dezvoltare personala, curs de vanzari, oameni de succes, zig ziglar, O alta legenda si mentor scump, Zig Ziglar, ne-a parasit acum 2 zile si simt nevoia sa-i dedic un articol la cald. Am ales in schimb sa traduc impresiile cuiva care l-a cunoscut bine si ale carui cuvinte pot servi invataminte utile pentru noi toti. Iar materialul care vi l-am tradus e aur curat.

Acum un numar de ani am avut privilegiul sa dau un interviu alaturi de Zig Ziglar , interviu realizat de Bill Glazer.

Zig a inceput sa vorbeasca despre cum a crescut in timpul crizei celebre americane si cum asta l-a influentat. El a spus ca pe langa faptul ca mama lui era un model de viata de urmat, a mai remarcat ceva.

El a spus ca in timpul vietii a observat ca in fiecare decada, indiferent de ceea ce se intampla in comunitate. unii traiesc in case frumoase, isi iau concedii grozave, si conduc cele mai frumoase masini. Si chiar si atunci cand economia era la pamant, unii oameni infloreau si ca in timpuri economice favorabile altii se chinuiau sa supravietuiasca.

Zig spunea ca cei ce o duceau bine realizau ca nu pot face nimic referitor la economia nationala, insa puteau sa faca ceva referitor la “economia personala”. Cei ce reuseau, indiferent de ceea ce se intampla in jur, acceptau responsabilitatea economiei lor, in alte cuvinte ei au muncit mult si greu si au facut tot ceea ce era necesar, nu doar ca sa supravietuiasca, ci sa si infloreasca.

In timp ce cresteam am vazut ambele parti ale experientei la prima mana. Familia mea a avut perioade cand a dus-o destul de bine si totodata imi amintesc fiind la un pas de bonuri de masa (pentru nevoiasi). Asa ca am inceput la o varsta frageda sa caut dupa principii si strategii care sa faca diferenta.

Indiferent cat de era de mic orasul, sau mare, economia buna, sau vitrega, indiferent de aceste variabile, in orice domeniu, tu puteai mereu sa gasesti pe cineva care o ducea foarte, foarte, foarte bine chiar si cand toata lumea din jur se plangea si era ingenunchiata sau strangea din dinti de greutati. 

Ca si antreprenor, ar trebui sa urmezi pasii lui Sam Walton. Cand a fost intrebat de recesiunea din 1991 Walton a spus: “M-am gandit la ea, dar m-am hotarat sa nu particip.”

[socialring]In timpul discutiei noastre, Zig a punctat pe cateva principii cheie care iti permit sa fi unul dintre acei oameni care infloresc indiferent de conditii. Nu in mod surprinzator, unul dintre acestea era cum sa devii motivat.

Zig spunea, “Nu astepta sa fi inspirat. Tu trebuie sa-ti fabrici propria inspiratie si motivatie.” El spunea sa faci asta prin a te inconjura de oameni care gandesc la fel si citind carti. Zig citea peste 3 ore in fiecare zi, timp de peste 30 de ani. Materialul sau preferat de citit era compus din autobiografii, ziare si Biblie.

Zig spunea ca oricine poate sa-si gaseasca un mentor si ar trebui s-o faca. Pentru ca cei cu care te asociezi si ceea ce citesti sunt surse grozave de inspiratie. 

Tot el spunea ca tu iti reincarci si iti restartezi motivatia prin recitirea acelor lucruri care te-au inspirat, astfel incat poti sa-ti reamintesti ce ai nevoie sa stii si iti reamintesti acele lucruri care te-au motivat si te motiveaza. 

Sunt de acord. Citirea repetitiva si mentorii sunt cheia. Daca tu te inconjori cu persoane pentru care nu e nevoie sa ai un carnetel ca sa-ti iei notite, atunci ar trebui sa-ti reevaluezi acele persoane.

Autorul Clem Stone discuta despre inspiratia catre actiune. Inspiratia catre actiune sau actiunea catre inspiratie, nu conteaza unde incepi, tu doar trebuie sa gasesti ceea ce te duce intr-acolo. Pentru mine, eu incep sa lucrez si imi gasesc inspiratia prin munca. 

Dar ce se intampla cand esti inspirat si iti lipseste ceva, altceva decat o abilitate sau expertiza – ce faci atunci?

