 Cu ochii de acum vreau sa îl priveti și să treci peste citate, probabil vei pune pauză între ele (recomandabil), asimilează mesajele, vezi cu care rezonezi și ce anume se produce în tine. Citatul care produce cel mai mare impact asupra ta este cel mai aproape de perioada actuală a vieții tale de acum, ține de preocupările tale, de următoarele tale obiective, de nevoile tale, de ceva ascuns dar care are un rol semnificativ în viața ta. Identifică acel citat, sau citate și meditează puțin, ce anume te marchează la el, sub ce formă rezonezi, ce anume ți se pare adevărat și cum ai putea implementa în tine acele cuvinte în așa fel încât să le porți cu tine de acum înainte, zilnic.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.