dezvoltare personala, povesti stimulante, creativitate,Ce s-ar intampla oare sa lasi fricile de consecinta deoparte si sa dai frau imaginatiei si gandurilor tale? V-ati intrebat oare cat de blocati suntem noi astazi prin asteptarile lumii exterioare asupra noastra? Suntem plini de blocaje mentale generate de exterior si acceptate cu sau fara buna stiinta de programul nostru mental. Mai mult decat atat, prin repetarea zilnica a “cum sa corespunzi” tu ajungi sa fii la fel de limitat si singur acasa, tu cu gandurile tale. Sa cauti cele mai uzuale raspunsuri si sa le dai curs. Numai ca astfel mintea ta se blegeste si nu mai functineaza liber si nici pe departe la capacitatile de care este capabila. De aici nu poti creea, de aici nu poti inova, de aici nu poti gasi cele mai bune rezultate pentru solutii.

Hai sa luam situatii si evaluati singuri ce ganduri va vin. Insa de aceasta data permiteti-va sa veniti cu solutii “mai altfel”. E un antrenament mai mult decat important de pastrat intr-o lume plina de reguli. Si odata ce iti formezi o astfel de gandire vei fi mult mai capabil sa rezolvi situatii, sa vii cu idei bune, sa creezi ceva nou, sau sa dai lovitura cu o idee de geniu care sa revolutioneze lumea. Pe vorba adaptata: “your mind sky is the limit” 🙂

Incepem demonstrarea cu un test:

Un profesor de psihologie de la o universitate din strainatate urma sa dea un examen pe care toti studentii il presupuneau a fi unul foarte greu si lung. Astfel, profesorul s-a gandit sa se joace putin cu mintea studentilor si a ales sa plaseze doar o singura intrebare.

Apoi cand fiecare student se afla cu plicul in mana urmari curios care va fi reactia acestora.

In prima faza, cum era de asteptat, toti au parut relaxati cand au descoperit o singura intrebare. Mai apoi, dupa ce greutatea intrebarii a inceput sa-si faca efectul fiecare a inceput sa se dezumfle si sa preia fete de confuzie si/sau nelamurire.

Toti, cu exceptia unuia singur.

Acesta citi intrebarea, batu cu pixul in foaie in mod ganditor de cateva ori, apoi scrise ceva scurt si veni sa-si predea testul. Apoi iesi din sala de examinare.

Profesorul lua testul, se uita peste cele scrise, zambi, si puse nota 10 pe test.

Intrebarea: Ce este curajul?
Raspuns: Asta este.

Acum intreb, voi ce ati fi raspuns in locul studentului? Ceva sablon despre curaj? Sau ceva mai indraznet si “altfel”? Probabil un numar foarte mic s-a gandit la ceva mai altfel, mai iesit din tipar. Cineva obisnuit cu testele, studios si bine integrat in societate ar fi scris un eseu despre fapte curajoase si importanta curajului in viata. O alta categorie ar fi scris ceva din exemplul personal, o alta ar fi scris o presupunere scurta si succinta nefiind obisnuit cu scrisul prea mult (mai ales in vremurile pe care le traim). Si un procent infim ar fi avut cutezanta, sau creativitatea indrazneata sa exemplifice la fata locului.

Cum raspundeti la:

Cum arunci un ou pe ciment fara sa il spargi?

Care sunt primele raspunsuri care va vin in minte?

Ce ziceti de acesta: cimentul este destul de greu de spart, si putin probabil cu un ou 🙂

Sau ceva mai creativ (deja v-am dat un indiciu):

Daca ai avea 3 mere si 4 portocale intr-o mana si 4 mere si 3 portocale intr-o alta mana, ce ai avea?

Care sunt primele raspunsuri care va vin in minte? Ca aveti 7 mere si 7 portocale? Sau pentru ca am dat indicii de creativitate, va ganditi ca aveti ingrediente pentru a face o salata buna de fructe, sau eventual 2-3 fresh-uri? Dar ce ziceti de ceva ce combina gandirea creativa cu logica? Si anume: maini foarte mari 🙂

Mai incercam una?

Cum ridici un elefant cu o mana?

Care sunt raspunsurile care va vin de data asta? Ca nu aveti cum? Ca aveti nevoie de ceva artificii tehnologice pentru asta? Sau poate ca aveti nevoie sa speriati elefantul sa sara in sus in timp ce tineti mana sub el?

Dar stati linistiti, nu aveti aceasta problema de solutionat, asta deoarece nu veti gasi vreun elefant cu o mana 🙂

Viata noastra este guvernata de teoria probabilitatilor, numai ca aceasta se formeaza din foarte, foarte, dar foarte multe variabile. Cu cat te limitezi mai mult, fizic, mental, emotional, spiritual, cu atat probabilitatile tale sunt diminuate, adica sansa de a reusi, de a rasturna situatiile in favoarea ta, de a lua cele mai uimitoare cai. Prin traiul mintii tale in sablon, cum e corect, cum se asteapta altii si intr-un final si tu sa fie, nu faci altceva decat sa ramai acolo, limitat si cu probabilitatea de a-ti schimba viata tot la fel. De aceea cei ce traiesc dupa LEGEA “asta sunt, nu ma pot schimba” sunt mari profeti care si-au pecetluit deja soarta, de neputinta si lipsa de vointa, putere si creatie.

Acestea fiind spuse, dati-va drumul sa descatusati raspunsuri in voi, cat mai diverse, cat mai utopice, sau cel putin mai altfel decat se asteapta majoritatea, bunul simt, sablonul zugravit social al mintii voastre. Si de final va las inca o enigma de descifrat. Jucati-va ganditi-va si descifrati.

La un interviu candidatul este pus in fata unei decizii dificile. Intervievatorul ii spune asa, “ai sansa sa alegi intre 10 intrebari usoare, si o intrebare foarte grea”. Tanarul sta putin, se gandeste si apoi alege, “prefer intrebarea foarte grea”. “Fie, e alegerea ta”, spuse angajatorul, acum raspunde-mi la asta: “ce vine prima data, ziua sau noaptea?”

Ce credeti ca raspunde tanarul?

M-am jucat si eu cu voi si ca sa nu va disturb procesul de gandire prin raspunsul afisat, il veti gasi dedesubt doar ca trebuie sa selectati textul invizibil pentru a-l revela 🙂

Tanarul sta, se gandeste si isi ia in calcul sansele. Intr-un final raspunde: “ziua domnule”.

Cum asa?” il intreaba angajatorul.

“Ma scuzati domnule, dar mi-ati promis doar o singura intrebare GREA.”

Si tanarul a fost angajat.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.