Zig Ziglar spunea ca atunci cand cineva este plin de cunoastere, insa nu traieste conform potentialului sau maxim atunci piesa lipsa este insasi imaginea care o are despre sine insusi. 

Zig a vorbit despre primele sale zile ca vanzator. El spunea ca imaginea sa despre sine era scazuta atunci cand el ca baiat avea vesnic greutati. El a citat din Dr. Joyce Brothers, care spunea “Tu nu poti performa intr-o maniera inconsistenta cu imaginea care o ai despre tine.” In alte cuvinte, daca te vezi plin de greutati, vei avea mereu greutati. Daca te vezi sarac, sansele sunt sa fi sarac. 

Chinuindu-se financiar de mai mult de doi ani vanzand vase de gatit pe aburi, Zig s-a dus la o intalnire, pe care de altfel era sa o piarda. (E o mare lectie chiar si in asta.) Presedintele companiei ale carei vase le vindea si eroul lui Zig totodata, domnul Merrell, l-a luat la o parte pe Zig dupa intalnire.

Mr. Merrell i-a spus, “Te-am urmarit de peste 2 ani si jumatate si niciodata n-am mai vazut atata risipa. Eu cred ca tu ai putea sa fi un campion national daca doar ti-ai recunoaste abilitatile, ai crede in tine si te-ai duce sa lucrezi pe un program regulat.”

Zig a spus ca nimeni nu i-a mai spus pana atunci ca ar putea sa fie un campion. Insa faptul ca un om pentru care purta un respect imens i-a spus ca ar putea fi un campion a reprezentat un punct de cotitura in cariera sa. El a inceput sa se imagineze ca fiind un campion precum Mr. Merrell i-a spus ca ar putea fi. In acel an el a trecut de la linia de jos a vanzatorilor si a devenit numarul 2 in companie, intre alti 7000 de vanzatori. Cand imaginea sa de sine s-a schimbat, el a devenit de succes.

Am vazut asta de fiecare data. Poti sa ai toate capacitatile, abilitatile din lume, insa increderea ta trebuie sa egaleze sau sa depaseasca aceste competente.

Cand am vazut pentru prima data asta s-a intamplat cand lucram cu chiropractori. Faceam coaching cu 100 de doctori. Le-am dat sisteme identice si aveau numere identice de pacienti care sa le treaca pragul – insa unii ramaneau blocati, pe cand altii aveau o ascensiune uriasa.

Trebuie sa schimbi ce se intampla intern.

O forma prin care vad eu ca asta sa se intample este cand o persoana de succes si credibila ia pe cineva sa-l mentoreasca sau sa-i fie coach si i se spune ca poate face mai bine, cam cum i s-a intamplat lui Zig.

O alta forma e in cadrul evenimentelor. Am observat oameni venind la seminarii unde erau expusi brusc la sute sau mii de oameni obtinand rezultate fenomenale, succesul prin numere avea un efect asupra lor. Cand cineva vede ca o persoana de succes nu pare mai desteapta sau diferita, expunerea cu aceste persoane declanseaza ceva intern – si odata ce asta se intampla, dintr-o data incepe sa se intample din nou si din nou.

Cititul repetitiv si expunerea repetitiva alaturi de oameni cu aceleasi dorinte, valori care au succes si vor sa aiba succes are un efect. Vazand, citind si stiindu-l pe Zig Ziglar a avut un efect asupra mea – un cadou de care sunt foarte fericit ca am avut parte. 

O imagine de Sine pozitiva este unul dintre cele mai grozave cadouri pe care ti le poti oferi.

Si pentru ca vin sarbatorile, daca stii pe cineva care nu are una, tu ai puterea sa i-o oferi … si nu te va costa nici un penny.

Fa-o ca si tribut pentru Zig. 

Traducere din Dan Kennedy blog

Mai cititi si: Jim Rohn


1 Comment

Coruptie, scandal, viol, accidente, canapea - viata ca un iad prin (auto) manipulare mentala | Platinum Development · January 10, 2013 at 2:54 pm

[…] sa ne amintim de celebrul citat din articolul despre Zig Ziglar. Citez: Ca si antreprenor, ar trebui sa urmezi pasii lui Sam Walton. Cand a fost intrebat de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.